Bilkent Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Tolga Çukur’la beyin görüntülemede çığır açacak çok ilginç bir soruyu tartıştık: Beyin sinyallerinden yola çıkarak bir kişinin zihninden neler geçmekte olduğunu yeniden yapılandırabilir, ortaya çıkartabilir miyiz?
Bu sorunun cevabı, son on yıl içinde mühendislik yöntemlerinin beyin bilimlerine entegre edilmesiyle ortaya çıkan yeni interdisipliner ‘tersine mühendislik’ çalışmalarında yatıyor.
Konuğumuz Yrd. Doç. Dr. Tolga Çukur, beyin görüntülemede tersine mühendislik çalışmalarının öncülerinden University of California Berkeley Gallant Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmaları yaptı ve araştırmalarını aynı çizgide Bilkent Üniversitesi’nde sürdürüyor.
Beyin görüntülemede 'tersine mühendislik' yöntemi hakkında kısa bir video izlemek için tıklayın.
Model, deneklere gösterilen görsel uyaranlarla onların beyin faaliyetlerini eşleştirerek, sonra beyin sinyallerinden tersine işlem yapıyor. Bilgisayar modelinin beyin sinyallerini işleyerek oluşturduğu zihinsel içeriklerin halihazırda kaba çözünürlüklü ve ortalama olduğu açık. Ama bu öncü sonuçların bile beyin görüntülemede çığır açıcı bir yanı var, ve çözünürlük ve doğru eşleştirme oranı hızla yükseldikçe ilginç sonuçlar doğuracağı da açık.
Küçük bir örnek: uyumakta olan bir kişinin gördüğü rüya, tersine mühendislik yöntemiyle beynindeki ölçümler sonucu yapılandırılabilir, bir ekrana yansıtılarak dışarıdan izlenebilir.
University of California Berkeley’den Gallant ve ekibinin son makalesi, bir hikâye dinlemekte olan kişinin beyninde oluşan Anlamlar Atlası'nı ortaya çıkartmayı amaçlıyor.
Açık Bilinç'te haftaya İstanbul Üniveristesi’nden Prof. Tamer Demiralp'le çok önemli üç yeni makaleyi aktaracağız ve beyin görüntülemede son gelişmeleri konuşacağız.