Bir yıldır hiç kullanmadıysanız, elden çıkarın. Sırf süs olsun diye tutuyorsanız, atın gitsin. Evimiz müze değildir, koleksiyona gerek yok. Görüntü kirliliği yaratan her şeyi elden çıkarın. Eşyaları elden çıkarmak sizi daha az şeye sahip yapar ama sizi asla bir insan olarak daha az kılmaz. Düşünme, at!
Yukarıdaki cümleler, bir bayram temizliği esnasında aklımıza gelebilir pekâlâ. Hazır her zamankinden daha derin (dip-köşe) bir temizliğe girişmişken, bazı ‘fazla’ eşyalarla ilgili kararlar almak da faydalı olabilir. Mesela şu soruyu sorabiliriz kendimize: Kaybetmiş olsaydım, aynısını yine alır mıydın?
Minimalizmle ilgili yayınların sayısı son yıllarda bir hayli arttı; birçoğu Türkçeye de çevrildi ve hatta –Begüm Başoğlu ile Ege Erim’in birlikte kaleme aldıkları 'Sade' kitabı gibi– telif eserler de yayımlandı. Ancak fazla eşyalarla derdi olanların başvurduğu en ünlü ismin Marie Kondo olduğunu söyleyebiliriz rahatlıkla. Şimdi de yine Japonya’dan yeni bir isim daha eklendi takip edilenler arasına: Fumio Sasaki – ve onun Türkçede yeni yayımlanan kitabı 'Sadeleş Rahatla'.
Fumio Sasaki de bir çeşit bayram temizliğinden bahsediyor kitabında: “Biz Japonlar her yılın sonunda büyük bir ev temizliğine girişiriz. Bazı şeyleri atarız, ortalıkta her ne varsa hepsini tepeden tırnağa temizleriz ve göz önünden kaldırırız. Kullanılmayan alanları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışır ve gündelik hayatımızı sürdürürken eşyalarımız ayakaltında bize mani olmasın diye onları derli toplu kaldırmaya çalışırız.”
İşte bu gelenekten yola çıkan Sasaki, Japonların gereksiz ıvır zıvırlardan kurtulma felsefesi Danshari ve yeni Japon minimalizminin ayrıntılarından söz ediyor Sadeleş Rahatla kitabında; eşyalara veda etmeye yardımcı olacak tüyolar veriyor…
SADELEŞ RAHATLA
Fumio Sasaki
Çeviren: Bige Turan Zourbakis
Doğan Novus, 2019, 200 s.