Aklıma Gelenler - 11

-
Aa
+
a
a
a

Bir gazetenin 23 Eylül 2002 tarihindeki haberinde yeni bir partinin başkanı olan kişi, Terzan, Erzincan ve Erzurum’daki gezilerinden birinde halka hitaben “Geldiğiniz için hepinize tek tek teşekkür ediyorum. Size birkaç soru sormak istiyorum! Soyguncular, hortumcular cezalandırılsın istiyor musunuz? Yeni soygunculara, yeni hortumculara tahammülümüz yok artık diyor musunuz?” sorularını sorduğu belirtiliyordu.

MSG (Müzik Eseri Sahipleri Grubu) Türkiye’de MESAM’dan sonra kurulmuş olan ikinci Telif Hakları Birliğidir. Çalışma sistemi çok Avrupai’dir. Avrupa’daki CESAM, PRS gibi Telif Hakları Birlikleri’nde uygulanan sistemle çalışmaktadır. Temsili Telif Hakları’nın ne olduğunu açarsak şunu söyleyebiliriz: Bir müzik bestelediniz. Bu müzik örneğin bir kanalın “HABERLER” sinyal müziği. Süresi de diyelim ki 16 saniye. Bu müzik saat

başlarında, haberlerin başında ve sonunda kullanılıyor. MSG’nin bu TV kanalıyla yaptığı sözleşmede saniye bazına biçtiği fiyat, diyelim ki 0.24 cent. Bu müziğin her gün hangi saatte ne kadar süre ile kullanıldığını TV kanalı bir chart yoluyla günlük olarak tutmakta ve MSG’ye ya 3 aylık, ya da 6 aylık dönemlerle ödeme yapmaktadır. MSG, bu birliğe üye olan besteciye, bu ödemeyi belli periyotlarla aktarmaktadır. Şimdi bu örneği 3 dakikalık bir şarkıya adapte ettiğinizde ve müzik kanallarında, MSG üyesi yüzlerce bestecinin bu eserlerinin günde kaç defa yayınlanmış olabileceğini ve bu kanalların MSG ile sözleşme yapmaması durumunda, MSG üyesi bestecilerin ne kadar büyük maddi kayıplara uğradığını tahmin ettiğinizde ortaya önemli miktarlar çıkmaktadır.

Avrupa Birliği’ne üyelik kriterlerinden biri ve de en önemlisi olan her alanda Telif Hakları’nın korunması gereğinin önemi umarım gün geçtikte daha iyi anlaşılacaktır. Çok daha iyi kavranması, algılanması ve titizlikle uygulanması gereken en önemli konulardan biridir.

Server Acim'im Web Sayfası