Caretta carettaların koruma alanı kaçak yapılarla dolu

-
Aa
+
a
a
a

Antalya‘nın Aksu ilçesindeki Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının koruma alanı, 500’ü aşkın kaçak yapıyla doldu.

Gezegenin Geleceği: 5 Ocak 2022
 

Gezegenin Geleceği: 5 Ocak 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Antalya‘nın Aksu ilçesindeki Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının koruma alanı, 500’ü aşkın kaçak yapıyla doldu. Bu nedenle caretta caretta yuvalarındaki yumurtaların yüzde 56,9’u bozuk çıktı. DHA‘da yer alan habere göre, 1,2 kilometrelik Kumköy sahili, geçen yıl mart ayında Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle deniz kaplumbağaları üreme alanı ilan edilmişti. Ancak, söz konusu alanda 500’ü aşkın çardak adı altında derme-çatma yapı oluşturuldu. Çardak adı altında hiçbir elektrik, su ve atık su alt yapısı olmayan kumsaldaki kaçak yapılarda yaz boyunca bölge halkı, Caretta carettaların yaşam alanı olan kumsal üzerinde yaşıyor. Bölgede 23 yıldır Caretta caretta yuvalarının tespiti, yavruların yuvadan çıkışı gibi çalışmaları sürdüren Ekolojik Araştırmalar Derneği‘nin (EKAD) raporuna göre, insan kaynaklı yuvalardaki yumurtaların bozulma oranı da çok yüksek düzeyde çıktı.

Adana’da 2022 yılında işletmeye alınması planlanan Hunutlu kömürlü termik santraline entegre hibrit rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımı yapılacak.

ABD’de Yale Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışma, küresel ısınmanın tropikal kasırgaların görüldüğü coğrafi aralığı genişleteceğini ve milyonlarca insanı bu yıkıcı fırtınalara karşı savunmasız hale getireceğini ortaya koydu. Şu anda bu siklonlar, veya diğer adıyla kasırgalar, esas olarak ekvatorun kuzey ve güneyindeki tropikal bölgelerle sınırlı bulunuyor. Ancak araştırmacılar, yükselen sıcaklıkların bu hava olaylarının orta enlemlerde de görülmesine neden olacağını bildirdi. Orta enlemler Türkiye’deki kentlerin yanı sıra New York, Pekin, Boston ve Tokyo gibi küresel ticaret şehirlerini içeriyor. Türkiye, orta enlemlere dahil olan 36-42 derece kuzey paralelleri arasında yer alıyor Nature Geoscience adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, siklonların orta enlemlerde sıklıkla  görülmesinin bu yüzyılın sonuna kadar gerçekleşeceğini belirtti. Isınan bir iklimin, dünya nüfusunun çoğunun yaşadığı ve ekonomik faaliyetin gerçekleştiği orta enlemlerde bu tür fırtınaların daha fazla oluşumunu göreceğini öngören bu yeni çalışmanın baş yazarı Dr. Studholme, dünya ısındıkça ekvator ve kutup bölgeleri arasındaki sıcaklık farkının azalacağını ve bunun jet akımlarının akışını etkileyeceğini açıkladı. Atmosfer ısındıkça burada biriken enerji de çoğalıyor, enerji çoğaldıkça dünyanın neresinde olursanız olun, aşırı hava olayları ile karşılaşmanız söz konusu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, 2021 yılında il genelinde çevreyi, havayı ve suyu kirleten tesislere yönelik 2 bin 159 denetimde bulundu. Su kirliliği kapsamında 1029 denetimde standartlara aykırı atık su deşarjında bulunan 127 tesise, 15 milyon 251 bin lira, hava kirliliği kapsamında 201 denetimde standartlara aykırı hava emisyonuna neden olan 40 tesise 3 milyon 733 bin lira, atıkların yönetimini kapsamında yapılan 361 denetimde mevzuata aykırı olarak atıkların yönetimini sağlayan 41 tüzel/gerçek kişiye 6 milyon 125 bin lira, ÇED, toprak, egzoz, ısınma, poşet ve diğer konularda yapılan denetimlerde ise 1 milyon 308 bin lira olmak üzere 26 milyon 419 bin lira ceza uyguladı. Denetimlerde 51 tesis için de faaliyetlerini durdurma kararı verildi. Gönül isterdi ki herkes mükemmel olarak sorumluluklarını yerine getiriyor olsun ve hiç ceza kesilmesin. Bunun için de şirketlere varolma hakkı ancak ve ancak ekolojik ve sosyal bir fayda gütmeleri şartıyla verilsin. Şirketler kanunu değişsin.

Gökçeada Belediyesi’nin arkeolojik sit alanı olan Yıldızkoy’un 4 Ekim 2021’de Belediye Meclisi‘nden oy çokluğuyla geçen imar planı Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından iade edildi. Kurulun planı, Koruma Amaçlı İmar Planı yönetmeliğinin 6’ncı maddesi ile çeliştiği gerekçesiyle iade ettiği belirtildi. Gökçeada’da yani İmroz’da bulunan ve ülkenin ilk ve tek “su altı parkı” olma özelliğini taşıyan Yıldızkoy, bir süredir yapılaşma tehdidiyle karşı karşıyaydı. Su altı zenginliğinin yanısıra Antik İmroz şehrinin de merkezinde bulunması nedeniyle aynı zamanda bir arkeolojik değeri de bulunan Yıldızkoy’daki yapılaşma planlarına karşı Ada Dayanışması‘nın itirazları sonuç verdi. Ada Dayanışması tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Antik İmroz şehrinin de merkez yerleşkelerinden olması nedeniyle çok önemli bir arkeolojik değer olan ve ‘arkeolojik sit alan’ sıfatıyla nesiller boyu korunması gereken bu 288 dönümlük alan için kurulan inşaat hayalleri 4 Ekim’de belediye meclisinde alınan kararla ete kemiğe bürünse de, Ada Dayanışması’nın kararlılığı ve yurttaşların kesintisiz desteği sayesinde iki ay gibi kısa bir sürede ilk kazanım elde edildi. Verilen kararı, nihai bir karar olmamakla birlikte mevcut durumda ortak değerimiz Yıldızkoy’a bir çivi bile çaktırmayacak bir karar olması açısından önemsiyoruz. Mevcut kararı, hukuki süreçte elde edeceğimiz kazanımlarla tamam etmeden; çarpıklıklarıyla karşımızda bir inşaat canavarı gibi duran 5000’lik planı iptal ettirmeden ve 100 binlik planın da halkın ve doğanın lehine revize edilmesini sağlamadan durmayacağız. Hukuksal süreci ilerlettiğimiz gibi Yıldızkoy’la ilgili tüm illegal girişimlerin de karşısında olmaya devam edeceğimizi, bu girişimlerin halkın gözünde mahkum edileceğini buradan bir kez daha muhataplarına ilan ediyoruz.”