Bolivya’da eşcinsel evlilik yasalaştı, Arjantin’de kadınlar kürtaj hakkını “söke söke” aldı

-
Aa
+
a
a
a

Ufuk Turu’nda Ahmet İnsel, Brexit görüşmelerinin yanı sıra Bolivya ve Arjantin’deki hak kazanımlarını yorumladı. 

İnsel’in bu haftaki ilk gündem maddesi Birleşik Krallık’la Avrupa Birliği arasındaki ‘Brexit’ görüşmeleriydi. Son toplantıdan sonra çıkan erteleme kararı sonrasında anlaşmasız ayrılık görüşü ağır kazanırken İnsel, Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın balık avlanma sahalarının tespiti, rekabet koşulları, olabilecek itlafların çözüm yolunun ne olacağı konularında sıkıntı yaşadığını aktardı.

Johnson’un “Biz kendi kurallarımızı kendimiz belirlemek istiyoruz” sözünü hatırlatan Ahmet İnsel, halihazırda Britanya başbakanının çevresel ve sosyal bir cehenneme çevirmeyi amaçlayan liberal yaklaşımı olduğunu kaydetti.

İnsel, İskoçya’nın AB’ye doğrudan üyelik talep etmeyi düşündüğünü, Galler’in de durumdan memnun olmadığını, ileriki zamanlarda Kuzey İrlanda’nın İrlanda’yla birleşme ihtimalinin doğabileceğini belirtirken, “Bir süre sonra Birleşik Krallık’tan birleşik bir şeyin kalmama ihtimali yüksek” dedi.

Anlaşmasız AB’den ayrılığın büyük bir lojistik kaosuna neden olabileceğinin altını çizen Ahmet İnsel, 

şu anda bile kamyon kuyruklarının başladığını, Johnson yönetiminin ocak ayı için hane halklarına gıda tedariki yapmaları öğüdünde bulunduklarını aktardı. 

Boko Haram birçok öğrenciyi kaçırdı

Brexit gelişmelerinin ardından Nijerya’ya uzanan İnsel, Boko Haram örgütünün yatılı bir erkek lisesine baskın yaptığını ve 400’e yakın öğrenciyi kaçırdığını aktardı. Ahmet İnsel, daha önce de Boko Haram’ın kız öğrencileri kaçırdığını, Nijerya’nın güneydoğusundaki Nijer sınırında Diffa bölgesinde Nijer’deki barış yürüyüşleriyle adı anılan barış aktivisti Hamani Issaka’nın yine Boko Haram kaynaklı olduğu söylenen kişiler tarafından katledildiğini, Nijerya devletinin çökmüş olmasından istifade eden Boko Haram’ın burada terör uyguladığını aktardı.

Bolivya’da eşcinsel evlilik yasalaştı

Nijerya’nın ardından Güney Amerika’daki gelişmelere geçen İnsel, Bolivya’da yapılan seçimlerde eski Devlet Başkanı Eva Morales’in yardımcılığını yapmış Luis Arce’nin cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatarak ülkenin demokratik yönetime dönüşü başarıyla uyguladığını vurguladı. İnsel, bunun ilk sonucu olarak ülkede eşcinsel evliliğin yasalaştığını söyledi: “Bolivya Yüksek Mahkemesi anayasada yasak olmasına rağmen aynı cinsten kişilerin evliliğinin bir temel insan hakkı olduğunu kabul etti ve anayasanın üstünde Uluslararası İnsan Hakları Bildirgesi’nin yer aldığını belirterek Bolivya’da eşcinsel evliliğini yasallaştırdı.” 

Kadınlar, Arjantin’de kürtaj hakkını aldı

Arjantin’de ise meclisin kadınlara hamileliklerinin 14. Haftasına kadar kürtaj yaptırma hakkı tanıyan yasayı oylayıp kabul ettiğini aktardı. İnsel, kadın örgütlerinin bu hak için yıllardır mücadele ettiğini, yoksul kadınların gizli kürtaj yaptırdıkları için ciddi bir kadın ölümü ve sakatlığının söz konusu olduğunu hatırlattı: “Arjantin’deki kürtajın yasallaşması Güney Amerika’daki kadın mücadelelerine yeni bir mücadele getirecektir. Şili’de, Bolivya’da, Peru’da, Arjantin’de görüyoruz ki kadınların sosyal hak mücadeleleri giderek güçleniyor.”

Polonya’da da Anayasa Mahkemesi’nin tecavüz sonucu oluşmuş gebelikler hariç kürtajın tamamen yasaklaması kararını aldığını hatırlatan İnsel, hükümetin bu kararın yayımlanmasını şimdilik geciktirdiğini çünkü kadın hareketlerinin Polonya’da da çok büyük mücadeleler verdiğini, geçen pazar günü binlerce kadının yeniden bir araya geldiğini ve Başbakan Yardımcısı Kaczyński’nin evine yürüdüklerini belirtti.

 

(Program özetini hazırlayan gönüllümüz Sehel Oto’ya teşekkür ederiz.)