Tezkereye büyük tepki

-
Aa
+
a
a
a

16 Ekim 2007

Sınır ötesi operasyonun önünü açacak olan tezkereye, sivil toplum örgütlerinden tepki geldi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, "Silahların konuştuğu barışın olmadığı yerde hiçbir sorun çözülemez. Yurt dışı operasyonlara tamamıyla karşıyız. Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yollardan çözülmek zorundadır. 25 yıldır uygulanan şiddet politikasıyla hiçbir yere varılamamıştır" dedi.

Atılan her kurşununun ve her ölümün sorunu daha da karmaşıklaştırdığını ifade eden Soğancı, "Şiddet kullanımı ve ölüm toplumdaki gerginliği artırmakta ve sorunları işin içinden çıkılamaz şekle sokmaktadır. Barış içinde bir Türkiye mümkündür ve biz TMMOB olarak insandan, insanlıktan yana olan herkesi silahların susmasını sağlamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

'BİR ARADA YAŞAMAK İSTİYORUZ'KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise Türkiye tarihinde 24 kere sınır ötesi operasyon yaşandığını ifade ederek şunları kaydetti: "Söz konusu operasyonların hiçbirinde çözüm elde edilememiştir. 25. kere düzenlenmesinin daha fazla ölüme neden olmaktan başka nasıl bir anlamı olabilir? Biz, silahların susmasını, demokrasi içinde çözüm çabası aranmasını istiyoruz. Kürt sorunu etrafındaki tartışma, çatışma ve gerilimleri endişeyle karşılıyor, her türlü şiddeti kınıyoruz. Biz, barış içinde bir arada yaşamak istiyoruz. Herkes, demokratik, barışçıl bir ortamın sağlanması için çaba ve irade göstermelidir."

'TEZKEREYE DUR DE'Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe Girişimi Sözcüsü Cengiz Algan da tezkerenin kabulünü isteyenlerin Kürt sorununun çözümünü barıştan ve demokrasiden değil savaş ve şiddetten yana politikalarla "çözmek" isteyenler olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Irak'ta ABD işgalinin başladığı günden bugüne dek ımilyon 200 bin insan hayatını kaybetti. Yeni bir askeri gücün daha Irak'a girmesiyle binlerce Iraklı kardeşimizin kanı ellerimize bulaşacak. Irak'a ya da başka bir komşu ülkeye askeri operasyon düzenlemek bölgede çözümsüzlüğü arttırmaktan başka bir işe yaramaz. AKP Hükümeti 22 Temmuz'da halktan aldığı yetkiyi savaş ve şiddeti arttıracak adımlar için değil, Türkiye'de hepimizin ihtiyacı olan barış, demokrasi ve özgürlükleri genişletecek adımlar için kullanmalıdır."

Kendi seçmen kitlesi dahil halkın hiçbir kesiminin ABD'nin bölgede yürüttüğü siyaseti onaylamadığını belirten Algan, "Girdiği Irak batağından nasıl çıkacağını bilemeyen ABD'nin işgaline dahil olmak, her şeyden önce, kardeş bölge halklarının düşmanlığını kazanmak demektir. Sorunlarımızın çözümü milliyetçilikten doğan savaş ve işgalden değil, demokrasi, barış ve kardeşlikten geçer" dedi.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA

* * *AKR CHP, MHP VE DSP TEZKEREDE BİRLEŞTİ, DTP VE ÖDP'DEN TEZKEREYE DESTEK YOK: Gözler tezkere oylamasındaHükümet, tezkereyi Meclis'e göndererek sınır ötesi operasyon konusunda ilk adımı atarken, tezkere oylaması da bugün Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak. Meclis'te AKP milletvekillerinin yanı sıra CHP, MHP ve DSP'nin desteklemesi beklenen tezkereye DTP ve ÖDP karşı çıkıyor. ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, "demokrasiden ve barıştan yana bir siyasi iradeyi Meclis'ten hep birlikte çıkarmalıyız" diyerek tüm milletvekillerine "tezkereye hayır" demeleri çağrısında bulundu. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk de Türkiye'nin Ortadoğu batağına saplanmaması çağrısında bulunarak 'tezkereye hayır' diyeceklerini bildirdi. Meclis'te bugün yapılacak tarihi oturum öncesinde ise liderler tezkereyi partilerinin Meclis grup toplantılarında değerlendirdiler. Başbakan Erdoğan tezkerenin çıkarılmasının hemen sınır ötesi operasyon anlamına gelmediğini belirtirken CHP Genel Başkanı Deniz Baykal "Sadece PKK'hla-rı yakalamak çözüm değil. Irak yetkililerini PKK'yı himaye etmekten vazgeçmeyi başarmalıyız, "dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tezkerenin kapsamını eleştirirken Barzani ve peşmergelerin de hedef alınmasını istedi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ise tezkereyi "geç kalındı ama bir adımdır" sözleriyle değerlendirdi.

'TÜRKİYE BATAĞA SAPLANMAMAM'Sınırötesi operasyona gerek olmadığını düşünen ÖDP Genel Başkanı, "2007 yılı içerisinde güvenlik güçlerine yapılan saldırıların ne kadarı sınır ötesinden yapılmıştır diye bakıldığında bizim bu tür maceracı politikayla girerek ABD'nin bile çıkamadığı Ortadoğu batağına saplanmamızın yanlış olduğunu düşünüyoruz" dedi.

DTP'DEN TEZKEREYE DESTEK YOKDTP Başkanı Ahmet Türk ise "Çözümü farklı zeminde aramalıyız. Diyalog ortamı oluşturmak, sivil projeleri ortaya koymak lazım. Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürüklemek herkese zarar verir" dedi.EVRIN GÜVENDİK ANKARA

* * *'K. Irak'a girilmemekÜMİT FIRAT: Tezkere kararı zorlama bir karar olacak. Türkiye'de siyasetin zayıf karnı bölgedeki çatışmalar. Tezkere kararı, siyasi alanın daha da daraltılarak askeri inisiyatifin öne çıkması çabasıdır. Türkiye'nin bir Kürt meselesi vardır ve çözümün yolu Kandil Dağı'nda değil Ankara'dadır. 1990'h yıllarda sınırötesi operasyonlardan değil Meclis'in, Milli Savunma Bakanlığı'nın bile haberi olmuyordu. Şu unutulmamalı, sınırötesi bir operasyon bölgedeki herkesi, hükümeti ve Türkiye'nin uluslararası arenadaki imajını olumsuz yörde etkileyecektir.CENGİZ ÇANDAR: Tezkerenin çıkması Türkiye'nin kesin kez Kuzey Irak'a gireceği anlamına gelmez. Böyle bir operasyon için hukuki altyapı hazırlanıyor. İlkesel olarak bakıldığında bence Türkiye Kuzey Irak'a girmemeli. Hükümetin de bu görüşte olduğunu düşünüyorum ancak gelişmeler hükümet'i istemediği kararlar almaya yöneltti.

http://www.birgun.net/bolum-56-haber-51195.html#haber_basi