Uluslararası Karadeniz Müzik ve Sanat Festivali Bu Haftasonu İstanbul'da

-
Aa
+
a
a
a

 

Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği’nin düzenlediği Uluslararası Karadeniz Müzik ve Sanat Festivali* 12- 14 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da yapılıyor.

Gola’dan Kutay Derin Kuğay’la hem bu seneki -Kuğay'ın deyimiyle 'mütevazı'- festivali hem de festivalin gelecekle ilgili heyecan verici planlarını konuştuk. Tabii bu arada güzel müzikler de dinledik.

Festival'in programı için tıklayın.

1. Bölüm:Dinlemek için:

İndirmek için: mp3, 35.1 Mb.

2. Bölüm:Dinlemek için:

İndirmek için: mp3, 24.4 Mb.

10 Ekim 2012 tarihinde Açık Radyo’da Açık Dergi programında yayınlanmıştır.

Açık Dergi Söyleşileri’nin podcast servisine abone olmak için tıklayın.

***

* Şöyle diyor Gola’nın web sitesinde festivalle ilgili olarak:

 “Bu proje önerisi geniş bir katılımcı kitlesine çağrıdır: Sivil toplum örgütleri kendi misyonlarını ileri taşımayı, bu çerçevede ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda organizasyonlar başlatmayı amaçlamaktadırlar; politikacılar da toplumsal yapı içerisinde kültür faaliyetlerine öncülük etmekle yükümlüdürler. Akademik enstitülerin uluslararası araştırma programlarını desteklemektedir. Bu ve bunun gibi sebeplerden dolayı birçok araştırma grubu, uzman, gazeteci ile ilgi ve girişimciliklerini harmanlayabilmiş kişiler Karadeniz, Balkanlar ve Kafkaslar’da gözlem ve araştırmalar yapmaktadır. Sanatın kültürlerarası diyaloga katkısıyla Karadeniz ve Kafkas halkları arasındaki iletişimin güçlenmesi, bölgedeki devletlerin birbirleriyle olan diyaloglarını geliştirmesi, bununla birlikte varolan değerleri daha iyi anlayarak sorunların çözümüne bu yeni bakış açısını da dahil etmesi ve yine halklar arasında uluslararsı bir bağ oluşturulması bu projenin asıl amacıdır. Bölge eşsiz tarihi ve değerleriyle olduğu gibi uzun isyanların, toplumsal değişimlerin ve çekişmeli siyasi ilişkilerin merkezi olmasıyla da ayrıca özel bir bölgedir.

Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği bu özel bölgeyi kapsayan Karadeniz’ de yeni bir müzik dans ve sanat festivali başlatmak istiyor. Gelecek yıllarda festival kapsamında Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Yunanistan, Makedonya, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Kosova, Moldovya, Macaristan ve Türkiye gibi Karadeniz bölgesi ülkelerinin projede yer alması amaçlanıyor. İlk yılında oataya çıkacak başarıyla sonraki yıllarda Rusya yönetiminde bulunan Kuzey Kafkas halkları da projeye dahil edilmesi hedefleri arasında…

Proje, bölge halkları arasındaki gelişen diyalogun kültür ve sanat alanlarındaki güçlü etkisini vurgulayarak yeni somut açılımlara dikkat çekiyor. Bu ve bunun gibi çeşitli yollarla yakın gelecekte Karadeniz’de kültürel farkındalık yaratılabilir.

Tohum ekme ve tarlayı sürme arasındaki ilişki, toplumlar arasında sosyal yaşam alanı, eğitim seviyesi ve kültürler arasındaki küçük farklılıkları daha görünür kılan iletişim teknolojisinin kullanılıyor olma derecesine bağlı olarak farklılıklar gösterir. Proje; kültürel ve ekolojik bağlamda benzer toplumlar, sosyal ağlar ve profesyonel sivil toplum örgütleri arasında diyalogu geliştirecek bir etki yaratmayı amaçlamaktadır. Bu yaklaşım, halklar arasındaki kültürel diyalogu güçlendirmek için daha gerçekçi noktalar ve kullanılabilir ölçekler sunar. Yerel üreticiler ve paydaşların uluslar-arası düzeyde kültür değişim programlarına teşvik edilerek işbirliği yapıyor hale gelmesi projenin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağı gibi zamanla katılımı da artıracaktır. Sivil toplum örgütlerinin yanısıra yerel ve bölgesel devlet kuruluşları da bu projeyi sahiplenmede pay sahibi olabilirler.

Festivalin ilk yılında projeye dahil olan ülkelerin genellikle kadın sanatçılarına yer verilmesi planlanıyor. Bölgesel ve kültürel gençleştirmeyi destekleyerek sonraki yıllar boyunca sürdürmeyi hedeflediğimiz festivallerde düzenleyeceğimiz etkinliklerde de kadın sanatçılar ve sanat ön planda olacak. Önemli desteklerle festivalin ilki 12-14 Ekim 2012’de İstanbul’da gerçekleşecek.”