Antarktika‘da yapılan bir araştırmada, kayalık bir tepede mumyalaşmış eski penguen kalıntılarıyla birlikte yeni ölmüş gibi görünen penguen kalıntıları bulundu.
Kuzey Carolina Wilmington Üniversitesi’nden Profesör Steven Emslie‘nin, 2016 Ocak ayında gerçekleştirdiği ancak Cell Dergisi’nde yeni yayımlanan araştırma, Scott Sahili‘nde yapıldı. Independent‘ten Harry Cockburn‘un aktardığına göre, cesetlerin çoğu, yüksek ölüm oranına sahip Adelie penguen yavrularına ait. Daha şaşırtıcı olansa buzdaki taze dışkı izleriydi. Profesör Emslie, “taze” kuş kalıntıları diye nitelediği şeylerin yanı sıra çok sayıda kemik ve tüy de buldu. Alanda yapılan ileri araştırmalarda, Adelie penguenlerinin yuva yapımında kullandığı küçük çakıl yığınlarına ulaşıldı. Küresel ısınma Ross Denizi‘nde sıcaklık ortalamalarını 1980’lerden bu yana 1,5 ila 2 santigrat derece artırdı. Son 10 yılda elde edilen uydu görüntüleri, alanın kademeli biçimde kardan sıyrıldığını gösteriyor. Prof. Emslie konuyla ilgili şunları söyledi: ‘’Donmuş ve gömülü halde uzun süredir korunan kalıntıları açığa çıkaran bu son erime, burada bulduğumuz farklı çağlara ait penguen kalıntılarının birbirine karışmasına dair en iyi açıklamayı sunuyor.” Emslie, “Antarktika ve Ross Denizi’nde ısınma eğilimleri devam ettiği müddetçe kar ve buzulla kaplı yeni alanların altındakiler ortaya çıkabilir” diye konuştu.
Ünye halkı maden istemiyor
Birgün’den Kardelen Tatar’ın haberine göre, fındık bahçeleriyle ünlü olan Ordu'nun Ünye ilçesinin köylerinde hareketli günler yaşanıyor. Altın madenlerinin kuşatması altında olan Fatsa’nın ardından sınır ilçesi Ünye’de de maden şirketleri harekete geçti. Daraktağ ve Çiğdem köyü arasında sondaj çalışması yapmak isteyen şirketi, bölge halkı engellendi. Yurttaşların tepkisiyle karşılan şirket yetkilileri alanı terk ederken bölgeye jandarma yetkilileri geldi. Sondaj çalışması yapmak için bölgeye gelen şirketinin adını bilmediklerini belirten bölge halkı, yetkililerin kil çıkarmak için geldiklerini iddia ettiğini ifade etti. CİMER’e yaptıkları başvurularda sondaj iznin alınmadığını öğrendiklerini belirten yurttaşlar, geçim kaynaklarının fındık olduğunu ve bölgede maden faaliyetini istemediklerini belirtti.
'Herkes için Konut'
Bugün 5 Ekim Dünya Habitat Günü. Bu vesileyle İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği, SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu bir açıklama yaptı. "İnsanın barınması en temel haklarından biri. Bu mühim hususu, "Daha İyi Bir Kentsel Gelecek" diyerek uğraş veren BM İnsan Yerleşimleri Programı, UN Habitat, 5 Ekim Dünya Habitat Günü'nde gündeme taşıyor. "2020 Dünya Habitat Günü'nde "Herkes İçin Konut: Daha İyi Bir Kentsel Gelecek" temasıyla COVİD-19 küresel salgınının konut sektöründe olumlu dönüştürücü etkisi, sunduğu fırsatlar, sürdürülebilir ve kapsayıcı kentsel gelişim için tartışılıyor. Yeterli konut olmadan sosyal mesafe ve iyi hijyen uygulanamaz. Yetersiz konut koşullarında, kayıt dışı yerleşimlerde ve gecekondu mahallelerinde yaşayanlar COVİD-19 salgınından en çok etkilenmekte. Küçük ve kalabalık konutlardaki stresli evde kalma ortamı, stres ve temel hizmetlerin yokluğu da sağlığa kötü etkilemekte. Konut, hem halk sağlığı hem de şehirlerin sosyokonomik canlılığının, sürdürülebilirliğinin merkezi. COVID-19 küresel salgını ile acil barınmaya ihtiyaç duyulduğu, yanı sıra milyonlarca daire ve evin de boş olduğu görüldü. Bu çelişki için küresel bir dönüşüm gerek. Uygun fiyatlı ve yeterli konut gerek. Herkes için konut çözümleri gerekli. Hükümetler ve yerel yönetimler en savunmasız olanları koruma ve evsizlik için acil tedbirler aldılar. Ancak, orta ve uzun vade programlarına ihtiyaç var." diyen Dr. Karaosmanoğlu, "Eğer yurttaş-kamu- iş dünyası-sivil toplum, "Herkes İçin Barınma Mümkün" diyerek hükümetlerin, yerel yönetimlerin kapsayıcı çözümleri için gücünü ortaya koyarsa, inşaat sektörünün finansmana erişimi, yeterli konut yatırımı, makul fiyatlı konutların gerçekleşmesini mümkün olur. Hiç kolay olmayan günlerden geçerken, bunca sorun varken barınmanın önemini de unutmayalım" vurgusunu yaptı.
AP iklim yasasını oylayacak
Avrupa Parlamentosu gelecek hafta AB’nin önerilen iklim yasasını oylamaya hazırlanıyor. Çevre kampanyacıları ise gelişmekte olan ülkelerdeki projelerde karbon kredilerini dahil etme önerisine karşı çıkıyorlar. Parlamento, AB’nin 2050 yılına kadar “iklim nötrlüğe” ulaşma hedefini katı yasalara yerleştirmeyi amaçlayan Avrupa İklim Yasası taslağı üzerinde 6 Ekim Salı günü genel kurul oylaması gerçekleştirecek. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, 16 Eylül’de bloğun emisyonlarını 2030 itibarıyla % 55 oranında azaltma önerisini masaya yatırdı. Hedef, iklim kanunu taslağına eklenerek 27 AB üye devleti için bağlayıcı yükümlülük sağlayacak. Greenpeace’den Sebastian Mang “2030 iklim hedefi, Avrupa’nın halihazırda savunmasız olan ormanlara güvenerek ve sorumluluğu yoksul ülkelerde karbon denkleştirmeye yönelterek, kirletmeye izin veren yasasına umutsuzca kılıf uydurmaya çalışıyor. Kirli şirketler kirletmeye devam etsin ve Avrupalılar SUV’lerini kullanmaya devam edebilsin diye gelişmekte olan ülkelere ağaç dikmeleri için baskıda bulunmak iklimsel çöküşü durdurmayacak” dedi.