Altın Saatler

Açık Radyo Bülteni
-
Aa
+
a
a
a
""

Olumsuzlukları, olmazları, umutsuzlukları değil, gayreti ve dayanışmayı ön plana çıkartan; acı ve üzüntüyü kuvvete dönüştürme çabası içinde olan; morali ve katılımı arttırmayı hedefleyen; bireysel davranış yerine birleşmeleri, kolektif hareketleri teşvik eden; doğru bilgiye ulaşmayı ve doğru bilgilendirmeyi sağlamayı amaçlayan; paniği önlemek için bilgiyi gizlemek yerine sorunları çözümleriyle birlikte ifade eden…

6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde bilgiye erişimin acil dönemde hayati önem taşıdığını ama afet öncesi dönemde de çok önemli olduğunu dile getirerek; yayınını 1999'dan beri sürdüren Altın Saatler ekibi ile mücadeleyi, dayanışmanın önemini ve 25 yıl önce kurulan Açık Radyo Deprem İletişim Merkezi’ni konuştuk.

6 Şubat depremlerinin ardından…

Dünya Mirası Adalar'da, Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu ve Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Ali Kanatlı ile 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde deprem sonrası gerçekleşen faaliyetlerin sağlığımız üzerindeki etkilerini ve 'Asi Çevre Vizyon Planı'nı masaya yatırdık.

Entropi’de, Defne Halk Temsilcileri Meclisi sözcüsü Hizam Hasırcı'dan depremlerin ardından geçen iki yılda Defne'de neler olduğunu ve nelerin hâlâ olmadığını dinledik.

Açık Dergi'de, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde Antakya'da bulunan Aslı Odman ile kentte iki yıldır süren karmaşayı, KAL Antakya Topluluk Merkezi Hukuk Kliniği’ni ve Eko Eko Eko belgeselini konuştuk.

Merhaba Canım'da, Şubat depremlerinin ikinci yılında depremler sonrası LGBTİ+’ların neler yaşadığını ve Mil-Diyanet Sen’in “LGBT dernekleri kapatılsın” diye şehir şehir imza toplamasını tartıştık.

Sakat Muhabbet'te, Alan Antakya'dan Didem Koban ve Süleyman Demirkol ile 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde Antakya'daki Bellek performansına ve bu performans ile eş zamanlı ortaya çıkan Hayatta Kalma Sanatı adlı kısa filme; bu iki eserin zeminini hazırlayan, Apaçık Radyo programcısı Rahmi Öğdül’ün ‘Kentin Kapıları’ adlı metnine göz attık.

Hikâyenin Her Hâli’nde, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde Özge Balkız ile deprem bölgesinin yitirilen biyoçeşitliliğini değerlendirdik.

Web sitesinden…

Nereye Doğru'da, Donald Trump'ın Gazze'ye el koyma planlarını, AİHM’ye 2024'te yapılan şikâyetlerin yaklaşık üçte birinin Türkiye aleyhine olduğunu, Lahey Grubunun Filistin’i desteklemesini ve Britanya’nın Avrupa Birliği'ne geri dönme ihtimalini masaya yatırdık.

Ekonomi Politik'te, hakkında açılan iki ayrı soruşturmada ifade vermek üzere Çağlayan Adliyesi'ne gelen Ekrem İmamoğlu'na verilen halk desteğini ana maddeleriyle anlattık.

Açık Yeşil'de, Donald Trump'ın iklim yıkımı politikalarını, Elon Musk'ın başında olduğu DOGE'nin NOAA'ya yaptığı baskıyı, James Hansen ve ekibinin görmezden gelinmesine çalışılan iklim araştırmalarını ve son bulgularını irdeledik.

Ufuk Turu'nda, Sırbıstan'da üç aydır devam eden öğrenci hareketini ve bunun Karadağ'a yansımasını, Hırvatistan'daki tüketici grevini, Bulgaristan'da kurulan yeni hükümeti ve ABD'de harcamaları durdurulan USAID'yi konuştuk.

Spor Gündemi'nde, Donald Trump'ın trans sporcuları kadın spor müsabakalarından men eden başkanlık kararnamesine, NBA'de Dallas Mavericks'in yıldızı Luka Dončić'in LA Lakers oyuncusu Anthony Davis ile olan takasına ve İspanya Milli Takımı oyuncusu Jennifer Hermoso'nun İspanya Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Luis Rubiales'e karşı açmış olduğu taciz davasına değindik.

Antroposen Sohbetler'de, Birds in Winter ve Birds at Rest adlı kitapların yazarı Roger F. Pasquier ile kuşların değişen dünyaya nasıl uyum sağladıklarını ve karşılaştıkları zorlukları ele aldık.

Kopuk Bağlar'da, 'bu yol nereye, nasıl gider?' sorusu üzerinden kentleri ve kasabaları birbirine bağlayan karayolunu ve karayollarının Osmanlı ve Cumhuriyet tarihini konuştuk.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlerden oluşan okuma önerilerine ulaşmak için yine web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Biz Hâlâ Buradayız

Diğerkâm’da, Maraş depremlerinin ikinci yılında depremden etkilenen genç sanatçıların işlerini bir araya getiren ‘Biz Hâlâ Buradayız’ sergisini Sevda Avcu ve Sonel Balkan ile konuştuk.

Haftanın kitabı

Haftanın Kitabı'nda, Aki ve Milla Ollikainen'in İskandinav polisiyesinden beklentileri karşılayacak ilk romanları Kargo üzerine konuştuk.

Haftanın sözü

“Bir mezarımız yok gidecek. Geçen sene enkaza çiçek bıraktım, yine öyle yapacağım ama belki seneye oraya ev yapılacak, gidemeyeceğim.” — Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremin ardından ulaşılamayan 24 yaşındaki oğlunu aramaya devam eden 6 Şubat Deprem Kayıpları Platformu sözcüsü Sema Güleç, depremin ikinci yıl dönümünde hâlâ kayıp olan depremzedeler adına bu sözleri söylüyor. (BBC Türkçe)

Apaçık Radyo Podcast