Bu hafta Açık Bilinç'te Küçük Düşünürler Topluluğu'nun (Little Thinkers Society) kurucusu Dr. Özge Özdemir ve iki öğrencisi Arda Göka ve Alp Eldam'la felsefe konuştuk. Çocuklar felsefe öğrenebilir mi, ilgilerini çeker mi, ne işe yarar diye sorduk.
Küçük Düşünürler Topluluğu'nun iki amacı var: Çocuklarda yaratıcı ve eleştirel düşünceye dayalı bilişsel becerileri, ve işbirliğine ve özene dayanan sosyal becerileri geliştirmek.
Pek çok ülkede yapılan PISA gibi, ezberlenmiş bilgiden ziyade anlama ve düşünme becerisi gerektiren sınavlarda, ülkemiz öğrencilerinin iyi sonuçlar alamadığını görüyoruz. "Küçük Düşünürler Topluluğu" öğrencilere temel düşünme becerileri vermeyi amaçlıyor.
PISA sınavlarının neyi ölçtüğünü ve bu sınavlardaki başarısızlığımızın eğitim sistemimiz hakkında bize ne söylediğini Açık Bilinç'in geçmiş bir programında Koç Üniversitesi’nden Prof. Sami Gülgöz’le ele almıştık:
PISA Skorları ve Eğitim Sistemimiz
İngiliz felsefeci Isaiah Berlin, felsefecilerin tıpkı çocuklar gibi zor sorulardan korkmayan insanlar olduğunu, ama çocukların zamanla felsefi sorular sormamaya koşullandırıldıklarını söylüyor:
Felsefe Neden Önemlidir? (1978)
İrlanda'nın sosyolog ve şair cumhurbaşkanı Michael Higgins, eleştirel düşünme becerisinin çocuklara verebileceğimiz en önemli eğitim unsuru olduğunu söylüyor:
"Felsefe, çocuklara Google'ın öğretemeyeceklerini öğretebilir!"
Philosophy can teach children what Google can’t – and Ireland knows it | Charlotte Blease
Varlık Dergisi de geçen ay pek çok güzel yazıyla Felsefe ve Çocuk konusunu ele almış.
Biz de bu hafta Dr. Özdemir ve "Küçük Düşünürler Topluluğu"nun iki üyesi Arda Göka ve Alp Eldam'la felsefi soruları nasıl tartıştıklarını ve bunun hayatlarına ne kattığını konuştuk.