Bilim insanlarından açık mektup: Et üretiminde kullanılan topraklar yeniden ağaçlandırılmalı, hayvancılık sektörü küçülmeli

-
Aa
+
a
a
a

Bilim insanları, şu an et üretiminde kullanılan toprakları doğal bitki örtüleri için büyük oranda eski haline getirmenin, Dünya atmosferindeki karbondioksiti ortadan kaldırma adına “en iyi seçenek” olduğu ve bu işlemin bir an önce başlaması gerektiği konusunda uyardı. 

Fotoğraf: Yeşil Gazete
Gezegenin Geleceği: 18 Aralık 2019
 

Gezegenin Geleceği: 18 Aralık 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Independent’in aktardığına göre, araştırmacılar Lancet Planetary Health adlı bilimsel yayın için kaleme aldıkları açık mektupta, “çeşitli Dünya ekosistemlerinin dengesiz koşullara” sürüklenmesinden kaçınmak için et üretim seviyesinin 10 yıl içinde düşmeye başlaması ve sonra toprakların yeniden ağaçlandırılmaya başlanması gerektiğini ifade etti. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yalnızca otlamaları için değil, beslenmelerinde  kullanılan tahılların üretilmesi için de çok geniş arazilere ihtiyaç duyuluyor. Hayvanların sindirim süreçleri de güçlü sera gazlarından metan salımına neden oluyor. Bilim insanları, “Eğer hayvancılık olağan şekilde ticari faaliyetlerine devam ederse, bu sektör 2030’a kadarki 1,5 derecelik emisyon sınırının yüzde 49’unu tek başına harcayacak” dendi. IPCC’nin 1990’daki ilk değerlendirme raporundan bu yana geçen sürede et, süt ve yumurta üretimi 758 milyon tondan 2017’de 1 milyar 247 milyon tona kadar yükseldi ve daha da yükselmesi bekleniyor. Araştırmacılar “yüksek ve orta gelirli” ülkeleri bu sektörü Paris İklim Anlaşması hedeflerine göre dizginlemek için dört önlem almaya çağırdı: ‘’En yoğun salım yapan ve/veya en geniş araziyi kaplayan hayvancılık kaynaklarını saptamak ve üretimi azaltacak uygun hedefler koymak, Ağırlıklı olarak (fasulye, bezelye ve mercimek dahil) bakliyatlar, tahıllar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlarla halk sağlığına yönelik faydaları en üst seviyeye çıkaracak sürdürülebilir gıdaları hayvancılığın yerine koyarak gıda üretimini çeşitlendirme politikalarını hayata geçirmek, Mümkün olduğunda doğal bitki örtüsünü yeniden yeşerterek toprağı karbon yutağı haline getirecek “doğal iklim-çözümleri yaklaşımını” benimsemek.’’ olarak belirtildi önlemler. Bilim insanları, açık mektuplarında, şu uyarıyı da ekledi: “Paris İklim Anlaşması’na uyumlu bir tarım sektörü yaratmak için yüksek ve orta gelirli ülkelerin hayvancılık üretimini diğer ülkelere yaptırmamasını, bunun yerine hayvancılık ürünlerine talebi azaltmasını öneriyoruz.” Birleşik Krallık hükümeti adına çalışan dönemin baş çevre bilimcisi Sir Ian Boyd bu yıl içinde yaptığı açıklamada, insanların daha az kırmızı et yemesi, daha az seyahat etmesi ve daha az kıyafet satın alması gerektiği konusunda uyarılarda bulunmuştu. Boyd ayrıca tüm devlet departmanlarının politikalarını gözden geçirerek ortak çevresel bir çerçevede çalışmalarını sağlayacak “Net Sıfır Bakanlığı”nın kurulması için çağrı yapmıştı. Göttingen Üniversitesi‘nden akademisyenlerse bu hafta yayımladıkları araştırmada, kalori tüketiminin 2010-2100 arasında nasıl değişebileceğine ilişkin öngörülerde bulunmuş ve bu yüzyılın sonuna kadar küresel gıda talebinin yüzde 80 oranında artabileceğini tahmin etmişti.

Ücretli poşet uygulaması: Kullanımda yüzde 77 azalma, kişi başı yıllık 10 poşet

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 Ocak 2019 tarihinde başlayan ücretli plastik poşet uygulaması ile elde edilen sonuçları paylaştı. Bakanlık internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre uygulama sayesinde, 2018’de 35 milyar adet olan yıllık plastik poşet kullanımında %77,27 oranında gerileme sağlandı. Kişi başı yıllık plastik poşet kullanım adedi ise 10’a geriledi. Aynı zamanda önüne geçilen üretim sayesinde de 6 bin ton sera gazı salımı engellendi.

Almanya'da karbon fiyatları 2021'den itibaren artacak

Almanya ulusal parlamentosu, federal hükümet ve yerel yönetimlerin oluşturduğu konsey 2021 yılından itibaren uygulanacak karbon fiyatlarının artırılması konusunda uzlaştı. Alman medyasına yansıyan haberlere göre, ton başına karbondioksit fiyatları için başlangıç fiyatı 25 Avro olacak. Angela Merkel hükümeti tarafından geçtiğimiz ay açıklanan Almanya İklim Yasası teklifinde bu fiyat 2021’de 10 Avro olarak başlayıp 2025’te 35 Avroya yükselecek şekilde belirlenmişti. Karar başta Yeşiller olmak üzere değişik kesimlerce, toplumda davranış değişikliği oluşturmak için yeterli olmayacağı gerekçesi ile eleştiriliyordu. Yeni düzenlemeyle fiyatlar 2022’de 30, 2023’de 35, 2024’de 45 ve 2025’te 55 Avro seviyesine yükselecek. 2026 yılından itibaren ise açık artırma usülü tahsis edilecek şekilde 55-65 Avro seviyelerinde gerçekleşmesi planlanıyor. Bu sistemin uygulanması kararını ise federal hükümet karar verecek. Mekanizmadan sağlanan gelir de yeşil enerji yatırımlarını desteklemek için kullanılacak ve tüketicilerin elektrik faturalarına yansıtılan katkı payları azaltmak ve bu katkılarla yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemek için oluşturulan fondaki açığın kapatılması için kullanılacak. Düzenleme Angela Merkel hükümetinin dört parçadan oluşan iklim reformu paketi içerisinde yer alıyor ve hükümet taslakları Christmas öncesinde yasalaştırmayı hedefliyor. Paket ayrıca ulaşımdan kaynaklı emisyonları düşürmek için havayolu taşımacılığı vergilerinin artırılması, tren yolunun düşürülmesi, enerji verimli binalar için vergi teşvikleri sağlanmasını da içeriyor.

4. Gıda Toplulukları ve Kooperatifler çalıştayı 29 Aralık'ta

Geçtiğimiz günlerde duyurduğumuz 4. Gıda Toplulukları ve Kooperatifler çalıştayı 29 Aralık’ta Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Panellerin yanı sıra atölyelerin de gerçekleşeceği çalıştay herkese açık ve ücretsiz; takviminize yazabilirsiniz.