İklim ve çevre, Ukrayna Savaşı, Türkiye ve dünya gündemi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
İklim ve çevre yazıları
Climate Change yazarı Joe Lo, Azerbaycan hükümetinin Ermenistan’a Dağlık Karabağ’da ekolojik tahribata neden olarak Bern Sözleşmesi’ni ihlal etmekten dava açmasının ilk kez bir devletin ekolojiyi savaştığı bir devlete karşı bir silah olarak kullanması üzerinden ele alıyor.
ABD'nin iki büyük üniversitesinde yapılan yeni ve Yapay Zekâ'nın da kullanıldığı kapsamlı bir araştırmada dünyanın ölümcül derecede kritik 1,5 derece sıcaklık artışı iklim eşiğini aşmak üzere olduğunu, dahası 2 derece ısınma eşiğini de 2050 yılı dolaylarında aşarak "devrilme noktası"na ulaşabileceğini ortaya koyuyor.
Common Dreams yazarı Joao Camargo, Almanya’nın Lützeraht bölgesindeki açık kömür madeni direnişine yönelik devlet saldırısı, Birleşik Krallık’taki gösteri yasakları ve ABD’deki çevre aktivisti cinayeti üzerinden küresel iklim hareketinin yeni bir mücadele dönemine girdiğini anlatıyor.
Gazeteci, yazar ve aktivist George Monbiot, kendisinin de 3 kez enfekte olduğu Covid-19 virüsü hakkında hepimizin tehlikeli bir kumar oynadığını, başta okullar ve sınıflar olmak üzere kapalı mekânlarda temiz hava ve havalandırma olmazsa bir sonraki enfeksiyonun, yakalananları ciddi şekilde "safdışı” edeceğini yazıyor. Makalede itibarlı bilim dergilerinde yakın geçmişte yayınlanmış çok sayıda araştırmaya atıf yapılıyor.
Tory Shepherd, Avustralya’da kaybolduktan günler sonra bulunan radyoaktif maddenin kaybolan ilk radyoaktif madde olmadığını, dünya genelinde 2013 yılından bu yana 1.205 benzer olay yaşandığını anlatıyor.
Türkiye’de ilk kez bir yurttaşla girişimi kanun tasarısı hazırladı: Ekokırım, suç olarak kabul edilsin.
Dünya
Guardian gazetesi yazarı Ghaith Abdul-Ahad, Medeniyetin ortaya çıktığı coğrafya olan Irak’ın eşsiz sulak alanlarının kurumakta olduğunu, kuraklığın da açlığa, yerinden edilmeye ve çatışmalara yol açtığını çarpıcı bir şekilde ve fotoğraflar eşliğinde anlatıyor.
BBC, İran’ın sürmekte olan devrimci ayaklanmasında güvenlik görevlilerinin eylemcilerin gözlerine bilerek ateş ettiği olayların bir sosyal medya kampanyasına konu olması üzerine çeşitli eylemcilerle yaptığı röportajda mikrofonu eylemcilere uzatıyor.
Ukrayna Savaşı
Deneyimli savaş muhabiri Julian Borger, “büyük savaş yaklaşıyor” başlıklı makalesinde Rusya’nın Ukrayna savaşındaki son durumu ve birkaç ay içerisinde başlayacak büyük savaşı analiz ediyor.
Savaş muhabiri Chris Hedges, NATO ülkelerinin Ukrayna’ya sağladığı yeni gelişmiş silah ve tank desteğinin Ukrayna ordusu için umulan üstünlüğü veremeyeceğini öngörüyor. Amerikan emperyalizmin savaştaki rolüne odaklanan Hedges, Amerikan silah endüstrisinin ABD politikaları üzerindeki gücüne de değiniyor.
The Guardian gazetesinin güvenlik ve savunma editörü Dan Sabbagh, Rusya’nın son haftalarda Ukrayna işgalinde elde ettiği kazanımların ibreyi Rusya tarafına doğru yöneltmekte olduğunu yazıyor.
Ukrayna’nın çevre örgütleri, Rusya işgaline rağmen savaş sonrası dönemde uygulanmak üzere bir adil geçiş planı hazırlanması için başlattıkları çalışmayı anlatıyorlar.
Türkiye
BBC Türkçe, Türkiye’deki faaliyetlerini 2018 yılında durduran Açık Toplum Vakfı sözcüsü ile Gezi Parkı eylemlerini ve vakıf temsilcilerinin hükümet yetkilileriyle 2018’e kadar devam eden temaslarını konuştu.
Millet İttifakı’nın mutabakat metninin iklim ve çevre içeriği açısından eleştirisini Yeşil Gazete’den, metnin LGBTİ+ hakları açısından eleştirisini KAOS GL yazarı Yıldız Tar’dan, insan hakları açısından eleştirisini Ayça Söylemez’in Eren Keskin ile yaptığı söyleşisinden, demokrasi açısından eleştirisini İrfan Aktan’dan, olumlu ve olumsuz yanlarını Gökçer Tahincioğlu’ndan ve metnin iktidar medyasında nasıl göründüğünü de Artı Gerçek’ten okuyabilirsiniz.