İklim değişikliğini durdurmak için gerekli adımlar atılmazsa gelecek nesiller dünyanın en güzel yerlerini sadece fotoğraflardan görebilecek.
1- Ölüdeniz (Lut Gölü)
Ürdün, Filistin ve İsrail'e kıyısı olan deniz, bölgede artan sıcaklık ve akarsuların beslemediği bu göl, her yıl 1 metreden fazla geriye çekiliyor. Yapılan hesaplamalara göre göl 2050 yılında tamamen ortadan kalkacak.
2- Patagonya
Güney Ameraki'de bulunan Patagonya, vahşi doğada zaman geçirmeyi seven maceraperestlerin de uğrak noktası. Ancak bölgedeki buz kütleleri hızla eriyor. Buradaki buzul kütlelerinin erimesi dünyadaki diğer yerlere oranla daha da hızlı gerçekleşmekte.
3- Kruger Ulusal Parkı
Güney Afrika'nın bu ilk ulusal parkına her yıl çok sayıda insan 'safarı hayvanları'nı görmeye geliyor. Ancak uzmanlar, bu parktaki türlerin üçte ikisi, iklim değişikliğini durdurmak için gerekli adımlar atılmazsa yok olacak.
4- Key West, Florida
Manzarası dışında dalış, yüzme ve balık meraklılarının da uğrak yeri olan bu ada, Maldivler gibi deniz seviyesine çok yakın bir noktada yer alıyor. Hatta adanın büyük bir bölümü deniz seviyesinin de altında kalıyor. Yüzyılın sonuna kadar 66 santimetre artması beklenen deniz seviyesi bu adayı da yutacak.
5- Glacier Ulusal Parkı, Montana
ABD'nin en güzel parklarından biri olarak kabul edilen Glacier'deki buzullar hızla eriyor. Park bir zamanlar 150 kadar buzula ev sahipliği yaparken bu sayı erilemelerin ardından 26'ya düşmüş durumda.
6- Alpler
Avrupa Alpleri de iklim değişikliği nedeniyle tehlikede olan yerlerden bir tanesi. Diğer örnekleri gibi Alpler'deki buzullar da hızla eriyor.
7- Büyük Set Resifi
Dünyanın en büyük mercan resifi olan Avustralya'daki Büyük Set Resifi, nefes kesen görüntüsünün yanı sıra çok sayıda canlıya da habitat oluşturuyor. Bilim insanları bu resiflerin yüzde 30'unun iklim değişikliği kayraklı deniz suyu sıcaklığının artmasından dolayı yok oldu.
8- Athabasca Buzulu
Kanada'nın en ünlü buzullarından Athabasca'ya ulaşım dünyanın diğer buzullarına oranla daha kolay. Ancak bilim insanları bu buzulların yılda 7 buçuk metre eridiğini ortaya koydu. Böyle giderse, buradaki buzullar yok olacak ve okyanus seviyesi daha da artacak.
9- Kilimanjaro Dağı
Afrika kıtasının en popüler destinasyonlarından biri olan Kilimanjaro Dağları'nda yer alan buzulların 2030'da tamamen yok olması bekleniyor.
10- Kiribati
Pasifik Okyanusu'nda yer alan ve takım adalardan oluşan Kiribati, iklim değişikliği kaynaklı deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle ilerleyen yıllarda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Halihazırda topraktaki tuz oranının yükselmesi, çiftçiliği de imkansız hale getirmiş durumda.
11- Venedik, İtalya
Turistlerin uğrak yerlerinden Venedik de iklim değişikliğinden etkilenen yerler arasında bulunuyor. Yükselen su seviyesi şehrin en büyük sorunlarından biri olacak.
12- Rhone Vadisi
Bu bölgede MÖ 600 yılından bu yana üzüm yetiştiriliyor ve bu üzümlerden de şarap elde ediliyor. Ancak iklim değişikliği nedeniyle ilerleyen yıllarda burada üzüm yetiştiriciliği yapmak oldukça güç hale gelecek.
13- Timbukta camileri, Mali
1300'lü yıllarda yapılan camiler her yıl turist akınına uğruyor. Ancak bu yapılar yavaş yavaş çevredeki çöl tarafından 'yutuluyor'. İklim değişikliğini durdurmak için gerekli adımlar atılmazsa gelecek nesiller burayı sadece fotoğraflarda görecek.
14- Solomon Adaları
Dünyada yer alan diğer takım adalar gibi Solomon Adaları da yükselen deniz seviyesi nedeniyle sular altında kalma tehlikesi yaşayan bölgelerden bir tanesi. Adaların seviyesi denizle sıfır konumda bulunuyor.
