Kopenhag İklim Zirvesi’ne 84 gün kala ...
12 Eylül Cumartesi 5 filden oluşan Greenpeace kervanı UNESCO Dünya Mirası olan Khao Yai Milli Parkı’na yola çıktı. Asya fillerinin nesli iklim değişikliğine bağlı orman kaybından tükenmek üzere.
Kervan Obama’ya liderlik etmesi ve iklim felaketlerini önlemesi mesajı veriyor.
Hindistan çevre Bakanı hukuken bağlayıcı salım hedeflerini kabul etmeyeceğini söyledi. Bakan Ramesh “Ölçülebilir hedefleri gönüllü ve tek taraflı olarak ulusal politik güvenliğimiz çerçevesinde yaparız” dedi. Hukuken bağlayıcı salım hedeflerinin Hindistan ekonomisini etkileyeceği korkusu var.
Nükleer: Ürdün 2 yıllık araştırma için 12 milyon dolar harcıyor. Bu parayı yenilenebilir enerjiye harcasaydı?
Eylül 24’te gerçekleşecek Alman seçimlerinde nükleer enerji Merkel ile Steinmeyer arasında tartışılıyor. Greenpeace Almanya, 7 eski nükleer santralin kapatılmasını talep etti. Almanya’da nükleer tartışıla dursun…
Greenpeace ve Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi Raporu: yenilenebilir enerjiler dünyada bildik fosil yakıtlara göre 2,7 milyon dolar daha fazla iş yaratacak 2030’a kadar.
Kanada: Katranlı kumlar Alberta’da.
Alberta’nın katranlı kumlarından bazı Avrupa ülkelerinden daha fazla sera gazı salımı.
Bu arada Tayland yetkilileri Kyoto protokolü olduğu gibi kalsın ne gerek var anlaşmaya gibi açıklamalar yapıyor. Pitsburg’da yapılacak toplantıya Tayland ve Singapur’u çağırmak düşünülüyor acaba bu nedenle mi?
Avustralya Amerika’yı geçmiş, aferin Avustralya’ya. Maplecraft araştırmasına göre kişi başı 20,58 ton yıllık.
İlk 5: Avustralya, ABD, Kanada, Hollanda ve Suudi Arabistan.
Çin 4.5, Hindistan 1,16 ton.
Avustralya hala %25 2000 senesine göre. Bu bile bir soru işareti. Japonya %25 1990 2020 açıkladı alkış topladı….ama ne alkış… Sonu nereye varacak %40 gerek.
“Güvenlik” Savı ABD gündemine iklim için de girdi. Küresel ısınma terörizmi arttıracak. Doğal felaketler ve kuraklık arttıkça. Milyarlarca dolar petrole yatıran ABD bunun bir kısmını yenilenebilir enerjiye verebilirdi.
AB 2020’ye kadar %50’sini yenilenebilir enerji, rüzgar %16’sını elektriğin %30’unu. Bunun için 57 milyar Euro gerek yani dünya savunma harcamalarının 1/30’u kadar.
Ayrıca 20-30 milyar dolar aktarım hatları için harcanacak
Kopenhag için Türkiye nerede ne hazırlıklarımız var ve ne yapacağız… görünüm hala muallak.
Kopenhag’dan beklentiler neler?
2020 Gelişmiş Ülkeler %40, 140 milyar dolar yardım sıfır ormansızlaşma…
Dr. Uygar Özesmi - Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü