Meksika'nın Yucatan bölgesinde yaşanan olayın deniz altında yer alan petrol boru hatlarında meydan gelen bir sızıntıdan kaynaklandığı açıklandı.
Meksika Körfezi'nden gelen fotoğraf ve videolar adeta dünya gündemine bomba gibi düştü ve görenleri şaşkına çevirdi. Okyanusun orta yerinde birden yükselen alevler herkesin yüreğini ağzına getirirken oluşan görüntü dünya medyası tarafından 'Cehennemin gözü' şeklinde paylaşıldı. Meksika'nın Yucatan bölgesinde yaşanan olayın deniz altında yer alan petrol boru hatlarında meydan gelen bir sızıntıdan kaynaklandığı açıklandı. Denizin orta yerinde birden bire yükselen alevler panik yaratırken açıklamaya göre yangının kontrol altına alınması beş saatten fazla sürdü ve olayda yaralanan ve ölen kimse olmadı. Şirket yangın dolayısıyla petrol üretiminde herhangi bir aksama yaşanmadığını açıklarken olayın nedenini ortaya çıkarmak için soruşturma başlatacaklarını ifade etti. Guardian'daki habere göre 30 santimetre çapındaki vanaların olay sonrası anında kapatıldığını ve yangının büyümesinin önlendiğini açıklayan şirketin tarihinde bu tür endüstriyel kazalar sıkça yer alıyor.
WWF'nin yelkenlisi yolculuğuna başladı
WWF Akdeniz Girişimi’nin (MMI) Blue Panda Yelkenlisi, 2020 yılında pandemi nedeniyle verdiği bir yıllık zorunlu aranın ardından, beş aylık yolculuğuna başladı. Blue Panda bu sürede Akdeniz için ciddi tehdit oluşturan hayalet ağlardan kurtarmak amacıyla simgesel öneme sahip altı deniz koruma alanını ziyaret edecek. Blue Panda 2019 yılında denizlerdeki plastik kirliliğine dikkat çektiği ilk seferinin ardından bu kez Akdeniz’deki turistik bölgelerin yakınında bulunan ve bu nedenle kitle turizmi, sürdürülebilir olmayan balıkçılık ve diğer insan faaliyetlerinin baskısı altındaki altı deniz koruma alanını ziyaret edecek. Balıkçılar, dalgıçlar ve DKA yöneticileri ile bir araya gelinerek hayalet ağ temizliği yapılacak. 4 -14 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’ye gelecek olan Blue Panda Kaş - Kekova Deniz Koruma Alanı’nı ardından da Göcek ve Çeşme’yi ziyaret edecek. WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli “Blue Panda bu kez deniz koruma alanlarının, denizlerimizin geleceği bakımından önemine dikkat çekmek için yola çıktı. Denizle ilişkili faaliyetlerden yılda 450 milyar dolarlık değer yaratan Akdeniz’in kaynaklarını gelecek nesillere aktarmak istiyorsak acilen harekete geçmemiz gerekiyor. Deniz koruma alanlarında paydaşlarımız ile bir araya geleceğimiz Blue Panda yelkenlisinden denizlerimizin en az % 30’unun etkin bir şekilde korunmasına yönelik çağrımızı duyurmayı hedefliyoruz.” dedi.
Cevizde hedef büyük
Türkiye’de dünya standartlarında üretilen ceviz miktarını arttırmayı hedefleyen Ceviz Üreticileri Derneği, ilk genel kurulunu Ural Ataman Klasik Araba Müzesi’nde gerçekleştirdi. Ceviz üreticileri Derneği’nin yeni dönem Yönetim Kurulu adına bir konuşma yapan Ömer Ergüder “Üyelerimiz yaklaşık 35.000 dekarı kapsayan orta ve büyük ölçekli tarım arazilerinde modern tarım teknikleri kullanarak, dünya standartlarında ceviz üretimi yapmakta olan kurumsal girişimciler. Derneğimizin ana amacı dünyanın en büyük ceviz pazarı olan Türkiye’de, üyelerimiz tarafından yüksek standartlarda üretilen lezzetli ve kaliteli ceviz miktarını arttırarak, 250 milyon dolara yaklaşan cari açığa pozitif katkı sağlamak.” dedi. Ceviz Üreticileri Derneği üyeleri 35.000 dekarda dikili 900.000’den fazla ceviz ağacı ile kısa vadede yıllık 19.000 ton rekolteye ulaşmayı hedeflerken Türkiye genelinde dekar başına 200-250 kg olan ortalama ceviz verimini de 500-550 kilograma yükseltmeyi planlamakta. Bu iddialı hedefe ulaşmak için oluşturulan üretim komitesi, fidan seçiminden bahçe kurulumuna, bitki beslemeden sürdürülebilir bahçe yönetimine, eğitimden tarım teknolojileri kullanımına kadar modern tarım teknikleri konusunda üyelerine yol göstermek için kollarını sıvadı. Ceviz Üreticileri Derneği, müşterilerin doğru bilgiye ulaşabilmeleri için kalite standartlarının oluşturulması konusunda yetkililerle işbirliği yapmayı planlamakta. Dernek üyeleri özellikle doğa ile dost ve sürdürülebilir tarım tekniklerini kullanma yönünde çaba göstermekte. Bu sayede ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlanırken binlerce insana da iş olanağı yaratılmakta.
İkinci el ürün çevreye de yararlı
Türkiye’de bir ikinci el satış platformu, dünyanın en saygın çevre enstitülerinden İsveç merkezli IVL (Institutet för Vatten- och Luftvårdsforskning - Su ve Hava Koruma Araştırmaları Enstitüsü) desteğiyle hazırladığı rapor ile ikinci elin sürdürülebilirliğe katkısına dair sonuçları açıkladı. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan 12.’si olan Sorumlu Üretim ve Tüketim maddesi doğrultusunda hazırlanan rapor e-ticarette ikinci el etkisinin sürdürülebilirliğe katkısını somut sayısal veriler üzerinden ölçerek; yeniden kullanım alışkanlıkları, kullanım döngüsü farkındalığı ve sorumlu tüketimde bireyin tercihlerinin gücüne dikkat çekiyor. Raporun ortaya koyduğu verilere göre; platformda 2020’de yayınlanan 3,5 milyon ilan üzerinden yapılan çalışma sonucunda platform kullanıcıları ikinci el ürünleri tercih ederek sıfır ürün üretiminin önüne geçti ve 1 yılda 1,9 milyon ton karbondioksit üretiminden tasarruf etti. Bunun yanı sıra kullanıcılar ikinci el ürünleri tercih ederek; 800 bin ton çelik, 70 bin ton alüminyum ve 120 bin ton plastik tasarrufu sağladı.