Vegan Girişimcilik

-
Aa
+
a
a
a

Vegan Sağlık'ta bu hafta üç genç vegan girişimciyle vegan girişimciliği konuştuk.

Vegan Sağlık: 11 Temmuz 2018
 

Vegan Sağlık: 11 Temmuz 2018

podcast servisi: iTunes / RSS

Sağlık kaygıları, çevrenin kirliliği, iklim krizi ve etik nedenlerden dolayı vegan yaşama geçenlerin sayısı günden güne artıyor.

İklim krizi ve beslenme ile ilgili Ömer Madra’nın acikradyo.com sitesindeki yazısını okumak için tıklayın.

Ömer Madra ile yaptığımız programı dinlemek için tıklayın.

 

Türkiye’deki vegan sayısını bilmiyoruz. Ancak, İngiltere’de son 10 yılda sayı %350 arttı. Bu artış, yeni alanlar yarattı ve yeni iş modelleri ortaya çıkmaya başladı. Dünyadaki vegan pazara Amerika ve Almanya ile hakim olan İngiltere’de Yemek Sepeti tarzı bir şirketin beyanına göre bitkisel ürün satışları %1500 artış gösterdi.

Pazar araştırma kuruluşu Technavio’ya göre paketlenmiş vegan ürünlerde 2010’ye kadar %11 büyüme gerçekleşeceği yönünde bir öngörü var. Bill Gates, vegan yatırımlar yapıyor. Tesla’nın tüm elektrikli otomobillerinde hayvan derisi yerine vegan donanımlar kullanılıyor. Fransa merkezli dünyaca bilinen süt firması Danone, Bitkisel süt ve süt ürünleri şirketi Alpro’yu satın aldı ve 2007’den bu yana en yüksek yatırımı vegan pazara ayırdı.

Türkiye’de de iyi şeyler oluyor. Bu yıl 200 bine yakın ziyaretçiyi ağırlayan ikinci kez düzenlenen Didim Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz Didim Vegan Festivali, her şeyiyle çok başarılı bir festivaldi. Ddim, aynı zamanda dünyanın Barcelona’dan sonra ikinci vegan dostu belediyesi ünvanını taşıyor.

Didim BelediyeBaşkanı Deniz Atabay ile yaptığımız Vegan Sağlık programının tekrarı.

Vegan pazar sadece gıda alanında değil giyim, kozmetik alanlarında da epey aktif. Örneğin, Türkiye’de İpeker Tekstil, tüm süreçleri göz önüne aldığımızda tamamen vegan üretim yapıyor, hatta vegan defileler düzenlenmesi için işbirlikleri içinde yer alıyor. Vegan kozmetik ile ilgili pazara birçok firma girdi.

İpeker Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi İhsan İpeker ile Bursa’daki tesislerinde yaptığım röportaj burada:

http://vegandiyetisyen.com/haberler/dunyanin-ilk-vegan-kumasini-ureten-ipeker-tekstili-uretim-tesisinde-ziyaret-ettik/.html

Sadece İstanbul’da değil Anadolu’da da vegan mekanlar artmaya başladı. Diğer yandan, bu yıl sadece benim bildiğim 15 kadar veganlık üzerine yapılmış akademik çalışma yapıldı.

Veganlığın bilininirliği arttıkça ihtiyaçlarımız da bu yönde gelişiyor. Örneğin, ben vegan yaşayan bir kadın olarak vegan kozmetik, vegan hijyenik pedler arıyorum. Üzerime giydiklerimde çevreci, vegan olmasına özen gösteriyorum. İhtiyaç, üretimi doğuruyor. Bu konuları konuşmak üzere bu hafta Açık Radyo’da hazırlayıp sunduğum Vegan Sağlık Programı’nda konuklarım 3 genç vegan girişimciydi. %100 vegan üretimler yapan Vappy, vegan sucuk, köfte gibi Türkiye’de yaşayanların damak zevkine uygun ürünleriyle Türkiye pazarında yer alıyor. Kurucularından Cihan, bir arkeolog ve beslenmenin tarihi ile ilgili akademik çalışmalar yapıyor, Özgür, pazarlama eğitimini bitirdikten sonra Cihan’la Vappy’yi kuruyor. Selin de sonradan dahil olarak işin tedarik kısmında yer alıyor. Keyifli sohbetimizi dinlemek isterseniz.

Haftaya konuğum zorlu bisiklet yarışı Transcontinental’i 3. kez yarışacak olan Vegan Sporcu Berk Okyay, bu programı kaçırmamanızı tavsiye ederim.Haftaya görüşmek üzere.

Berk ile yaptığımız ilk programı dinlemek isterseniz:

https://archive.org/details/Vegan_saglk_22.11.2017