Açık Bilinç’te başladığımız Evrim Serisi devam ediyor. Son 4 programda konumuz insan eliyle yönlendirilen evrimdi.
18 Ağustos 2015
İndirmek için: mp3, 27.6 Mb.
İlk programda, birkaç ay önce yayımlanan ve bilim dünyasında sarsıntılar yaratan bir araştırmadan söz ettik.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde yapılan bir çalışmada, insan cenini üzerinde genetik modifikasyon yapıldığı açıklandı. Türünün yayımlanmış ilk örneği olan bu çalışma, insan evriminin yine insan eliyle genetik olarak yönlendirilmesinin ilk adımı olarak kabul edilebilir.
Nature dergisinde yayımlanan aşağıdaki yazı, bu tür çalışmaların biyolojik ve etik sakıncalarına dikkat çekiyor: Chinese scientists genetically modify human embryos.
25 Ağustos 2015
İndirmek için: mp3, 25.3 Mb.Evrim serimizin ikinci haftasında yaşlanmanın genetik mekanizması ve ömür uzatma araştırmalarını tartıştık. Cevap aradığımız soru şu: Canlılar niçin yaşlanır? Ömrümüzü 2 kat uzatmak mümkün mü?
Diyete bağlı olarak ve kalori alımının kısıtlanmasıyla kimi canlılarda yaşam beklentisinin uzatılabildiği uzun yıllardır biliniyordu.
UCSF'de biyoloji profesörü olan Dr. Cynthia Kenyon, 1993'de basit bir genetik modifikasyonla C. Elegans kurtçuğunun yaşamının 2 katına çikartılabileceğini gösterdi.
Benzer çalışmalar artık memelilerde de yapılıyor. Basit genetik değişikliklerle yaşlanma sürecini yavaşlatma araştırmaları sürüyor.
İnsanlar için genetik bir "yaşam iksiri" bulmak, insan ömrünü 2 ya da 10 kat uzatmak mümkün olabilir mi? Dr. C. Kenyon'un yeni projesi bu!
Dr. Kenyon'un insan ömrünü uzatma projesinin fonunu ise dev bir şirket sağlıyor: Google!
1 Eylül 2015İndirmek için: mp3, 25.5 Mb.
3. haftanın konusu konusu siborglardı.
"Siborg" terimi, "Sibernetik Organizma"nın kısaltılmış hali. Programda, siborg biyo-teknolojileriyle insan bedenine sentetik arayüzler eklenmesi ve insan evriminin yönlendirilmesi ihtimalinden söz ettik.
Siborglar insan-makina füzyonuyla evrilecek yeni bir tür olabilir mi?
Canlılar ve inorganik nesnelerde ortak iletişim ve kontrol ögeleri üzerine kurulan Sibernetik bilimi, çokdisiplinli bir çalışma alanıdır. En önemli kurucularının arasında, geri-bildirim kavramını da formalize etmiş olan ünlü matematikçi Norbert Wiener’ı sayabiliriz.
Sibernetik'in Yapay Zeka'yla düşmanca bir ilişki içeren tarihçelerine ilerideki bir programda ayrıca değineceğiz.
Biyoteknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde bir süredir prostetik uzuvlar üretilebiliyor ve kullanılıyor. Yalnızca uzuvları değil, sinir sistemleri de prostetik arayüzlerle geliştirilmiş siborglar, insan türünün geleceğine yön verebilir.
8 Eylül 2015
İndirmek için: mp3, 24.1 Mb.
4. haftada siborg teknolojisi temelli bir sosyal sorumluluk projesinden söz ettik: RobotEl.
RobotEl, günlerdir can yakıcı haberlerle boğulduğumuz ülkemizde güzel ve ümit verici bir çalışma. 5dakika.com ekibinin ihtiyaç sahiplerine gönüllü olarak yapıp hediye ettiği protez 'Türkiye'nin Yardım Eli' projesi.
3D baskı teknolojisiyle gerçekleştirilen projenin kurucusu Zeynep Karagöz konuğumuz.
Robotel Projesi'nde gönüllü olarak yer almak da mümkün. Daha fazla bilgi için: www.facebook.com/robotelorg
Açık Bilinç'in podcast servisine ulaşmak için tıklayın.