Toplam yerlebir edilen alan 131 km²; bitki yaşamının %83'ü, tarım arazilerinin %70'i, seraların %45'i, yeraltı suyu kuyularının %47'si, su depolarının %5'i, kuyuların %29'u; sağlık tesislerinin 18'i, barınakların %71'i, kamu hizmet binalarının 152’si, okulların 91'i ve üniversitelerin 18’i - toplamda dokuz bin 524 yapı; fırınlara 17, sığınaklara 73, yardım personeline 60, yardım arayan sivillere 50, yardım altyapısı tesislerine 78, yardım konvoylarına 22 saldırı; ölen UNWRA’lı Birleşmiş Milletler personeli 230…
Bu rakamlar, Forensic Architecture'ın (Adli Mimari) yayınladığı Filistin raporundan. Nereye Doğru’da bu rapora değinirken, bir yandan da Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde bin 700'den fazla fosil yakıt lobicisinin özgürce konuştuğu haberleri frensiz bir dünyada yaşadığımızı bize hatırlatıyor.
Web sitesinden…
Ekonomi Politik'te, Recep Tayyip Erdoğan - Devlet Bahçeli görüşmelerine ve Donald Trump’ın ABD Başkanlık seçimini kazanması sonrası yaşanan gelişmelere değindik.
Ufuk Turu’nda, Sri Lanka’daki parlamento ve ABD’deki başkanlık seçimleri ile Azerbaycan’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndaki gelişmeleri ele aldık.
Antroposen Sohbetler'de, peyzaj mimarı Enise Burcu Derinboğaz ile mimarlık ve ekoloji arasındaki ilişkiyi, sadelik kavramının tasarım süreçlerindeki yerini ve azın çok olduğu anların yaratıcılığa nasıl yön verdiğini konuştuk.
Kopuk Bağlar'da, bütün bir dünya ile ilişkilenmeyi sağlayan en önemli teknolojik araçlardan birisi olan ‘radyo’dan, tarih boyunca dünyada ve Türkiye'de ifade ettiklerinden söz ettik.
Kültürel Miras ve Koruma: Ne İçin? Kim İçin?'de, Avukat Tuncay Koç ve Kaş Çevre ve Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akoy ile ‘Orman Parkları’ adı verilen orman alanlarının konaklamalı ve konaklamasız rekreasyonel kullanımlar için ticari olarak işletilmesinin önünü açan Orman Parkları Yönetmeliği’ni konuşurken, Orman Parkları Yönetmeliği’nin ne dediğini, Antalya Pınarbaşı’nda yapılan ihaleye çevre halkın ve STK’ların neden karşı çıktığını sorduk.
Spor Gündemi'nde, Mike Tyson ve Jake Paul arasındaki karşılaşmaya değinirken, ayrıca İspanyol tenis efsanesi Rafael Nadal'in kortlara vedasına ve UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray Petrol Ofisi'nin son durumuna göz attık.
Nazar Büyüm'ün ardından
Kurucularımızdan Nazar Büyüm'ün anısına kendisinin James Baldwin ile olan söyleşisini ve Açık Gazete'de Ömer Madra'nın Nazar Büyüm ile bu söyleşi üzerine sohbetini bir kez daha yayınladık.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlerden oluşan okuma önerilerine ulaşmak için yine web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürleri
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde Patrick Blower, Carlos Alberto da Costa ve Emanuele Del Rosso'nun çizimleri ön plana çıktı.
Haftanın sözü
“Gezegenin geleceğinin belirlendiği toplantı salonlarının kapalı kapıları ardında, COP 29 İklim Zirvesi'ne resmen kayıtlı bin 700'den fazla fosil yakıt lobicisi özgürce konuşuyor, dışarıdaki sessiz protestolardan etkilenmeden görüşmelerin gidişatını etkilemek üzere hükümet temsilcileriyle haşır neşir olabiliyor.” — Amy Goodman ve Denis Moynihan, petrodevlet Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen BM İklim Zirvesi'ni izlerken yazdıkları "COP29: Petroletarya Diktatörlüğü" başlıklı yazılarında otoriterizm ve iklim değişikliği ikiz tehdidine karşı tek çarenin kitle taban hareketleri ve küresel dayanışma olduğunu belirtiyor, filozof Antonio Gramsci'nin sözünü hatırlatıyorlar: 'Eski dünya ölürken yeni dünya doğmaya çabalıyor. Şimdi canavarlar zamanı." (Democracy Now!)