Kahramanmaraş merkezli depremler, dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
Damian Carrington, The Guardian’daki yazısında iki önemli araştırmayı anlatıyor. İlk çalışmada çoğu fosil yakıt sahaları olmak üzere 1000 kadar noktadan gezegene yüksek miktarda metan salan “süper metan salımları” analiz edilirken ikinci çalışmada da gezegendeki 55 metan bombası açıklanıyor.
Yeşil Gazete, yaklaşık 20 yıldır süren çalışmaların sonunda Birleşmiş Milletler'de, açık denizler ve okyanuslarda biyolojik çeşitliliğin korunması için kabul edilen tarihi anlaşmanın hikâyesini anlatıyor.
Clinton’ın ABD başkanı olduğu dönemde çalışma bakanlığı görevini yürüten akademisyen Robert Reich, Common Dreams’teki yazısında ABD’de hakim olan Şirket Kapitalizmi’ni anlatıyor.
İsrail’in muhalif gazetesi Haaretz’in yazarı Allison Kaplan Sommer, aşırı sağcı İçişleri Bakanı Itamar Ben-Gvir’in 1995’te Yahudilerin Purim bayramı kutlamalarında 29 Filistinli İsrail vatandaşını katleden terörist Baruch Goldstein kıyafetiyle bayrama katılıp “o benim kahramanım” deyişini anlatıyor. Sommer, Ben-Gvir’in bu yılki Purim’e yılın başından beri 70’ten fazla Filistinliyi öldüren İsrail güvenlik güçlerinin kıyafetiyle katılmasını tesadüfi bulmuyor.
İsrail’de hukuk devletini ortadan kaldıracağı öngörülen yasa değişikliği tasarısını protesto eden halk kitleleri arasında ön safta yer alan tarihçi, yazar ve akademisyen Yuval Noah Harari, konuşmasında başbakan Netanyahu’ya “ya bu demokrasi karşıtı darbeyi durdurun ya da biz ülkeyi durdururuz” dedi.
Baskın Oran, Agos’taki yazısında Bursaspor taraftarlarının Amedspor’a karşı saldırgan ve ırkçı tavırları, depremle birlikte tüm dünyadan gelen yardımların ardından “dış düşmanlar”ın anlatılamaz olduğu ve onun yerine “iç düşmanlara” yönelindiği şeklinde açıklıyor.
Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım ve önceki Başkanı Metin Kılavuz ırkçı saldırıların olduğu Bursaspor maçını Artı Gerçek’ten Esra Çiftçi’ye değerlendiriyor.
Ekoloji örgütleri, Erdoğan'ın deprem kararnamesinin 'Kader değil, rant planı' olarak açıklıyor.
Hak odaklı çalışmalar yürüten altı örgütten oluşan sivil toplum heyeti, deprem bölgesinde yaptıkları çalışmanın raporunda bölgede devam etmekte olan sorunları ve neler yapılması gerektiğini anlatıyor.
Gölcük, Düzce ve Van depremlerinde sivil toplum lideri ve gönüllüsü olarak sahada olan Osman Kavala Bianet’ten Hikmet Adal’a verdiği röportajda Maraş depremlerini ve sivil toplumun rolünü değerlendiriyor.
Birgün yazarı Timur Soykan, Hatay’da iki özel hastanede depremden sonra yoğun bakımda unutulmaları sonucu bir kısmı ölen bir kısmı da ağır durumda bırakılan ve aralarında bebekler de bulunan hastaları anlatırkenHalk TV’de yazan İsmail Saymaz da aynı şekilde Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde en az 80 hastanın ölüme terk edilişini anlatıyor.
Gazeteci ve yazar Gökçer Tahincioğlu, başından beri gözlemlediği deprem bölgelerindeki genel duruma ilişkin çarpıcı gözlemlerini üst üste iki ayrı yazıda (1-2) özetliyor.
T24 yazarı ve Açık Radyo programcılarından Çiğdem Toker, Toplu Konut İdaresi'nin şu ana kadar 47,6 milyar TL değerinde 53 kalıcı deprem konut ihalesini pazarlık usulüyle gerçekleştirdiğini anlatıyor.
Önde gelen düşünür, dilbilimci ve aktivist Noam Chomsky: Yapay zekâ programlarından ChatGPT’ ve benzer YZ programları üzerine kendisinden bir değerlendirme yapılması istendiğinde, bu araçların kötücül bayağılıkları, ahlakdışılığı, sahte bilimsel dayanakları ve dilbilimsel yetersizlikleri dikkate alındığında, bunların popülerliğine ya gülmek ya da ağlamak gerektiğini belirtiyor.