2021’de, yani Marmara depreminin 22. yılında, 1999'a oranla neler öğrenmiş durumdayız? Depreme daha hazırlıklı mıyız? Yeterli mi? Başka neler yapmamız gerek? Bugün itibarıyla deprem olasılığı ne, öngörüler neler? Açık Bilinç’te, Kandilli Rasathanesi’nden Dr. Doğan Kalafat ile konuşuyoruz.
Uyku-Rüyalar serisi henüz bitmedi, ama 1999 Marmara depreminin 22. yıldönümü nedeniyle seriye bir ara vererek, bu hafta deprem üzerine bir program yapıyoruz.
Konuğumuz, Boğaziçi Üniv. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde uzun yıllardır çalışmakta olan ve halen Tsunami İzleme Merkezi’nin yöneticiliğini yapan jeofizik yüksek mühendisi Dr. Doğan Kalafat.
— / —
17 Ağustos 1999'dan bir gün önce, depreme dair toplumsal bilinçlilik, bugünkü düzeyde değildi.
Bugün önümüzde şöyle sorular var:
Geçen 22 yılda neler öğrendik?
O zaman bilmediğimiz neleri biliyoruz, o gün elimizde olmayan ne gibi ölçüm araçlarına sahibiz?
Toplumsal farkındalık düzeyimiz yeterli mi?
Kandilli Rasathanesi, 1999 depreminin ardından nasıl saha çalışmaları ve ölçümler yaptı, depremin şiddeti nasıl hesaplandı?
Bugün itibarıyla, önümüzdeki onyıllar için İstanbul'u tehdit edecek büyük bir deprem olasılığının ne olduğu öngörülüyor?
— / —
Açık Bilinç'te son iki yıldır Marmara depremi üzerine programlar yapıyoruz.
Bilgi açısından geçerliliğini koruyan bu programlara göz atmak isteyenler için:
1. 2019 Deprem Arşiv sayfası: Açık Bilinç'te Marmara depremi ve depreme hazırlık serisi
2. Prof. Naci Görür’ün 2020 deprem riskleri değerlendirmesi: Depremin 21’inci yılında neredeyiz: Yerbilimci Prof. Naci Görür ile söyleşi
— / —
Gelecek hafta, uyku-rüyalar serisine geri döneceğiz ve 8. bölümde Prof. Hakan Gürvit ile rüyaların nörobilimsel altyapısını konuşmaya başlayacağız.
— / —
Açık Bilinç'i Salı sabahları 9:30'da (http://acikradyo.com.tr/
Herkese güzel bir hafta dileğiyle,