Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de Asu Aksoy ve Burçin Altınsay, Türkiye Mimar Mühendis Odalar Birliği Mimarlar Odası ve Gaziantep Kent Konseyi’nin 7 Şubat 2025’te Gaziantep’te düzenlediği '6 ve 20 Şubat Depremlerinin İkinci Yılında Afet ve Mimarlık' başlıklı Arama Konferansı koordinatörü Doç. Dr. Koray Güler ile konferansı ve çalışma gruplarından elde edilen sonuçları konuşuyorlar.
Türkiye Mimar Mühendis Odalar Birliği Mimarlar Odası ve Gaziantep Kent Konseyi 7- 8 Şubat 2025’te Gaziantep’te '6 ve 20 Şubat Depremlerinin İkinci Yılında Deprem İllerinde Mimarlık Planlama ve Afet Yönetimi' başlıklı bir arama konferansı ve sempozyum gerçekleştirdi. 'Afet ve Mimarlık' başlığını taşıyan arama konferansında sekiz çalışma grubu, afet öncesi ve sonrası hazırlık, imar ve yapı denetimi, güçlendirme ve koruma, arama-kurtarma, hasar tespit, afet yönetimi, altyapı planlaması ve sivil toplumun afet çalışmaları gibi çok kapsamlı başlıklarda meslek insanlarının ve özellikle mimarların rollerinin ve sorumluluklarının neler olduğunu ele aldı.
Konuğumuz Afet ve Mimarlık Arama Konferansı koordinatörü Doç. Dr. Koray Güler ile bu konferans fikrinin nasıl ortaya çıktığını, nasıl organize edildiğini ve çalışma gruplarında nelerin değerlendirildiğini, ne tür sonuçlar elde edildiğini konuşuyoruz. TMMOB, 6 ve 20 Şubat depremlerinin sekizinci ayında kapsamlı bir rapor yayınlamıştı. TMMOB tarafından hazırlanan depremlerin ikinci yıl değerlendirme raporu ise 5 Şubat 2025’te TMMOB Afet Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşılmıştı.
Birçok TMMOB Mimarlar Odası şube yöneticisinin, akademisyenlerin, uzmanların ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı 'Afet ve Mimarlık Arama Konferansı' sonucunda, çalışma gruplarının hazırladıkları raporlar ve bu raporlara dayanan öneriler ve yol haritası planları kamuoyu ile paylaşılacak. Bilim insanları, uzmanlar ve akademisyenlerin bir araya gelerek deprem öncesinde ve sonrasında neyin doğru nelerin yanlış yapıldığının tespit etmeye çalışması büyük önem taşıyor. Afetlere hazırlık içinde olmamız gereken bu günlerde insan ve canlıların yaşamlarını güvence altına alacak, yaşam çevrelerini dirençli kılacak politikaların neler olduğunun ivedilikle ortaya çıkarılarak geniş kamuoyunca bilinmesini sağlamak ve uygulamaya dönük eylem planlarının bir an evvel toplumun tüm kesimleriyle birlikte harekete geçirilmesi önümüzdeki en acil gündem maddelerinden birisi. Doç. Dr. Koray Güler ile Afet ve Mimarlık Arama Konferansı Çalışma Gruplarının uygulamaya konulması gereken başlıklar olarak nelere vurgu yaptıklarını konuşuyoruz.