Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü’nde kuraklık ve suların azalması nedeniyle flamingolar göçe başladı.
Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü’nde kuraklık ve suların azalması nedeniyle flamingolar göçe başladı. Flamingolar yiyecek bulmak için Mamasın Barajı’na akın etti. Aksaray, Konya ve Ankara sınırlarındaki, kapalı havza özelliği taşıyan Tuz Gölü, yaz aylarında yaklaşık 30 bin flamingoya ev sahipliği yapıyor. Tuz Gölü’nde bilimsel araştırmalar yapan Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve çevre mühendisi Prof. Dr. Hatim Elhatip de bölgedeki yağış yetersizliği nedeniyle gölün kirlenmeye başladığına dikkat çekti. Elhatip, “Gölün kirliliği bariz bir şekilde görülmeye başlandı. Özellikle bazı yerlerde çöplerin atılması, evsel atıkların orada bırakılması hastalık nedeni olabiliyor. Buna dikkat edilmesi gerekiyor. Su sıkıntısından ziyade artık kaliteden de bahsetmeye başlıyoruz” dedi. Prof. Dr. Elhatip, Tuz Gölü’nü besleyen drenaj kanallarının kirli olduğunu, bunun da gölün kirlenmesine neden olduğunu belirterek şöyle konuştu:
Kirliliğe gelince orada ne kollektörler var ne de arıtma tesisi söz konusu. Özellikle drenaj kanallarda bu tür kirlilikleri maalesef toplayamıyorlar ve temizlik yapılmıyor. Evsel atıklar dediğimiz, plastik atıklar ile karton atıkları gibi buna benzer atıklar, dereleri ve kanalları doldurmuş vaziyette. Maalesef oradaki bir plastik atığın geri dönüşümü 500 yılımızı alıyor. Bunun kendiliğinden yok olması için beş neslin geçmesi lazım. Atıklar ne Çevre Bakanlığı’nın emrettiği standartlara uygun ne de alıcı ortamı uygun.
Kanada’da ulusal iklim uyum stratejisi yayımlandı
Kanada, toplulukları küresel ısınmanın artan etkilerine karşı korumaya yardımcı olmak için, 1,6 milyar Kanada doları (1,2 milyar ABD doları) tutarındaki yeni federal fon taahhüdünü de dahil eden, ilk ulusal iklim uyum stratejisini yayımladı. Dünyadaki birçok ülke gibi Kanada da iklim değişikliğinin neden olduğu sıklaşan aşırı hava olaylarıyla mücadele ediyor. Hükümet, afetlerden kaynaklanan ortalama yıllık kayıpların 2030 yılına kadar 15,4 milyar Kanada dolarına ulaşacağını tahmin ediyor. Uyum stratejisinin amacı, federal politika ve yatırımla bu kayıpların azaltılmasına yardımcı olmak. Araştırmalar, uyum önlemlerine harcanan her bir doların ekonomi çapında hem doğrudan hem de dolaylı faydalar da dahil olmak üzere maliyetlerde 15 Kanada dolarına kadar tasarruf sağladığını gösteriyor. Federal Çevre Bakanı Steven Guilbeault yaptığı açıklamada, “İklim değişikliğiyle mücadele kapımıza kadar geldi. Yalnızca iklim değişikliğine neden olan emisyonları azaltmakla kalmamalı, aynı zamanda hâlihazırdaki değişikliklere de uyum sağlamalıyız” dedi. Ülke dünyanın en büyük dördüncü petrol üreticisi konumunda. Ülkenin uyum stratejisi beş önceliğe odaklanıyor: Sağlığın iyileştirilmesi, dayanıklı kamu altyapısının inşa edilmesi ve sürdürülmesi, doğa ve biyoçeşitliliğin korunması, ekonominin desteklenmesi ve iklimle ilgili felaketlerin etkisinin azaltılması.
İzmir’deki mermer ocağı projesinin ruhsatları iptal edildi
İzmir İli Tire İlçesi Büyükkale ve Küçükkale Mahalleleri Kartal Dağı mevkiinde yapılması planlanan mermer ocağı projesine ait arama ve işletme ruhsatları iptal edildi. Dava konusu ruhsat sahasının yer aldığı Kartal Dağı, yaban hayatının yoğunlaştığı, farklı türden canlıların yaşam alanı olan ve Küçük Menderes havzasına su sağlayan temiz su kaynaklarını barındıran bir bölge. Dağın eteklerinde yer alan geniş yayılımlı zeytinlikler bölge halkının birincil geçim kaynağı. Bölgede tescil edilen 1. ve 3. derece arkeolojik sit alanları ve dağ patikaları, bölgenin ekolojik turizm potansiyelini öne çıkarıyor. Tire Belediyesi’nin de davacı olarak yer aldığı davada İzmir 4. İdare Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme, yapılması planlanan mermer ocağı projesine ait arama ve işletme ruhsatlarını iptal etti. Kararda şöyle dedi:
Zeytinlik alanlarda yürütülecek faaliyetlere ilişkin olarak öncelikle dikkate alınması gereken özel düzenlemenin 3573 sayılı Kanun hükümleri olduğuna kuşku bulunmadığı, anılan Kanunun 20. maddesinin amacının gerekli tedbirler alınmış olsa bile, zeytinlik sahalarında ve bu sahalara üç kilometre mesafede zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri hariç kimyasal atık bırakan, toz ve duman çıkaran ya da sayılan olumsuz sonuçlara yol açma ihtimali bulunan tesislerin yapılmasını ve işletilmesini önlemek olduğu açık.
Ekokırım ve Doğa Hakları Konferansı
Yeşil Düşünce Derneği, 3 Aralık 2022 Cumartesi günü 09:30-17:00 saatleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özer Seliçi Toplantı Salonu'nda (Beşiktaş’ta) “Ekokırım ve Doğa Hakları Konferansı”nı gerçekleştirecek. Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu ekolojik kriz ve iklim krizine çözüm sunabilmek, daha fazla ekokırım yaşanmasının önüne geçebilmek adına, doğaya var olma hakkı tanıyan bir hukuk sisteminin imkanlarınıa dair yürütülen teorik tartışmaların ve uygulamaların aktarılacağı, ülkemizde ve Avrupa'da yürütülen hukuki mücadele deneyimlerinin paylaşılacağı konferans herkesin katılımına açık. Katılım için Yeşil Düşünce Derneği’nin internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından katılım formuna erişilebilir.