22 Kasım 2006
Irak'ta ekim ayının bilançosu kanlı oldu |
BM verilerine göre, Ekim ayındaki saldırılarda ölen sivillerin sayısı 3,700'ü aştı.
Bir önceki ay ölenlerin sayısı ise 3,300 civarındaydı.
BM'nin iki ayda bir Irak Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, giderek kötüleşen güvenlik koşulları benzeri olmayan bir göç dalgası yarattı.
Şubat ayında Samarra'daki Şii türbesine yönelik eylemin ardından mezhep saldırıları ardından en az 400 bin kişinin evini terketmek zorunda kaldığı bildirildi.
Irak'taki şiddet dalgasında kadınların da giderek daha fazla mağdur olmaya başladıkları da BM raporunda yer alan tespitlerden.
Rapora göre, Irak'taki kadınlara yönelik dinci ve töre saldırılarında artış var.
Rapor ayrıca tecavüz ve seks köleliği amacıyla kaçırılan kadınların sayısında da artış meydana geldiği saptamasını içeriyor.
Geçen ay Amerika Birleşik Devletleri'nde Maryland Üniversitesi tarafından yaptırılan bir araştırma, 2003 yılında işgalin başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 655 bin civarında olabileceğine işaret etmişti.
Beyaz Saray yönetimi ise, ölü sayısının öne sürülen rakamların çok altında olduğunu savunuyor.
Çatışmaların iç savaş ya da mezhepler arası savaşa dönüşmesini önlemek amacıyla yürütülen çalışmalara Irak'ın komşularını dahil etme çabaları da ivme kazandı.
ABD Başkanı George Bush, gelecek hafta gideceği Ürdün'de Kral Abdullah'la görüşecek.
Dün de Irak'la Suriye 20 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerini yeniden kurma kararı alırken, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani İran lideri Mahmud Ahmedinecad'ın Tahran'a davetini kabul etmişti.
İngilizler Basra'yı devretmek istiyor
İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett İngiliz güçlerinin altı ay içinde Basra'nın kontrolünü Irak kuvvetlerine devredebileceğini söyledi.
Böylece İngiltere hükümeti ilk defa Irak'daki askerleriyle ilgili bir olası tarih vermiş oluyor.
Beckett, Necef vilayetinin yönetiminin Iraklılar'a gelecek ay devredileceğini, bunu Maysan vilayetinin izleyeceğini, Basra'da da devrin altı ay içinde gerçekleşebileceğini umduğunu söyledi.
İngiltere yetkilileri daha sonra bunun kesin bir takvim olmadığını, vilayetlerin Iraklılar'a devredilmesinin, güvenlik koşullarına bağlı olacağını vurguladılar.
Yetkililer vilayetlerin devri ardından İngiliz birliklerinin büyük bir kısmının ülkeyi hemen terketmeyeceğini, ihtiyaç doğması ihtimaline karşılık Irak'ın güneyindeki üslere çekilerek bekleyeceklerini söylüyorlar.
İngiltere'nin şu anda yedi bini aşkın askeri var.
http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2006/11/061122_iraq_toll.shtml