28 Temmuz: Küresel Limit Aşım Günü

-
Aa
+
a
a
a

Dünyanın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynakları tükettiğimiz gün olarak bilinen Küresel Limit Aşım Günü, bu yıl 28 Temmuz olarak belirlendi. Dünya üzerindeki yenilenebilir kaynaklar ile insanların bu kaynaklara yönelik talebini değerlendiren araştırmalar yürüten Küresel Ayak İzi Ağı’nın (Global Footprint Network) verileri, dünyamızın bize sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları, bu yıl, 28 Temmuz itibariyle tükettiğimizi gösterdi.

Fotoğraf: WWF
Gezegenin Geleceği: 1 Ağustos 2022
 

Gezegenin Geleceği: 1 Ağustos 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Bu tarih, 2021 yılındaki tarihin bir gün öncesi. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Aslı Pasinli konuyla ilgili şu görüşlere yer verdi:

Yarım yüzyılı aşkın süredir dünyanın limitini aşarak tüketiyoruz. Bu da küresel çapta biyolojik çeşitlik kaybına, atmosferde sera gazı artışına, gıda ve enerji krizlerine neden olurken sıcak hava dalgaları, kuraklık, aşırı hava olaylarının etkisiyle büyük orman yangınları, seller gibi afetlerle daha sık karşı karşıya kalıyoruz. Hâlbuki gidişatı tersine çevirmek mümkün olmakla kalmayıp karar vericilerin işini kolaylaştıracak ekonomik faydalar da sunuyor. Küçük değişikliklerle Limit Aşım tarihini öteleyebiliriz. Küresel Ayak İzi Ağı hesaplamalarına göre alınabilecek en etkili önlemlerden biri otomobil kullanımını azaltmak. Otomobil kullanımı kaynaklı karbon ayak izi %50 azaltılıp, bu mesafenin üçte biri toplu taşıma, kalanı da yürüyerek veya bisikletle kat edilirse Dünya Limit Aşım Günü 13 gün ötelenebilir.” 

Evcil kediler istilacı yabancı bir tür

Polonya'da saygın bir bilim enstitüsü kuşlara ve doğal yaşama verdikleri zararın altını çizerek evcil kedileri "istilacı yabancı tür" olarak sınıflandırdı. Enstitünün bu kararı kedi severlerin tepkisini çekerek tartışma başlattı. Kamu kurumu Polonya Bilimler Akademisi'nden Biyolog Wojciech Solarz, Akademi'nin Doğa Koruma İnstitüsü'nün ulusal veri tabanında kedileri "istilacı yabancı türler" listesine kaydetti. Solarz aynı listede 1786 başka türün yer aldığını ve şu ana kadar böyle bir karmaşa yaşanmadığını söyledi. Solarz, avladıkları ve öldürdükleri kuş ve memeli hayvan sayısı dikkate alındığında, kedilerin biyoçeşitlilik üzerinde zararlı etkisi olduğuna dair bilimsel fikir birliğinin arttığını açıkladı. Solarz istilacı yabancı türler arasına dahil edilmek için gerekli kriterlerin "kediler tarafından yüzde 100 karşılandığını" söyledi. 

Sivas, 4 Eylül Barajı'nda su seviyesi %6'ya düştü

Sivas’ta içme suyunun büyük oranda sağlandığı 4 Eylül Barajı'nda su seviyesi yüzde 6’ya düştü. Kuruma noktasına gelen barajda geçtiğimiz yıl bu aylarda su seviyesi yüzde 11.15 olarak ölçüldü. Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürü Muharrem Çağlancı konuyla ilgili aktardı:

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada karşı karşıya gelinen durumu gözler önüne serdi. Çağlancı Sivas’ın 3 aylık suyu kaldığını belirtti. Öte yandan, yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunan Pusat Özen barajından 4 Eylül Barajına su naklini öngören proje üzerindeki çalışmalarda sürüyor. Projenin yıl sonuna kadar tamamlanarak şehrin suya kavuşturulması amaçlanıyor.

São Paulo gemisine karşı tepkiler büyüyor

İzmir Aliağa’da faaliyet gösteren sökülmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, izin verdiği São Paulo gemisine karşı tepkiler büyüyor. Kentte bulunan emek, meslek ve çevre örgütleri geminin yola çıkmasını engellemek için birçok girişim ve açıklamada bulundu. Geminin içerisinde 760 ton civarında asbest, ağır yağ, ağır metal, polikolürler, bifeniler, radyoaktivite barındırdığını belirten kurumlar, geminin ilçe ve çevresinde büyük bir ekolojik yıkıma yol açacağını vurguluyor. Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) üyesi Özgül Çağlar, Aliağa’da yaşanan çevre sorunlarına ve geminin gelmesine ilişkin Mezopotomya Haber Ajansına (MA) değerlendirmelerde bulundu. Aliağa’nın birçok çevre problemiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Çağlar ekledi: 

“Örneğin taş ocakları şehir merkezine kadar yaklaşmış durumda. Yine termik santral pazar günleri siyah dumanlarını havaya salıyor. Hava ölçüm istasyonları var ama onlarda ölçüm yapmıyor. ALÇEP olarak sürekli buna yönelik kampanyalar yapıyoruz, şikayetlerde bulunuyoruz. Tabip Odası’nın yaptığı bir çalışma vardı. Orada Aliağa’nın hava kalitesinin Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırların çok üstünde olduğunu gördük. Bunun ötesinde ilçede ağır demir-çelik sanayisi bulunuyor. Buralardan açığa çıkan cüruflarda Şehit Kemal Mahallesinde depolanması düşünülüyor. Sadece bunlar değil başka bölgelerden de tehlikeli atıklar burada depolanmak isteniyor. Biz buna da tamamen karşıyız. Bölge zaten tarihi bir bölge ve tüm bölgenin su ihtiyacını karşılayan bir baraj depolama yapılmak istenen alana 1 kilometre uzaklıkta. İlçemizde başka petrol rafinerileri var. Bunların hepsi doğamızı kirletiyor. Yani bu gemi var olan sorunları katmerleştirecek” diye aktardı. Çağlar, “Burada yılda yaklaşık 200 gemi sökülüyor. Bunlardan bir tanesi de Sau Paulo gemisi olacak. Bu geminin aslında sembolik bir durumu var. Bu geminin içerisinde asbest, kurşun, klorlu bileşikler, organa kalaylar var. Aynı zamanda 5 sefer Fransa’da nükleer denemelere katılmış. Bu yüzden de radyoaktivite var. Bunun boyasında canlıların üzerine yapışıp üremesini engelleyen boyalar var. Bu boyalar çevreye, biyolojik çeşitliliğe inanılmaz derecede zararlı olan maddeler.”