190 dönümlük alandaki çam ağaçlarının kesilmesi yargıya taşınıyor

-
Aa
+
a
a
a

Mersin Yenişehir ilçesinde 190 dönümlük alandaki çam ağaçlarının gençleştirme gerekçesiyle kesilmesi yargıya taşınacak.

Gezegenin Geleceği: 19 Mayıs 2021
 

Gezegenin Geleceği: 19 Mayıs 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Mersin’in oksijen deposu olarak bilinen Yenişehir ilçesinde 190 dönümlük alandaki çam ağaçlarının gençleştirme gerekçesiyle kesilmesi yargıya taşınacak. Kentte büyük tepki toplayan Emirler’deki ağaç kıyımının durdurulması için büyük çaba sarf eden sivil toplum kuruluşları, seslerini duyurmak için Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya geldi. ANKA’nın aktardığına göre, STK’ler adına basın açıklaması yapan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, Türkiye’deki ormanların son zamanlarda bilime aykırı ve plansız bir biçimde rant odaklı orman üretim tesisleri olan özel şirketlere ucuz hammadde sağlamak için talan edildiğini söyledi. Asan, “Emirler’de orman gençleştirmesi adı altında yapılan ağaç katliamı ormanın ekosistemine, bölgenin iklimine, hayvancılığına, tarımına ve yayla turizmine çok zarar verecek” dedi. Ağaç kesiminin ayrıca ormanlık alanın eğimli olması ve toprağın killi olması yüzünden de bölgede erozyona neden olacağını vurgulayan Aslan, “Emirler ormanları bizim. Ranta kurban edilmesine izin vermeyeceğiz. Yetkililerden Mersin halkının sesine kulak vererek orman katliamını durdurmasını talep ediyoruz” dedi. Aslan, son olarak Mersin Barosu’yla birlikte dernek olarak bu katliamı yargıya taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Grönland'ın bir kısmı dönüşü olmayan noktada

Yeni bir araştırmaya göre, Grönland buz tabakasının önemli bir kısmı dönüşü olmayan bir noktanın eşiğinde. Bundan sonra küresel ısınma durdurulsa bile erimenin hızlanması kaçınılmaz hale gelecek. İklim krizinin neden olduğu yükselen sıcaklıklar, şimdiden trilyonlarca ton Grönland buzunun okyanusa dökülmesine neden oldu. Buz tabakasının tamamen erimesi, küresel deniz seviyesini 7 metre yükseltebilir. Yeni analiz, Grönland’ın en büyük beş havzasından biri olan ve en hızlı eriyen Jakobshavn havzasındaki 140 yıllık buz tabakası yüksekliği ve erime oranlarında kritik eşik uyarı sinyallerini tespit etti. Araştırmayı Norveç Arktik Üniversitesi’nden Martin Rypdal ile gerçekleştiren Almanya’daki Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nden Niklas Boers “Eşikteyiz ve her yıl olduğu gibi devam eden karbondioksit emisyonları, kritik eşiğin geçilme olasılığını katlanarak artırıyor. Bu aşama geçilmiş olabilir, ancak net değil. Sonuçlarımız yakın gelecekte önemli ölçüde artmış erime olacağını gösteriyor ve bu endişe verici” dedi.

Antep'de çekirgelere karşı mücadele başlatıldı

Gaziantep‘in İslahiye ilçesinde yer alan altı mahallede yüzlerce dönüm tarım arazisini istila eden ürünlere zarar veren çekirgelere karşı mücadele başlatıldı. İlçe merkezine bağlı Amanos Dağları‘nın eteklerindeki Kayabaşı, İdilli, Kabaklar, Burunsuzlar ve Kaleobası mahallelerinde bulunan araziler çekirge istilasına uğradı. Çekirgelerin ekili arazilere zarar vermesinin ardından, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri çekirgelerin yoğunlukta olduğu bölgelerde inceleme yaptı. Çekirgelerin arazilere verdiği zararın önüne geçilmesi için 100 dekarlık alanda tarım zehri kullanıldı. DHA’nın aktardığına göre İslahiye Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada “İslahiye ilçemizin bazı bölgelerinde yoğun bir çekirge popülasyonu tespit edilmesi üzerine, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, köylere ait arazilerde devlet yardımlı çekirge mücadelesi başlattı. İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarının nezaretinde köy halkı ile birlikte yürütülen mücadele çalışmalarında 100 dekarlık alanda çekirge ilaçlaması yapıldı” denildi. Adını koymak lazım ilaç değil zehir. 

Müsilaj açıklaması

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TUDAV), Marmara Denizi‘nin kabusu haline gelen deniz salyası (müsilaj) hakkında bir açıklama yayınladı. Açıklamada müsilaj nedeniyle meydana gelecek biyolojik çeşitlilikteki azalmanın Marmara Denizi‘nin yanında Karadeniz ve Kuzey Ege’yi de olumsuz etkileyeceği belirtildi. Deniz suyuna giren ışığın azalmasının fotosentezi engellemesi nedeniyle dip canlılarının, başta da sedenter deniz canlılarının ölmesine neden olacağının aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: Müsilaj son iki yıldır çok yoğun olarak Batı Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nin birçok bölgesini kapladı. Çok geniş bir alana yayılan ve uzun hatlar oluşturan bu müsilaj, rüzgarın etkisiyle belli alanlarda daha fazla toplanmakta. Bu toplanmadan sonra ise su yüzeyinde parçalanarak kümeler halinde çöküp bentik bölgede ‘Deniz Karı’ olarak bilinen oluşumlar meydana gelecek. Bu tür oluşumlar görece sığ olan Adriatik Denizi’nde de sıkça görülmekte.” Marmara Denizi’nde balık ağlarının gözlerinin müsilaj nedeniyle kapanmış durumda olduğu belirtilen açıklamada “Sezon açılınca sorun büyüyecek. Aşırı müsilaj oluşumu sadece su kolonundaki pelajik ve bentik ekosistemi olumsuz etkilemez. Başta suda çözünmüş oksijen azalması görülecek daha sonra bentik bölgede yaşayan birçok tür ortadan kalkacak. Bunlara örnek olarak Gorgonlar, süngerler, kabuklular gibi hareketsiz türler verilebilir” denildi. Açıklamada “Şimdi yapılması gerekenlerden biri deniz üstünde biriken bu müsilajı fiziksel yöntemlerle mesela petrol yayılmasına engel olan teknelerin sistemleriyle toplamak. Böylece batınca daha fazla oksijen tüketmesine engel olmak, dolayısıyla toplu canlı ölümlerini azaltmak mümkün olabilir. Ancak bu kesin bir çözüm değil. Batı Karadeniz, Marmara ve Kuzey Ege‘de görülen Müsilaj için çok disiplinli izleme çalışmalarına ihtiyaç duyulmakta” önerilerinde bulunuldu.