İnsanın doğaya biçtiği değer

-
Aa
+
a
a
a
""

Doğa tehdit altında çünkü iklim değişimi artık evrimsel sürecin yetişemeyeceği kadar hızlı… İklim krizi artık uzak bir tehdit değil; her yerde, her gün daha da yakıcı bir şekilde yaşanmakta…

İklim Kuşağı Konuşuyor’da, iklim krizinin etkilerini yalnızca doğada değil; ekonomide, toplumsal yaşamda, göç hareketlerinde ve insan haklarında da yaşadığımızı belirtirkenAntroposen Sohbetler'de ise yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş ve anatomist Pedram Türkoğlu ile gözlemle bilimin, sezgiyle veri analizinin birleştiği noktada doğayla kurulan teması ele aldık.

Web sitesinden…

Altın Saatler’de, Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karadayı ile MAG Acil Müdahale Ekipleri’nin çalışmalarını, temsilciliklerini, Silivri depremini takip eden saatlerde aldıkları önlemleri, yürüttükleri çalışmaları, AFAD, valilik, kaymakamlıklar, İBB ve ilçe belediyeleri ile ilişkilerini konuştuk.

Ekonomi Politik'te, Özgür Özel’in Sosyalist Enternasyonal Kurul Toplantısı’ndaki konuşmasını, barış sürecindeki son durumu ve ekonomide yaşanan iktisadi daralmayı irdeledik.

Ufuk Turu'nda, Sırbistan'da yaklaşık altı aydır devam eden gösterilere, Polonya'da hafta sonu gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna, Amnesty International'ın Gürcistan ile ilgili raporuna ve ABD'de Trump yönetiminin son durumuna göz attık.

Sakat Muhabbet'te, Götür Beni Bu Şehirden ve Kalbinden Taşınıyorum adlı şiir kitaplarının şairi İlyas Şengün ile bir araya geldik.

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nuray Çağlar ile 2025 yılının yazına girerken Marmara Denizi'nde müsilaj krizinin yeniden gözükmesini ele alarak acilen yapılabilecek ve etkisi yüksek eylem planlarının neler olabileceğini masaya yatırdık.

Nereye Doğru’da, Ukrayna'ya gönderilen silahlar için menzil sınırının kaldırılmasına, Avrupa Birliği Konseyi'nde onaylanan Avrupa Güvenlik Eylemi (SAFE) kararına, Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayınlanan barışı koruma operasyonlarındaki düşüşü gösteren rapora, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) yayınladığı İsrail'e yapılan ihracat istatistikleri raporuna ve Sudan'da devam eden katliamlara değindik.

Açık Bilinç'te, ABD'deki mevcut Donald Trump başkanlığındaki iktidarın Harvard Üniversitesi'nde uygulayacağını duyurduğu 'yabancı öğrencileri okuldan uzaklaştırma' kararı üzerine tartıştık.

Spor Gündemi'nde, Fenerbahçe Beko'nun EuroLeague şampiyonluğuna, EuroLeague'in gelecek seneden itibaren genişletilmesi kararına, Almanya'nın 2036 Olimpiyat adaylığına ve Arsenal kadın futbol takımının UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi'ni şampiyon olarak tamamlamasına değindik.

AGOS'un 1500. sayısı

AGOS'un 1500. sayısını AGOS Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan ile Açık Gazete’de konuştuk.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlerden oluşan okuma önerilerine ulaşmak için yine web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Açık Radyo nasıl açık kaldı?

Yeni Medya 451’deydik! Açık Radyo'nun kapatılma çabasını, devam eden dava sürecini, kapanma haberi öğrenildikten sonra alınan aksiyonları, isim değişikliğine gidilmesinin nedenini, süreçte düşünülen alternatif isimleri, Açık Radyo serüveninin önemli dönüm noktalarını ve geleceğe dair planları Yeni Medya 451’de Can Öz ve Ümit Alan’a aktardık.

Fotoğrafı değiştiren sanatçı: Sebastião Salgado

Açık Dergi’de Özcan Yaman ile geçen hafta aramızdan ayrılan Brezilyalı usta belgeselci Sebastião Salgado'nun belgesel fotoğrafçılıktan ekolojistliğe uzanan yaşamını ve mirasını konuştuk.

İnsan ve teknoloji birlikteliğinin sanattaki neticeleri

Müzik Endüstrisi Naber?’de sanatçı ve akademisyen Selçuk Artut ile insan ve teknoloji birlikteliğinin sanattaki neticelerini, müzik üzerinde gösteren çalışmalarını, canlı kodlama yaparak çıkan performanslarını konuştuk ve azıcık da olsa NFT, metaverse ve yapay zekâya dokunduk.

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde Dave Granlund'un çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın sözü

Hem hiçbir şey yapmayıp, hem de yaşananları ‘kabul edilemez’ olarak nitelendiremezsiniz. Tüm dünya izliyor. Tarih affetmeyecek. Gazzeli çocukların bekleyecek bir saniyesi bile yok.” — Aralarında şarkıcı Dua Lipa, oyuncu Benedict Cumberbatch gibi isimlerin bulunduğu 300'den fazla ünlü, İngiltere hükümetini "Gazze'deki İngiliz suç ortaklığını sona erdirmeye" çağırdı. (Evrensel)

Apaçık Radyo podcast