15- Magdalen Adaları, Kanada
Bu küçük adacıklar da yükselen su seviyesi nedeniyle tehlike altında.
16- Cerro Rico Dağı, Bolivya
Bolivya'daki Cerro Rico'nün Türkçe karşılığı 'Zengin Tepe'ye denk geliyor. Uzun yıllar gümüş madenciliği yapılan dağ, iklim değişikliği nedeniyle ziyaret etmesi güvenli olmayan yerlerden biri olmaya aday.
17- Alaska
Onlarca popüler turist noktası bulunan Alaska, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerin başında geliyor. Eriyen buzulların yanı sıra yükselen okyanus seviyesi de tehditler arasında.
18- Outer Banks, Kuzey Karolina
Kuzey Karolinada yer alan bu 'set adaları'nda bulunan plajların ve diğer doğal bölgelerin yüzyılın sonuna kadar sular altında kalması bekleniyor.
19- Mumbai, Hindistan
Dünyanın en kalabalık şehirlerinden Mumbai, bir kıyı kenti olmanın sıkıntılarını iklim değişikliği nedeniyle oldukça fazla hissediyor. Şehrin en büyük sorunlarından biri sel baskınları.
20- Ankarktika
Penguenler dışında çok az türe ev sahipliği yapan Antarktika, dünya üzerinde hızla ısınan yerler arasında bulunuyor.
21- Franz Josef Buzulu
Her yıl çeyrek milyon turist ağırlayan buzul, 2008'den beri 700 metre geriye çekilmiş durumda. Ancak bilim insanları bu buzulların diğerlerine göre daha şanslı olduğu konusunda hemfikir. Bölge zaman yoğun kar yağışı alıyor.
22- Chan Chan Arkeolojik Alanı
Peru'daki bu bölge her yıl on binlerce turisti ağırlıyor. İklim değişikliği nedeniyle yapılar aşınmaya uğruyor.
23- Awash Ulusal Parkı, Etiyopya
Afrika'daki birçok yabani hayvana ev sahipliği yapan parkın bitki örtüsü iklim değişikliği nedeniyle hasara uğruyor. Bu da diğer canlı türlerinin de etkilenmesine neden oluyor.
24- Petra
Gül Şehri olarak da anılan Petra'da da aşınmalar gözleniyor. Bunun yanı sıra sel nedeniyle de bölge tehlike altında. Daha önce bu seller nedeniyle birkaç turist de hayatını kaybetmişti.
25- Çin Seddi
2 bin yıldır ayakta olan Çin Seddi, aşınma tehlikesiyle karşı karşıya. Artan yağış seviyeleri ve sıcaklıklardaki değişiklikler bu aşınmaları hızlandırıyor.
26- Büyük Kanyon
Değişen hava koşulları sonrası bazı bitki türleri bölgede yetişemez hale gelecek. Bu da diğer canlıların etkilenmesi anlamını taşıyor.
27- Nauru
Güney Pasifik Okyanusu'nda bulunan ada ülkesi, oldukça izole bir konumda bulunuyor. Diğer ada ülkeleri gibi Nauru da iklim değişikliğinin etkilerini en fazla hisseden yerlerden biri.
28- Patagonya Buz Tabakaları
Bilim insanlarının yaptığı son araştırmalar bu buz tabakalarının hızla inceldiği yönünde.
29- Telouet Kasbah, Fas
Fas'ta yer alan bu yapılar bir zamanlar kervanların mola yeriydi. Ancak iklim değişikliği nedeniyle yapıların aşınmaları iyice hızlanıyor.
30- Giza Piramitleri
Bu muhteşem yapılar hızla erozyona uğruyor. Büyük Sfenks gibi bu piramitler de çok uzun yıllar dayanmayabilir.
31- Big Sur, Kaliforniya
Dünyanın en spektaküler servi ormanlarına sahip olan bölgeki ağaçlar tehlike altında. Servi ağaçları yoğun ve düzenli bir biçimde kıyı sislerine ihtiyaç duyuyor. Ancak iklim değişikliği bu sis yoğunluğunu azaltmış görünüyor. Bilim insanları ormanı korumak için şimdiden çalışmalara başlamış.
32- Kongo Havzası
Kongo Havzası sık ormanları ile çok özel bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak 2015'te El Nino bölgede ciddi bir kuraklığa neden oldu. Bunun sonucu olarak da binlerce ağaç öldü.
33- Greenland
Buz ve kar kaplı manzaralara ev sahipliği yapan bölge aynı zamanda en büyük buzullarını da barındırıyor. Ancak iklim değişikliği nedeniyle bu buzullar da hızla eriyor.
