Performans ve Sahne Odağında "Delişmen" 90'lar

-
Aa
+
a
a
a

Salt’tan Amira Akbıyıkoğlu ve Assos Gösteri Sanatları Festivali'nden Selçuk Gürışık ile Sahnede 90'lar sergisini konuşuyoruz.

Ya Da Tiyatro, Safo / Assos Gösteri Sanatları Festivali, 1996
Fotoğraf: Raife Polat Ya Da Tiyatro, Safo / Assos Gösteri Sanatları Festivali, 1996
90'lı yılların kültürel bağlamında sahne sanatları ve performans
 

90'lı yılların kültürel bağlamında sahne sanatları ve performans

podcast servisi: iTunes / RSS

Salt’ın yeni sergisi Sahnede 90’lar, sahne ve performans kavramları odağında Türkiye’nin 90’lı yıllarından sanat üretimlerini bir araya getiriyor. Performansın toplum, ekonomi, sokak ve siyasetle ilişkisini irdeleyen sergi, sanatçı ve tasarımcıların oluşturduğu bireysel ve kolektif girişimleri ele alırken kültür tarihinden de bir "potpuri" sunmuş oluyor. Sahnede 90’lar, çeşitli kaynaklardan toplanmış arşivlere dayanıyor ve canlı performanslardan video kliplere uzanan bir çeşitlilikte üretimleri de içeriyor.

Türkiye’de hızlı toplumsal değişimlerin yaşandığı 90’lar, siyasi ve ekonomik açıdan çalkantılı ve istikrarsız geçen bir dönemdir. Özellikle İstanbul’un yeni bir uluslararası dolaşım hattına yerleştiği bu yıllarda popüler kültür, sanat ve eğlence sahnesinde dönemin karanlık havasına tezat oluşturacak bir dinamizm yaşanır. Arka arkaya açılan özel radyo ve televizyon kanallarının da etkisiyle pop kültürü emsalsiz bir yükselişe geçer. 90’lar aynı zamanda Türkiye’nin sanat sahnesinde "disiplinlerarası" kavramının da gündeme geldiği bir dönemdir. Farklı disiplinlerden beslenen performans, bu yıllarda pek çok sanatçı için yenilikçi ve deneysel bir ifade alanı açar.

Sahnede 90’lar, dönemin performans üretimlerine yoğunlaşarak kültür, sanat ve eğlence tarihine çok yönlü bir bakış getirmeyi amaçlıyor. Bu dönemde parklarda, eğlence mekânlarında, tarihî alanlarda ve terk edilmiş yapılarda görünürlüğü artan performans sanatı örnekleri ile popüler kültür arasında beklenmedik bağlantılar kuruyor ve "sahne" kavramının ne kadar geniş bir yelpazede ele alınabileceğine işaret ediyor.

Salt Beyoğlu’nda, aralarında Aydın Teker, CANAN, Esra Ersen, Halil Altındere, Hüseyin Katırcıoğlu, Köken Ergun, Moni Salim Özgilik, Özlem Günyol & Mustafa Kunt ve Taner Ceylan'ın da bulunduğu sanatçıların işleri sunuluyor. Ayrıca sanat ve sokak ilişkisine dair açılımlar barındıran çalışmalar, Serotonin ve Genç Etkinlik sergileri ile Assos Gösteri Sanatları Festivali gibi kolektif oluşumların disiplinlerarası üretimlerinden geriye kalan fotoğraf, afiş, yazışma gibi arşivsel malzemelerle bir araya getiriliyor. Salt Galata’da ise Burak Delier ve Mehmet Sander’in işlerinden bir seçki ile Ceylan Öztrük’ün performansı yer alıyor.

Aydın Teker’in Köm - ür performansından bir kare, Seretonin II, 1992 (Sanatçının izniyle)

(Aydın Teker’in Köm - ür performansından bir kare, Seretonin II, 1992. Sanatçının izniyle.)

12 Şubat 2023’e dek Salt’ın Beyoğlu ve Galata yapılarında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek sergi paralelinde, Zorlu Holding ve Zorlu PSM’nin hayata geçirdiği Digilogue desteğiyle, söz konusu dönemde gerçekleştirilmiş performanslara ilişkin kapsamlı arşiv çalışmasını içeren bir internet sitesi de erişime açılıyor.

Salt’tan Amira Akbıyıkoğlu tarafından, Emirhan Altuner (Tasarım ve Prodüksiyon) ve Gül İçel (Proje Asistanı) ile araştırmacı Mine Söyler iş birliğinde programlanan sergi ve paralelinde düzenlenecek tüm etkinlikler saltonline.org ve Salt’ın sosyal medya kanallarından duyurulacak.