Alzheimer Araştırmalarında Son Bulgular

-
Aa
+
a
a
a

Bu  hafta Açık Bilinç’te İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’den Prof. Hakan Gürvit’le 2017 Dünya Alzheimer Kongresi sonrası Alzheimer araştırmalarında yeni bulgulardan söz edeceğiz ve sıkça sorulan pratik sorulara değindik.

Açık Bilinç: 22 Ağustos 2017
 

Açık Bilinç: 22 Ağustos 2017

podcast servisi: iTunes / RSS

Prof. Hakan Gürvit, dünyada yaklaşık 50 milyon kişide teşhis edilmiş olan Alzheimer hastalığı üzerine daha önce de bizleri bilgilendirmiş ve 3 program boyunca Alzheimer hastalığının kökeniyle ilgili genel kabul gören Amyloid-beta ve Tau hipotezlerini, aşıya yönelik araştırmaları, ve tedavi yöntemlerini özetlemişti.

2013 Boston Kongresi

2015 Washington D.C. Kongresi 1. Bölüm

2015 Washington D.C. Kongresi 2. Bölüm

Bu programda, Prof. Gürvit Alzheimer hastalığının erken teşhisinin önemine dikkat çekecek ve sıkça karşılaşılan pratik soruları ele aldı.

Alzheimer'ın hastalarda demans aşamasından çok daha önce baş gösterdiği en önemli bulgulardan. Bu da erken tanı ve tedaviyi önemli kılıyor.

Her 4 Alzheimer hastasından birinin teşhis edilebilmiş olduğu düşünülüyor. Öyleyse, 50 milyon civarındaki hasta sayısı aslında 200 milyon demektir!

Alzheimer Derneği'nin derlediği son istatistiklere ve araştırma verilerine bu rapordan ulaşabilirsiniz. (İngilizce) 

Pratik sorulara gelelim:

Son zamanlarda çok unutkan oldum, Alzheimer olmuş olabilir miyim?

Ailemde Alzheimer hastaları var, ne yapmalıyım? 

Programda, bu tür pratik soruların yanı sıra, Alzheimer hastalığının ileri aşamalarının benlik üzerine nasıl bir etkisi olduğunu da konuşacağız.

Still Alice filminin en çarpıcı sahnesinde,, Julianne Moore'un canlandırdığı Alzheimer hastası akademisyen "Bir zamanlar olduğum kişiye tutunmaya çalışıyorum," diyor.

Alzheimer araştırmalarıyla ilgili yeni haberleri zaman zaman genç bilimcilerimizin hazırladığı NoroBlog sitesinden takip etmek de mümkün.