10 Mart 2009
Gazetelerde bugün yer alan haberlere göre, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu tarafından yayımlanan (TÜBİTAK) Bilim ve Teknik Dergisi'nin Mart ayı sayısında 200. doğum günü olması nedeniyle Evrim Teorisi'nin kurucusu Charles Darwin'in kapak konusu yapılması planlanıyordu.
Bu kapsamda, söz konusu sayı için Darwin'le ilgili yazılara yer verildi. Ancak basıma hazırlanan derginin Mart sayısı, ani bir kararla değiştirildi.
Bu değişiklik nedeniyle bir hafta geç çıktığı öne sürülen dergide, kapağa "Küresel İklim Değişikliği" alındı. Darwin'le ilgili yazılar da Mart sayısından çıkartıldı.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Cebeci, Darwin kapağıyla ilgili olarak derginin Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dr. Çiğdem Atakuman'ı görevden aldı.
UNESCO, Charles Darwin'in 200. doğum yıldönümü ve "Türlerin Kökeni" adlı eserinin yayımlanmasının 150. yılı nedeniyle 2009'u "Darwin yılı" olarak ilan etmişti.
EVRİM İKİ KEZ KAPAK OLMUŞTU1967'den itibaren yayınlanan ve 469'uncu sayısı bu ay çıkan Bilim ve Teknik Dergisi daha önceki yayınlarında sık sık evrim konusuna yer vermişti. Son on yıl içerisinde dergide 59 adet evrimle ilgili makale yayınlanırken, daha önceki iki sayının kapak konusunu da evrim oluşturdu.
Derginin Şubat 1999 sayısının kapak konusu 'Canlıların Evrimi'... Bilim ve Teknik Dergisi, Kasım 2001'de de 'Evrim Tartışmaları' kapağıyla okuyucularının karşısına çıktı.
TÜBİTAK bünyesinde yayınlanan Popüler Kitaplar serisinde de 'Darwin ve Evrim Kuramı'na dair yayınlanmış kitaplara yer veriliyor. 'Üçlü Sarmal, 'Darwin ve Sonrası', 'Darwin ve Beagel Serüveni' bu seride çıkan kitaplar arasında yer alıyor. Popüler Kitaplardan en son da 'Yaşamöyküleri' serisinden Charles Darwin'in biyografisi yayınlandı.
'KADROLAŞMANIN ÖNÜ AÇILDI'1999-2003 yılları arasında TÜBİTAK Başkanlığı'nı yapmış olan Prof. Dr. Namık Kemal Pak, katıldığı NTV yayınında, yapılan yasal düzenlemelerle TÜBİTAK'ta siyasallaşma ve kadrolaşmanın önünün açıldığını savundu. Pak, bu tür bir sansürün, kurum içindeki kadrolaşmanın ilk adımı olup olmadığının zaman içinde anlaşılacağını söyledi.
TÜBİTAK'ın 2003 yılına kadar, kuruma idari ve mali özerklik getiren bir yasa çerçevesinde yönetildiğini belirten Pak, bunun bilimsel özerklik için şart olduğunu vurguladı.
Bilim ve Teknik Derrgisi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni olan ve şu anda da NTV Bilim Dergisi'nde aynı görevi sürdüren Raşit Gürbilek de kendi dönemlerinde dergi içeriğine yönelik hiç bir sansür girişiminin olmadığını, bunun da kabul edilmeyaceğinin ilgililere iletildiğini söyledi.
Geçmişte de 'Evrim kuramı' ve Darwin hakkında dergide pek çok makaleye yer verdiklerini de belirten Gürbilek, okuyuculardan tepki almadıklarını ancak evrim teorisine karşı çıkan gruplardan hakarete varan tepkiler geldiğini de belirtti.
CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik Dergisinin Darwin fotoğraflı kapağının değiştirilmesini, Meclis gündemine getirdi.
Çöllü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik Dergisinin, evrim teorisinin kurucusu Darwin'in fotoğrafı ile hazırlanan kapağının değiştirildiğinin kamuoyuna yansıdığını ifade etti.
Hüsnü Çöllü, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:''Bilim ve Teknik Dergisinin, Mart 2009 sayısı için Yayın Kurulu toplantısı yapılmış mıdır, yapılmış ise hangi tarihte yapılmıştır? Toplantıya kimler katılmış ve derginin kapak konusu olarak hangi konu seçilmiştir?
Derginin, Darwin fotoğrafı ile hazırlanan kapağının değiştirilmesi ve Darwin ile ilgili hazırlanan bölümün çıkarılmasının gerekçesi nedir?
Derginin kapağına ve içeriğine, baskı aşamasında müdahale edilmesi, sansür değil midir? Bilim kuruluşunda böylesine bir uygulamaya izin verilmesi, kabul edilebilir bir durum mudur? Böylesine bir değişiklik, TÜBİTAK Başkan Yardımcısının kişisel müdahalesi ile olamayacağına göre, karar nasıl alınmıştır?''
Çöllü, ayrıca '' UNESCO tarafından 2009 yılı 'Darwin yılı' olarak ilan edilirken ve birçok uluslararası bilim kuruluşu bu konuda uluslararası boyutlarda etkinlikler gerçekleştirirken, TÜBİTAK bunu görmezden mi gelecektir?
Bilim ve Teknik Dergisinin Mart 2009 sayısı ile ilgili yaşanan bu süreci onaylıyor musunuz? Onaylamıyorsanız, konunun incelenmesi ve soruşturulması için bir girişimde bulunacak mısınız?'' diye sordu.
Bilim ve Teknik Dergisi'nin Yazı İşleri Müdürü Dr. Çiğdem Atakuman'ı görevinden alan Prof. Dr. Ömer Cebeci, 2003 yılından beri TÜBİTAK'ta görev alıyor.
DOKUZ YIL S. ARABİSTAN'DA GÖREV YAPTIProf. Dr. Ömer Cebeci, 1950 yılında Ankara'da doğdu.
ODTÜ Kimya Mühendisliği'nde lisans yapan Cebeci, aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladıktan sonra, ABD'de Iowa Devlet Üniversitesi'nde Malzeme Mühendisliği bölümünde doktora yaptı.
1984'te doçent olan Cebeci, 1990'da ise profesörlük ünvanını aldı.
Cebeci,1978-1980 yılları arasında ODTÜ'de, 1980-1989 yılları arasında Suudi Arabistan'daki Kral Abdülaziz Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı.
Ömer Cebeci, 1984 yılında Kral Abdülaziz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hizmet Ödülü'nü, henüz bu üniversitede görevliyken yaptığı bilimsel çalışmalar nedeniyle de 1989 yılında "TÜBİTAK Teşvik Ödülü"nü kazandı.
1989 yılında Türkiye'ye dönerek Marmara Üniversitesi'nde görev yapan Ömer Cebeci, 22.12.2003 tarihinde Bilim Kurulu üyeliğine getirildi.
Cebeci, 6 yıldan beri TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.