2003'teki işgalden bu yana Kürtler 15 kadar anlaşma yaptı |
7 Kasım 2007
Açıklamada, anlaşmalar sonucunda elde edilecek gelirlerin Irak'ın diğer bölgeleri ile de paylaşılacağı belirtiliyor.
Ancak bu ifadeye rağmen, yeni anlaşmalar Bağdat'ta rahatsızlık yaratabilir.
Bağdat yönetimi Kürt yetkililer ilk petrol arama ve işleme anlaşmalarını yapmaya başladıklarında sert tepki göstermiş ve bu anlaşmaların yasadışı olduğunu açıklamıştı.
Irak merkezi yönetimi henüz petrol gelirlerinin nasıl paylaşılacağına dair yasayı henüz geçirmiş değil.
Kürt bölgesel yönetimi ise yaz aylarında kendi petrol yasasını geçirerek ihale açma girişimlerine hız vermiş, önce yasanın hemen ardından, sonra geçen ay bir dizi anlaşma yapmıştı.
Son anlaşmalar ile şimdiye kadar yapılanların sayısı 15'i buldu.
Yeni anlaşmaların ne zaman hayata geçeceği ve mali değerleri konusunda ayrıntılı açıklama yapılmadı.
İhaleleri alan şirketler ise Avusturya'dan OMV, Macaristan'dan MOL, Hindistan'dan Reliance, Bermuda merkezli ancak Arap-Amerikan sermayeli Gulf Keystone Petrol ve ABD'den Texas Keystone.
Bu şirketler çeşitli konsorsiyumlar halinde, Erbil ve Dohuk bölgelerinde bulunan Mala Omar, Şuriş, Akre-Bijeel, Şaykan, Rovi ve Sarta bloklarında faaliyet gösterecekler.
"Batılı bir şirket" ile yapılan anlaşmanın ayrıntıları ise daha sonra açıklanacak.
Kürt yönetiminden kendi şirketine ihale
Ayrıca Kürdistan bölgesel yönetiminin yeni kurduğu Kürdistan Arama ve Üretim Şirketi KEPCO'ya 'daha stratejik bloklar'ı kapsayan dört ihale verildi.
Bu ihaleler kapsamında Hurmala sahasında günde 50 bin varil kapasiteli bir rafineri kurulması da öngörülüyor.
Tüm anlaşmalarda kârın yüzde 15'i şirketlere bırakılırken gerisi Irak'a ait görünüyor.
Gözlemciler bu şirketlerin genelde sektörün küçük ve bağımsız oyuncuları olduğuna dikkat çekiyor. Küresel ölçekte faliyet gösteren şirketler ise Bağdat yönetimi ile işbirliğini sürdürüp daha yüksek tutarlı ihalelerden pay almayı tercih ediyor.
Zira Irak'ın toplam rezervlerinin sadece yüzde 3'lük bir bölümü Kürdistan bölgesel yönetimi denetimi altındaki alanda...
Bölgenin Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami, amaçlarının şu anda bir kaç bin varil olan günlük üretimi beş yıl içinde bir milyon varile çıkarmak olduğunu belirtiyor.
Havrami, yönetimin internet sayfasında yakında başka açıklamalar da yapılacağını duyurdu.
Havrami beş anlaşmanın müzakerelerinin son aşamaya geldiğini, 24 bloktaki petrol ve gaz arama ihalelerinin ise henüz teklif aşamasında olduğunu belirtti.
Bölgesel yönetimin petrol ve doğal gaz konseyi, ayrıca daha önceden yapılmış olan beş anlaşmanın şartlarını bölgesel yönetimin yaz aylarında çıkardığı petrol yasasına uyumlu hale getirmek amacıyla değiştirdi.
Bölgesel yönetim yetkilileri, bunun yasal belirsizlikleri giderdiğini savunuyor.
Bunlar arasında Norveç'ten DNO ile, Türkiye'den Genel Enerji ve Kanada çıkışlı Addax Petrol var. Anlaşmalarda ne gibi değişiklikler yapıldığı ise açıklanmadı.
Bölgedeki petrol kaynakları ve açılan ihalaler başka bölgelere göre küçük çaplı olsa da, Kürdistan Bölgesel Yönetimi açısından bu yatırımlardan sağlanacak gelirin, bölgenin ekonomik girdilerinde büyük bir etki yaratması beklenebilir.
http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2007/11/071107_kurdish_oil.shtml