Avdan’da açık kömür işletmeciliğine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına rağmen şirket faaliyetlerine devam ediyor.
Avdan’da açık kömür işletmeciliğine ilişkin change.org/AvdandaMadeneHayir adresinde yürütülen mücadele sonunda çıkan yürütmeyi durdurma kararına rağmen şirket faaliyetlerine devam ediyor. Bunun üzerine Tavas Kaymakamlığı’na dilekçe sunan Avdan Platformu, “Artık gereği yapılmalı ve şirket faaliyetlerine son vermeli. Cumhurbaşkanlığınca Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne yargı kararının uygulanması için gerekli işlemlerin yapılması talimatı verildi. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı ve Cumhurbaşkanlığı’nın bu yazısının uygulanması için Denizli Valiliği'nin ve Tavas Kaymakamlığı'nın şirkete ‘çalışmayı durdurun, makinelerinizi geri çekin’ demesi gerekiyor. Biz de yetkililerin görevlerini yerine getirmeleri için dilekçe ile başvurumuzu yapmış olduk. Yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmaya devam edilmesi suçtur. Kararın gereğini yapmayanlar için de yeniden bir hukuki süreç başlatacağız. Mücadelemiz şirket buradan gidene kadar ve topraklarımızı geri alana kadar devam edecek,” açıklamasında bulundu. Kampanya change.org/AvdandaMadeneHayir adresinde.
‘Molozlar ve diğer atıklar çevre ve sağlık felaketine neden olmasın”
“Molozlar ve Diğer Atıklar Çevre ve Sağlık Felaketine Neden Olmasın” talebiyle change.org/afetatikyönetimi adresinde başlatılan kampanya devam ediyor. Yeni yapılan araştırmalar, Hatay’da yok denmesine rağmen asbeste rastlandığını gösteriyor. Türkiye’de de yayın yapan bir medya kuruluşu, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul şubesinden uzman bir ekiple Hatay’dan örnekler topladı. Ekip, “2 ve 3 Eylül tarihlerinde yapılan çalışmaya, Gaziantep'in Şehitkamil ilçesindeki Kıbrıs Caddesi üzerinde bulunan bir benzin istasyonunda, çalışma süresince kullanılacak aracın yıkanıp üzerinden toz numunesi örneği (E-121) alınarak başlandı. Hedef, saha ziyaretleri ve numune alma çalışmalarında kullanılacak aracın üzerinde rüzgar gibi etkenlerle birikecek tozlarda asbest lifi bulunup bulunmadığını teyit etmekti. Numune alma noktaları, saha ziyareti sırasında, hafriyat döküm alanları, enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği alanlar ve buralarda yapılan çalışmalardan etkilenme potansiyeli taşıyan yerlerden rastgele seçildi,” açıklamasında bulundu. Türk Akreditasyon Kurumu’na kayıtlı bir laboratuvarda yapılan asbest analizi sonuçlarına göre, ilk kez, yıkıntı atıklarında bulunan asbestin yayıldığı tespiti yapıldı; Hatay'da asbestin toprak yüzeyine, bitkilere ve yaşam alanlarına bulaştığı, rüzgar ve araçlar vasıtasıyla Gaziantep çarşısına kadar taşınabildiği ortaya çıktı. Ekip, araştırma sonuçlarına göre depremle sarsılan bölgenin, şimdi de yeni bir afete dönüşebilecek ciddi bir halk sağlığı kriziyle karşı karşıya olduğunu, bölgede bulunan veya bölgeyle temas eden yüz binlerce kişinin risk altında olduğunu belirtti. Kampanya change.org/afetatikyönetimi adresinde.
'Kanalizasyon atıkları denize karışmasın'
Altınbeyli Plajı’nda kanalizasyon atıkları denize karışmasın talebiyle Özgül Yavuz Kaddoura change.org/altinbeyli adresinde bir imza kampanyası başlattı.“Ahmetbeyli plajında özellikle yaz döneminde halka açık bir plaj da olduğu için binlerce kişi denize giriyor. Bölgede kanalizasyon alt yapısı olmadığı için çevre ilçeler ve bölgedeki kaçak yapılardan dereye, oradan da denize kadar ulaşan kanalizasyon atığı nedeniyle bölgede koku ve sinekten durulamaz hale gelindi,” açıklamasında bulunan kampanyacı, yetkililere ulaşıldığında üretilen çözümün, Ahmetbeyli'de yaşam alanının içinde çevre ilçelerin de atıklarının işleneceği bir tesis kurulması şeklinde olduğunu fakat bunun da bölgede yaşayan binlerce insanın sağlığını olumsuz etkileyebileceğini, çözümden çok daha büyük sorunlara neden olabileceğini vurguladı. Özgül Yavuz, “Sen de insan sağlığına ve yaşam hakkına değer verilmesi gerektiğini düşünüyorsan, çevrenin, denizlerimizin doğru çözümlerle kirliliğinin engellenmesine katkıda bulunmak istiyorsan bu kampanyayı imzala, paylaş sesimizi duyurmamıza yardımcı ol,” dedi. Kampanya change.org/altinbeyli adresinde.
Cennet Koyu’nda mücadele devam ediyor
Cennet Koyu için change.org/CennetimeDokunma adresinde yürütülen kampanya ile ilgili bir gelişme yaşandı. İnşaat şirketi Cennet Koyu’nda başlattığı otel projesini genişletme kararı aldı. Süreç ise şöyle işlemişti; 13 sene önce, Cennet Koyu’ndaki 700 dönümlük arazi, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 1 Haziran 2010 tarihli kararıyla özelleştirme kapsam ve programına alınmıştı. 2 milyar 100 milyon TL değerindeki kamu arazisinin ihalesi 12 Temmuz 2012'de yapıldı. Açılan dava sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, ihaleyi iptal etti. Cumhurbaşkanlığı, 2016'da ihalenin iptal kararına ilişkin bir işlem yapılmamasını karar verdi. Bu kez Danıştay’a Cumhurbaşkanlığı kararına ilişkin dava açıldı. Danıştay 13. Daire, Cumhurbaşkanlığı’nın kararına ilişkin yürütmeyi durdurdu. Ancak tüm kararlara rağmen taşınmazlar Hazine'ye iade edilmedi ve ardından Cennet Koyu’nda şirket, otel inşaatı yapmak için harekete geçti. Geçen yıl ise ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil’ kararı verildi. Karara ilişkin açılan dava sürerken şirket bu kez kapasite artırımı için bir kez daha başvuru yaptı. Kampanya change.org/CennetimeDokunma adresinde devam ediyor.