Ülke ve dünya gündemi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
Ormancılık politikaları uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, 3 hektardan küçük alanları orman kapsamından çıkaran yasanın ormanları yapılaşmaya açtığını anlatıyor.
Yaklaşık yarım asırdır yapılan ilk küresel su konferansı, yeni bir BM su panelinin oluşturulması kararı ve temiz su ile sanitasyona evrensel erişim sağlayabilecek bağlayıcı olmayan yüzlerce taahhütle sona erdi. Yeşil Gazete konferans sonuçlarını özetliyor.
Viyana’da yapılan Avrupa Gaz Konferansı’na bedenleriyle set çeken aktivistler, yayınladıkları manifestoda bu yılın, Avrupa’nın Son Gazlı Kışı olacağını ilan ettiler.
Rusya’nın bağımsız, muhalif gazetesi Novaya Gazeta, Rusya ordusunun Ukrayna’da işgal ettiği bölgelerdeki işletmeleri Rus Vergi Otoritesi’ne kayıt yapmaya zorlayarak kayıt yapmayanlara el koyup işbirlikçilere veya Rus iş insanlarına vererek yağmaladığını anlatıyor.
Novaya Gazeta, Oxford Üniversitesi’nde Ahlak Felsefesi dersleri veren Prof. Jeff McMahan ile yaptığı röportajda Ukrayna savaşı üzerinden “adil savaş” kavramını tartışıyor.
The Guardian gazetesinin sahibi konumunda Scott Trust kuruluşu tarihi bir adım atarak gazetenin kurucularının kölelik düzeni ile ilişkisini açığa çıkararak kölelik geçmişinden dolayı özür diledi. The Guardian yazarı David Olusoga, Kölelik ve The Guardian yazısında gazetenin kendi geçmişiyle yüzleşmekte olduğunu ve bu kapsamda Pamuk Sermayesi dosyası yayınlayarak kölelik sistemi içerisinde gazetenin nasıl konumlandığını anlattı. The Guardian’ın verdiği araştırma bütçesi ile gazetenin kölelik ile ilişkisini araştıran Sami Pinarbasi ve Richard Nelsson da gazetenin kölelik düzeni ve Amerikan İç Savaşı konularında yayımladığı yazıları anlattılar.
The Telegraph gazetesi, Hatay'ın Ovakent mahallesinde, depremden etkilenen Afgan sığınmacıların yaşadıkları “Küçük Afganistan”ı yazdı.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay’ın Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde 8 Şubat – 6 Mart arasındaki gözlemleri ve çalışmalarına dair raporunu paylaştı.
Varşova Gettosu Ayaklanması’nın kayıp fotoğrafları bulundu. The Guardian gazetesinde yayımlanan bu tarihi haberi Avlaremoz için Tuğba Yavuz çevirdi.
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki öğretim üyeleri deprem bölgesindeki yıkımın büyüklüğüne işaret ederek bilimin araştırmanın ve liyakatin önemini hatırlattı, usulsüz atamalara işaret etti.
Yazar ve aktivist Bill McKibben, dev fosil yakıt şirketlerini finanse eden dev bankaları protesto etmek için ABD’de 30 eyalette 102 gösteriyi örgütleyen ve sallanan yaşlı koltuklarında ayaklananarak başkentte dört dev bankayı 1 gün boyunca çalışamaz hale getiren yaşlı Amerikalılar hareketini anlatıyor.
Yazar ve aktivist Arundhati Roy İsveç Akademisi’nde “Düşünce ve Hakikat Baskı Altında” başlıklı konferansta yaptığı konuşmada İfade özgürlüğünün ve demokrasinin birçok yerde giderek tehlikeye düştüğünü, tam bir açmaza doğru gidildiğini anlattı.
Gazeteci ve romancı Gökçer Tahincioğlu Kafka’nın Dava’sını, Aziz Nesin’in Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ını kuvvetle çağrıştıran Pınar Selek davasının çeyrek yüzyıllık bilançosunu çıkarıyor.