İlerleme Raporu'nda 301 uyarısı

Dünya Basınından
-
Aa
+
a
a
a

7 Kasım 2007

Avrupa Birliği Komisyonu’nun 82 sayfalık İlerleme Raporu bugün yayımlandı. Raporda, Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimi ile başlayan siyasi krize geniş yer ayrıldı. Raporda, ordu “27 Nisan’da laikliğin zayıflamasından kaygı duyulduğuna ilişkin bir bildiri yayınlayarak, seçime doğrudan müdahale etti” ifadesine yer verildi.

Anayasa Mahkemesi’nin “367 kararı”nın tarafsız olmadığına ilişkin tartışmaların hatırlatıldığı raporda, “Ordudan gelen açıklamalara ve siyasi sürece müdahale çabalarına rağmen, anayasal kriz demokratik sürecin üstünlüğünü teyid etti” denildi.

22 Temmuz seçimlerinden çıkan Meclis’in Türkiye’deki siyasi çeşitliliği daha çok temsil ettiği belirtilmesine karşın, yüzde 10 barajının düşürülmesinin önemine vurgu yapılan raporda, 60. hükümetin Türkiye’nin temel haklarda uluslararası standartları yakalaması için anayasal değişiklikler yapmayı planladığı belirtildi. SINIRÖTESİ OPERASYON DA TARTIŞILDIPKK ve Kuzey Irak konusuna da değinen ilerleme raporunda PKK’nın Irak’tan Türkiye’yi hedef alan eylemlerinin önemli bir güvenlik sorunu olduğu, Kuzey Irak’a bir askeri operasyon olasılığının Türkiye’de geniş bir şekilde tartışıldığı kaydedildi. 301. MADDE UYARISITürk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi örnek gösterilerek ifade özgürlüklerinin kısıtlandığı belirtilen raporda, ayrıca terörle mücadele yasasının ifade özgürlüğünü kısıtlayan unsurlarının da kaygıya neden olduğu kaydedildi.AZINLIK HAKLARI ELEŞTİRİSİMalatya’da 3 Hıristiyanın ölümü ile sonuçlanan saldırı dışında başka yerlerde de din adamları ve ibadethanelere saldırıldığı ve Ruhban Okulu’nun henüz açılmadığı vurgulandı.GÜNEYDOĞULU MİLLETVEKİLİ SAYISI MEMNUN ETTİKürtçe yayına getirilen kısıtlamalar ve siyasi alan ile kamu hizmetlerinde Türkçe dışındaki dillerin kullanılmaması eleştirilirken; yeni Meclis’e Güneydoğu’dan daha çok millletvekili girmesi memnuniyetle karşılandı. Ancak kültürel haklara yönelik kapsamlı bir strateji eksikliğine dikkat çekildi.HRANT DİNK CİNAYETİGazeteci Hrant Dink suikastine ilişkin soruşturmada polis ihmallerine dikkat çekilirken, Dink’in cenazesine Ermeni temsilcilerin davet edilmesi ve Akdamar Kilisesi restorasyonu Türkiye’nin attığı sembolik adımlar olarak nitelendirildi.‘REFORMLAR DURDU’Avrupa Birliği’nin Aralık 2006’da Ankara ile müzakereleri 8 başlıkta askıya aldığını hatırlatan raporda, Türkiye’nin ek protokolü uygulamamaya devam ettiği kaydedildi.İlerleme Raporu’yla birlikte yayımlanacak strateji belgesinde de 2 yıldan bu yana Türkiye’de Avrupa Birliği’ne yönelik hiçbir reformun gerçekleştirilmediğine dikkat çekildi ve 2008 yılında Ankara’nın, Avrupa Birliği uyum yasalarına ivme kazandırmasının önemine vurgu yapıldı.http://www.ntvmsnbc.com/news/424596.asp