34- Everglades Ulusal Parkı, Florida
Bölge ABD'nin en büyük tropikal vahşi doğasını oluşturuyor. Everglades her yıl 1 milyon kişiyi ağırlıyor. Ancak dünyanın ısınma tehdidi tersine çevrilmediği takdirde habitat kalıcı olarak hasar görecek.
35- Galapagos Adaları, Ekvator
Charles Darwin'in araştırmalarının 'sıfır noktası' olarak kabul edilen Galapagos Adaları, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan bitki ve hayvan türlerini barındırıyor. Diğer bütün adalar gibi burası da deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle tehlike altında.
36- Kuzey Kutbu
Kuzey Kutbu, Antarktika'nın aksine herhangi bir toprak parçası barındırmıyor. Bölgede kalın bir buz tabakasıyla kaplı durumda. Ve bu buz tabakası dehşet verici bir hızla incelmekte.
37- Machu Picchu, Peru
15'inci yüzyılda inşa edilen bu İnka şehri, iklim değişikliği nedeniyle tehlike çanlarının çaldığı yerlerden sadece biri. Artan yağış miktarı bu yapıların ve toprağın kaymasına neden oluyor. Yağış artıkça yapıların da yıkılacağı öngörülüyor.
38- Bears Ears Ulusal Anıtı, Utah
Değişen hava durumu kalıpları nedeniyle bölge tehdit altında. Birçok bitki türünün yanı sıra bölgede yaşayan hayvanlar da bu durumdan etkilenecek.
39- Bordo Üzüm Bağları
Dünyanın en meşhur şaraplarının bulunduğu Bordo'daki bu üzüm bağları iklim değişikliği kaynaklı nedenlerden dolayı tehdit altında. İklim değişikliğini durdurmak için gerekli adımlar atılmazsa bu bölgede üzüm yetiştirmek imkansız hale gelecek.
40- Salar de Uluni Gölü, Bolivya
Bölge dünyanın an büyük tuzlaya da ev sahipliği yapıyor, Ancak bölgedeki maden çalışmaları iklim değişikliği nedeniyle bölgede büyük değişim yaşaması bekleniyor.
41- Stonehenge, Büyük Britanya
Dünyanın en eski ve en büyük anıtlarından Stonehenge, artan yağmurlar nedeniyle tehdit altında.
42- Tomb of Askia, Mali
15'inci yüzyılan sonlarına doğru inşa edilen Tomb of Askia, Mali tarihinin en önemli yapılarından bir tanesi. Ancak ilkel yöntemlerle inşa edilen her yapı gibi Tomb of Askia da yok olma tehlikesi yaşıyor.
43- Dover'ın Beyaz Uçurumları
Bu uçurum, yıllardır maceraseverlere, şairlere ve şarkı sözü yazarlarına ilham veriyor. Ancak gelecek nesiller burayı sadece fotoğraflardan görebilir. Zira uçurum formunu yavaş yavaş kaybediyor.
44- Anthabasca Buzulu, Kanada
Dünyadaki diğer buzullar gibi Anthabasca da iklim değişikliği nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
45- Şibam, Yemen
Çölün Şikagosu da denen Şibam'daki yapıların tamamı çamur kiremitlerden inşa edilmiş. Hal böyle olunca da binaların erozyon yaşaması kaçınılmaz oluyor. İklim değişikliği de bu erozyonu körüklüyor.
46- Maldivler
Dünyanın en meşhur tatil rotalarından biri olan Maldivler, diğer adalar gibi sular altında kalma tehlikesi yaşıyor. Ayrıca burada yer alan mercan kayalıkları da büyük tehlike altında.
47- Yellowstone Ulusal Parkı, ABD
İklim değişikliğinin bir sonucu olarak bu ulusal parkta yangın sezonu her geçen yıl daha da uzuyor.
48- Fiordland Ulusal Parkı, Yeni Zelanda
Parkta yer alan dağlardaki buzul kütleleri iklim değişikliği nedeniyle eriyince bütün parkın ekosistemi geri alınamayacak biçimde değişecek.
49- Amazon Ormanları
Dünyanın en önemli yağmur ormanları kabul edilen Amazonlar, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak daha az yağmur almaya başladı. Bu da birçok ağaç türü için toplu ölümler anlamına gelecek.
50- Death Valley Ulusal Parkı
Parktaki hava sıcaklıkları endişe verici bir biçimde artıyor. Bu da hem buradaki canlı yaşamını etkiliyor hem de bölgeyi ziyaret etmeyi zorlaştırıyor,
Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.