Pina'da herşey MNG için

-
Aa
+
a
a
a

1 Temmuz 2008Yaşar Anter, Oktay Çayırlı

MNG Holding'in kaçak dolgusuyla gündeme gelen Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası'ndaki otel inşaatında yeni yapılan imar planında 8 kata kadar izin verildiği haberi ortalığı karıştırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dilekçe vererek imar planının iptalini istediklerini belirten Milas Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma- Tanıtma Vakfı (MİÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Çağlar Tüfekçi, itirazları dikkate alınmadığı taktirde konuyu yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Sivil toplum örgütleri isyanda

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 10.04.2008 tarihinde Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra 1 Haziran'da askıya çıkarıldığı belirtilen Güvercinlik Turizm Merkezi Çomça Mevkii Uygulama İmar Planı Revizyonu, Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası'nda kiraladığı 85 dönüm orman arazisinde bin 200 yataklı beş yıldızlı turistik tesis yapmaya hazırlanan MNG Holding'e kıyak olarak nitelendirildi. 8 kat izniyle birlikte bazı imar yollarının kamuya kapatılacak olması Milaslı sivil toplum örgütlerini isyan ettirdi. Askı süresi sona ermeden 27 Haziran'da Kültür ve Turizm Bakanlığı'na itiraz dilekçesi vererek planın iptalini istediklerini belirten Milas Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma- Tanıtma Vakfı (MİÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Çağlar Tüfekçi, vakıf binasında toplantı düzenleyerek tepkilerini dile getirdi.

'Mahkemeye götüreceğiz'

Mimarlar Odası Milas Temsilcisi Erdoğan Özer, Harita Mühendisleri Odası Temsilcisi Enver Tuna, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Milas Temsilcisi Coşkun Efendioğlu ve Şehir Plancısı Ferkan Fehmi Varan'ın da katıldığı toplantıda konuşan Tüfekçi, planın Milas'ın doğal, kültürel ve turizm gelişmesine büyük zarar vereceğini belirtti. Tüfekçi şunları söyledi: "Planda kamunun kullandığı mevcut yolun, turistik tesis tarafından kamunun kullanımına kapatılması öngörülürken, İmar ve Kıyı Kanunları bunun aksini söylüyor, kıyıların ve sahil şeridinin kamu kullanımına açık tutulmasını öngörüyor. Bu planlarda sahil şeridi ve kıyı tamamen kamu kullanımına kapatılarak MNG'nin yapacağı tesise bırakılacak. Planlama alanında bölgenin karakteristik dokusu dikkate alınarak, düşeyde ve yatayda büyük kütleli bir yapılaşma yerine, topografya ve doğal bitki örtüsü ile uyumlu yapılaşma yapılmalı, küçük kütlelerden oluşan ve bodrumlar hariç üç katı geçmeyen imar planları geliştirilmeliydi. Ancak plan notlarında verilen beş kat, uygulama sonucu bodrum katları ile birlikte 8 kat olarak ortaya çıkacak. Bu nedenle meslek odaları ile birlikte plana itiraz ettik, itirazımız dikkate alınmadığı takdirde konuyu bölge idare mahkemesine götüreceğiz."

'Bodrum'u beton yığınına çevirdiler'

Milas'ın Bodrum'dan sonra turistik yatırımların en yoğun olduğu kent haline geldiğini belirten Şehir Plancısı Ferkan Fehmi Varan da "Bodrum'u beton yığınına çevirdiler, toprak bitince Milas sınırına dayandılar" diyerek tepkisini dile getirdi. Milas'ın Güllük Körfezi'nde 240 kilometre uzunluğunda kıyısı olduğunu, son iki yıl içinde yerli ve yabancı yatırımcıların cazibe merkezi haline gelmesi nedeniyle plan notlarında oynamalar yapılarak ranta yönelik hazırlıkların sürdürüldüğünü dehşetle izlediklerini kaydeden Varan, "5 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Milas'ın doğası ve kültürü ile korunması, planların yağmaya yönelik değil, değerlerin korunmaya yönelik ve kamu yararı gözetilerek hazırlanmasını istiyoruz. Planlara itirazımız gözönüne alınmazsa hem itirazlarımızı hem de eylemlerimizi sürdüreceğiz" dedi.

MNG Holding'in Çomça Koyu'nda inşaatını başlattığı turistik tesisin molozlarıyla denizi doldurması, tozu dumana katmıştı. Tartışmalar sürerken, fatura Milas Kaymakamı Bahattin Atçı'ya çıkarılmıştı. Maliye ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayıyla MNG'ye kıyı kenar çizgisinde plan tadilatı yapma ve iskele, marina, sahil dolgusu yapmak için proje geliştirmesi için bir yıllık ön izin verilmişti. (dha)

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=886191&Date=02.07.2008&CategoryID=85