Çevre Bakanlığı zehirli gemiye izin vermiş

-
Aa
+
a
a
a

28 Temmuz 2006Gürhan Savgı - Serbest Özden

Kaplamalarında kanserojen madde bulunan Otapan isimli geminin Türkiye’ye gelecek olması çevrecileri ayağa kaldırdı. Eylem hazırlığı başlarken, geminin Türk sularına girişi için bakanlığın izin verdiği ortaya çıktı.?Hollanda, dünyanın reddettiği zehirli gemiyi Türkiye’ye gönderiyor

Kanserojen maddeyle kaplı olduğu için 7 yıldır Amsterdam limanında bekletilen bir geminin Türkiye'ye gönderileceği haberi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Eyleme hazırlanan çevre örgütleri, ‘doğru şekilde imha edilene kadar gemiden çıkarılan zehirli maddenin büyük risk oluşturacağına' dikkat çekti. TBMM Çevre Komisyonu üyesi Mehmet Boztaş ise soru önergesiyle konuyu gündeme getireceğini kaydetti. Meksika bandıralı Otapan adlı geminin söküm işlemi için İzmir Aliağa'ya üç hafta içerisinde ulaşması beklenirken, Çevre Bakanlığı'ndan da konuyla ilgili çelişkili açıklamalar geldi. Zaman'ın dün manşetten verdiği haberde bakanlık yetkilileri, izin alınmadığını, dolayısıyla geminin Türk karasularına sokulmayacağını belirtmişti. Ancak kaplamasında bir ton amyant (kanserojen madde) barındıran gemi için onay verildiği ortaya çıktı. Genel Müdür Yardımcısı Fevzi İşbilir imzasını taşıyan belgede, izne gerekçe olarak geminin atık veya yük bulundurmaması gösterildi. Alınan bilgilere göre, 7 Temmuz'da gemiye ithalat izni verildiği Hollanda yetkililerine bildirildi. Bakanlık kaynakları, geminin Aliağa'da inceleneceğini ve tehlike görülmesi halinde geri gönderileceğini ifade ediyor. Aliağa Gemi Söküm Sanayicileri dernek yöneticisi Nevzat Sarıaslan da, izin konusunda kendilerinin 10 Temmuz'da bakanlık tarafından bilgilendirildiğini aktardı. Gemideki bir ton amyant'ı rahatlıkla bertaraf edecek ekip ve teknolojiye sahip bulunduklarını belirten Sarıaslan, “Bu işlemleri yönetmeliklere uygun bir şekilde yaparız.” dedi.

Dernek yöneticisi Nevzat Sarıaslan, Türkiye’ye gelmesi planlanan ‘Otapan’ adlı Meksika bandıralı gemideki tehlikeli atığın bir hafta içerisinde temizleneceğini savundu. Gemi söküm işinin Türk ekonomisine katkısının artırılması gerektiğini dile getiren Sarıaslan, “Biz bu ülkenin vatandaşıyız. Buraya radyasyonlu veya zehirli atık taşıyan gemiyi getirtmeyiz. Biz yurtdışında kendimizi anlattık. Ama Türkiye’de anlatamıyoruz.” ifadelerini kullandı. Çin ve Hindistan’ın sektörün lideri konumunda olduğunu söyleyen Sarıaslan, Türkiye’nin senede 150 bin ton gemi söktüğünü belirtti. Çin’in ise bir yıl içerisinde 2,5 milyon ton gemi söktüğünü anlatan Sarıaslan, yakın zamanda Fransız Savunma Bakanlığı’ndan temsilcilerin de Aliağa tesislerini incelediklerini söyledi. Fransa’nın 270 savaş gemisinin sökümü için ülke arayışlarını sürdürdüğünü ifade eden Sarıaslan, “Geldiler, biz de tesisleri onlara gezdirdik. Keşke anlaşsak da Türkiye ekonomisi bundan kazanç sağlasa.” şeklinde konuştu.

http://www.zaman.com.tr/?bl=haberler&alt=&trh=20060728&hn=317621