Denizli Eşeler Yaylası’nda yapılması planlanan krom madeni projesine karşı imza kampanyası başlatıldı.
Eşeler Yaylama Dokunma İnisiyatifi, Denizli Eşeler Yaylasında yapılması planlanan krom madeni projesine karşı change.org/EselerYaylasi adresinde imza kampanyası başlattı. “Burdur Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü bu maden için 29 Aralık 2022 tarihinde ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Gerekli Değil’ kararı verdi. Fakat söz konusu maden, çevreye, insan sağlığına, dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan ve nesilleri tükenmek üzere olan bitki ve hayvan türlerine geri dönüşü olmayacak şekilde zarar verecek,” diyen insiyatif, kuraklık ve su kirliliği risklerinin altını çizerek, “Eşeler Yaylası’nda doğal yeraltı ve yer üstü suları Salda Gölünü besliyor; Burdur’un Karamanlı, Tefenni ve Yeşilova ilçeleri ile Denizli’nin Acıpayam ilçesine içme ve tarımsal sulama suyu sağlıyor. Yeraltında dinamitle çalışacak olan krom madeni, su yataklarının yerlerini değiştirerek yeraltı sularının damarlarını kesecek! Krom madeni yıkama tesisleri büyük miktarlarda su kullanacak! Dört ilçenin içme ve sulama suyunu kirletecek ve zehirleyecek,” dedi. Ayrıca Eşeler Yaylası’nın bin yaşındaki ağaçlara, dünyanın başka hiçbir yerinde olmayan iki çeşit endemik bitkiye ve nesli tükenmek üzere olan burdur vaşağına ev sahipliği yaptığını belirten kampanyacı, “Krom madeni eliyle bir yıkım, tahribat ve katliam yapılmasına izin vermeyeceğiz! Krom madenine verilen ‘ÇED Gerekli Değil’ kararından acilen dönülmeli,” çağrısında bulundu. Kampanya change.org/EselerYaylasi adresinde.
Türkiye’de kuraklık için kırmızı alarm
Can Suyumuz ekibi tarafından change.org/KuraklikAlarmi adresinde ‘Türkiye’de kuraklık için kırmızı alarm: Kuraklıkla ilgili afet yönetim planı oluşturulsun’ başlığıyla yürütülen kampanyayla ilgili bir gelişme yaşandı; Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Maruf Aras, iklim değişikliği kapsamında Türkiye'deki 25 havzanın 23'ünde kuraklık denetim planlarının tamamlandığını açıkladı. Aras, “Tamamlamış olduğumuz havzalarımızdan biri de Doğu Karadeniz Havzası Kuraklık Yönetim Planı. Tespitlerimizden biri de üst havzalarımızdaki kar yağışlarında ülkemizde ciddi anlamda azalmaları gösterdi. Dolayısıyla kar az yağıyor, bunun bir sonraki yağmurla birlikte erimesiyle aslında taşkınlara da neden olduğunu unutmamak gerekiyor. Aynı zamanda yukarılarda kar yağışı olmadığı için su tutma potansiyelimizin azalması nedeniyle yukarı havzalarımızda kuraklık riskiyle karşı karşıyayız," dedi. Tedbirlerin uygulanması ve kuraklık nedeniyle zarar gören bölgede yaşayanlara geri ödemesiz tazmin mekanizmaları oluşturulması talebiyle kampanya change.org/KuraklikAlarmi adresinde.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde
Bir diğer gelişme ise change.org/NukleerTehlikeyiDurdur adresinde devam eden kampanyayla ilgili yaşandı; inşaatı bitmemesine rağmen 27 Nisan Perşembe günü ilk yakıt çubuğunun getirilmesiyle açılarak gündeme gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşındı. Fay hatlarına yakın bulunması ve santrali iklim krizi nedeniyle soğutamayacak kadar ısınmış Akdeniz bölgesinde bulunması nedeniyle risk taşıdığı için insanlığa karşı suç olarak şikayet edildi. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal tarafından hazırlanan dava dosyasında 2018 Temmuz ayında santral temelinde çatlak oluştuğu hatırlatılarak, “Türkiye nükleer facianın ayak seslerini duydu,” ifadelerine yer verildi. Avukat Atal, “Bugün çalıştırıldığı takdirde ‘sınır aşan kirlilik’ yaratıp, tüm Akdeniz’i ve Ortadoğu’yu nükleer faciaya uğratacak olan Akkuyu nükleer santraline uluslararası hukukun müdahale etmesi gerekmekte. ‘Kör parmağın gözüne’ yapılmak istenilen Akkuyu Nükleer Santral Projesi neden olacağı ölüm, göç ve sivil halkın fiziksel sağlığındaki oluşturacağı hasarlar nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü 7’inci Maddenin a, b, d, k fıkralarını ihlal etmekte,” açıklamasında bulundu. Çok geç olmadan hala inşaatı bitmemiş santralin kapanmasını talep eden imza kampanyası change.org/NukleerTehlikeyiDurdur adresinde.
Acıpayam Dalaman çayı üzerine HES yapılmasın
Denizli Acıpayam ilçesindeki Dalaman Çayı üzerinde yapılması planan Hidroelektrik Santrali (HES), kırma-eleme tesisi ve beton santrali projelerinin faydadan çok zarara neden olacağını savunan Mehmet Tekin, change.org/AcipayamHes adresinde imza kampanyası başlattı. Aralık ayında gündeme gelen projenin ardından bölge halkı, projeyi ilk kez yapılan haber ile öğrendi. Mehmet Tekin, “Yapılacak olan tesisin bölgenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitesi yok, alanın özelleştirilmesiyle şirkete pazarlanmasından başka bir sonuç yok. Daha önce de gördüğümüz gibi Yolçatı Mahallesinde halkın bölgeden uzaklaştırılarak tapularının ellerinden alınıp hiçbir yatırım yapılmaması gibi, Karaismailler Mahallesindeki halkı da aynı şekilde yerinden etmeyi planlıyorlar. Yapılacak olan HES’le beraber tarım arazileri sular altında kalacak, buna bağlı olarak büyükbaş hayvancılık ile geçimini sağlayan yöre halkının geçim kaynağı elinden alınmış olunacak,” dedi. Kararın ivedilikle uygulanması için kampanya change.org/AcipayamHes adresinde sürüyor.