No.53 - Konuyu Kapatma Kararı

-
Aa
+
a
a
a

Merhaba kâinat!

Birkaç gündür içimizi açan bahar havası yerini yağışa terk ediyor. Karadeniz üzerinden gelen soğuk hava dalgasının, biz birkaç gün sonra tekrar bahar havasına kavuşana kadar sıcaklıkları 3 ila 5 derece düşürecekmiş. Bu arada, Ege Bölgesi’nde kış bu sene sert geçince İzmir Kuş Cenneti’nin pelikanları ile flamingolarının İzmir Körfezi’ne sığınmalarına neden olmuş. Balkonu Körfez’e bakanlar, birkaç gündür balkon sefası sürüyorlarmış... Fransa’da ise kayak sefasının cefaya dönüştüğü haberleri var. İsviçre sınırındaki bir kayak merkezinde çığ düşmeleri yüzünden 5 kişi yaşamını yitirdi.

Ortadoğu’da yeni şiddet olayları için hafta sonunda beklemeye çekileceğimizi söylemiştik ya; maalesef mütevazı kehanetimiz doğru çıktı. Kudüs’te meydana gelen intihar saldırısında ilk defa bir kadın militanla karşılaşıldı. Militan kendisiyle beraber en az iki kişinin ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmasına neden oldu. Saldırı, Kudüs’ün kalabalık bir alış veriş merkezinde gerçekleştirildi. Saldırının ardından İsrail misillemesi bekleniyor her zamanki gibi. Diğer taraftan ABD’nin Arafat ile ilgili tavrının sertleştiği de biliniyor bir zamandan beri. Amerikan yönetimince, Washington’daki Filistin temsilciliğinin kapatılması, arabulucuk girişimlerinin durdurulması ve Arafat’ın güvenlik kuvvetlerinin terörist olarak nitelenmesi gibi niyetler dile getiriliyor. İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh, bu olasılıklar hakkında, “akıldışı,” nitelemesinde bulunmuş: “Bütün barış süreciyle çelişiyor bunlar... Ve Ortadoğu’da topyekun bir savaşa yol açabilirler.”

Demokrasinin güçlendirilmesine ve özgürlüklerin genişletilmesine giden yolun demokrasinin zayıflatılıp özgürlüklerin daraltılmasından geçtiği anlaşılmıştı ya; işte o yasa değişikliklerinin Meclis Genel Kurulu’na intikal etmesinden birkaç gün önce konu liderler zirvesinde son kez ele alınıyor. Türkiye’nin liderleri özgürlük sorunsalını ele alırlarken konuyu Türk basınında ısrarla izleyenlerden Radikal gazetesi bugün “iftihar listesi”ni yayınladı. Düşüncelerinden dolayı yargılanan yüzlerce gazeteci, yazar ve çizerden Radikal’in payına düşenler şöyle: (İstenen ceza ağırlığı sırasıyla) Neşe Düzel için 18 yıl, Mine G. Kırıkkanat ve Perihan Mağden için 12’şer yıl, İsmet Berkan, Yıldırım Türker ve Celal Başlangıç için altışar yıl hapis cezası isteniyor. Liderlerin bu listeyi “zirve”de ele alıp almayacakları bilinmiyor tabii. Tabii, Enis Batur’un ‘Elma’ isimli romanı, Metin Üstündağ’ın ‘Pazar Sevişgenleri’ isimli karikatür kitabı, Dragan Babiç’in ‘Son Sürgün’ isimli romanı, Jonathan C. Randall’ın ‘Kürdistan İzlenimleri’ isimli kitabı, Noam Chomsky’nin ‘Amerikan Müdahaleciliği’ isimli kitabı ve Açık Radyo’nun 15 gün kapatılmasına yol açan Bukowski hikayesi de liderler zirvesinde sohbet ve uzlaşı konusu edilecekler mi, bu da bilinmiyor.

Bu arada, Kâinatın Tefrikası yazarları da dün tatil gününden bilistifade, aralarında bir zirve toplantısı gerçekleştirdiler ve 312. Madde’yi mi öncelikli olarak ele alalım, yoksa Hülya-Melih yatak hikayesine mi teksif olalım, diye münakaşaya giriştiler. Dokuz saat 23 dakika süren zirve toplantısının ardından ‘konuyu 15 gün için kapatma’ kararı aldılar.

MAKAS ARTIĞI:

Amerikan rüyasını, Amerikan ve insanlık kâbusu haline dönüştüren Enron skandalinde bir istifa, bir intihar ve bir de imtina var. Başkan Yardımcısı Dick Cheney, soruşturmaya yardımcı olmayı reddetti.

Galata Köprüsü için hatalı projeye, fazla ödeme yapıldığı Bayındırlık Bakanlığı’nca resmen açıklandı.

Boğaziçi Köprüsü’ne bağlanan viyadüklerdeki aşınma tehlikeli boyutlara ulaştı.

500 trilyon borcu olan İGDAŞ’ın açtığı resim, şiir ve kompozisyon yarışmasını düzenleme ihalesini kazanan şirketin bir süre önce kapanmış olduğu ortaya çıktı.

ABD’nin Los Angeles kenti narkotik şubesi eski polislerinden Michael Ruppert, ABD’nin, 11 Eylül’e uyuşturucu, petrol ve para bağlantıları nedeniyle göz yumduğunu belirtti (Bu konuyla ilgili daha önceki bir yazı sitemizde mevcut).

Devamı yarın...

Ömer Madra – Şerif Erol