Hikâyenin Kadın Hali’nde, çocuk denecek kadar erken yaşta aile baskısıyla evlendirilen kız çocuklarının hayatlarına odaklanan belgesel filmi hakkında konuşmak üzere yönetmen Bingöl Elmas konuğumuzdu.
Dinlemek için:
İndirmek için: mp3, 46.4 Mb.
1 Mart 2012 tarihinde Açık Radyo’da yayınlanmıştır.
Hikâyenin Kadın Hali’nin podcast servisine abone olmak için tıklayın.
***
!f İstanbul’un bu yılki programında da gösterilen filmin tanıtım yazısı:
Türkiye’de yapılan her iki evlilikten biri çocuk yaşta ve zorla yapılan evlilkler. Bu çocukların giderek artan bir oranı intiharı seçiyor. Çocuk yaşta evlendirilmenin, bu çocukların artan oranlarda evlenmek yerine intiharı seçmelerinin Türkiye'de dönemsel olarak tartışılan, sonra unutulan ve kendi haline bırakılan büyük bir yara olduğunu biliyoruz. Bir önceki filmi Pippa'ya Mektubum (!f 2010) ile !f seyircilerinin yakından tanıdğı Bingöl Elmas, zaman zaman haberlere düştükçe içimizi acıtan bu hikâyelere tanıklık ediyor. Başlık parası için, namusa halel gelmesin diye, akrabanın ev işleri aksamasın diye istemediği, tanımadığı hatta yüzünü bile görmediği biriyle evlendirilen çocukların trajedisi ve bu durumu engellemekte yetersiz kalan yasalar masaya yatırlırken Elmas, arka plana, olayın psikolojik ve sosyolojik yönüne odaklanmış. O çocukları da, büyümüş hallerini de, aileleri de dinlemiş, aralarında tekrar birbirlerini anlayabilecekleri bir bağ kurmaya çalışmış.
Bingöl Elmas:
1976 Erzurum doğumlu Bingöl Elmas, Marmara Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra televizyon haberciliği yaptı ve Türkiye Belgesel Sinemacılar Birliği'nde çalıştı. Ağustos Karıncası (2005) ile Antalya'da Ulusal Belgesel Film Birincilik Ödülü'nü kazandı. TransAsya (2008) ve Pippa'ya Mektubum (2010) yönetmenin diğer belgesel filmleri.
Bingöl Elmas Evcilik hakkında şöyle diyor: “Amacım çocuk yaşta evlenmiş o insanın dönüp ailesine o dönem diyemediği ve kendisi için iyi olduğunu düşündüğü kararların sonuçlarını paylaşmalarını sağlamak. Aslında bir anlamda iki taraf arasında empati kurmak.”