Belarus’ta beyaz-kırmızı-beyaz bayrakların asılması yasaklandı, kriz sürüyor

Ufuk Turu
-
Aa
+
a
a
a

Açık Gazete’nin köşelerinden Ufuk Turu’nda Ahmet İnsel, Belarus ve Mali’deki gelişmeleri aktardı ve bunları yorumladı.

Ahmet İnsel’in bu haftaki ilk gündemi Belarus’ta yaşanan gelişmelerdi. İktidara karşı gelişen toplumsal muhalefetin devam ettiğini ifade eden İnsel, yüz binden fazla Belarus vatandaşının Lukaşenko’nun seçimleri hileyle kazandığı için gitmesi gerektiğini düşündüklerini ve bunun için eylemler yaptıklarını söyledi. Söz konusu gösteriler sırasında polis müdahalesi veya çatışmalar yaşanmamış olsa da gösterilerin sonunda göstericilerin bir kısmının polis tarafından gözaltına alındığını belirtti.

İnsel, seçimlerde Lukaşenko’nun karşısında yer alan kadın koalisyonunun beyninin aslında Maria Kolesnikova olduğunu ifade etti. Kolesnikova’nın bir parti kurulmasının gündemde olduğunu duyurmasının ardından bu fikri destekleyen ve bu fikrin karşısında duran vatandaşlar olduğunu söyleyen İnsel, şu anda gösterilerin Lukaşenko’nun gitmesini isteyen her kesimden insan tarafından yapıldığını ve herhangi bir partileşme durumunda haklı eylemlerin fazla siyasi bir misyon taşıyacağı endişesinin olduğunu dile getirdi.  Maria Kolesnikova’nın geçtiğimiz günlerde Minsk’in merkezinde minibüsten inen birkaç kişi tarafından zorla minibüse bindirildiğini ve bu olayın gerçekleşmesi üzerinden geçen zamanda kendisinden haber alınamadığını belirten İnsel, daha önce de Lukaşenko‘nun karşısında yer alan otuzdan fazla muhalif figürün ortadan kaybolduğunu ve üzerinden geçen yıllarda bu insanlardan haber alınamadığını dile getirdi. Bu sebeple Maria Kolesnikova’nın başına ne geldiğinin merak konusu olduğunu ifade eden İnsel, koalisyonun diğer iki üyesinin de hala ülke dışında olduğunu söyledi.

Ağustos ayındaki seçimlerden itibaren düzenlenen gösterilerde binlerce insanın gözaltına alındığını ve tutuklandığını belirten İnsel, Lukaşenko’nun şimdi de ülke genelinde Belarus’ta bağımsızlık anlamı taşıyan kırmızı ve beyaz bayrakların asılmasını Nazi sempatizanlığı olduğu gerekçesi ile yasakladığını dile getirdi. Lukaşenko’nun tamamen Putin’e bağımlı haline geldiğini belirten İnsel, Avrupa Birliği’nin de Belarus’a yaptırımlarını artırmayı planladığının konuşulduğunu ifade etti.

Mali'de siyasi kriz sürüyor

Ahmet İnsel’in Ufuk Turu’nda ikinci gündem maddesi Mali’ydi. Mali’de yönetimi elinde tutan cuntanın, devrilen Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’nın sağlık sorunları sebebiyle yurtdışına çıkmasına izin verdiğini ve Keita’nın da bir ay süreyle Birleşik Arap Emirlikleri’ne gittiğini ifade eden İnsel; İbrahim Boubacar Keita’nın maksimum üç ayın ardından ülkeye dönmesinin garantisi verilerek bu iznin çıkarıldığını da belirtti. Mali’deki cuntanın geçiş dönemini üç yıl olarak belirlediğini ancak hem bu sürenin hem de cumhurbaşkanı ve başbakanın bir sivil mi yoksa asker mi olacağı konusunun hala tartışıldığını ifade eden İnsel, Fransa’nın bir dönem sömürgesi olan Mali’de askeri yönetimin sürmesinden memnun olmayacağını ancak İbrahim Boubacar Keita’nın düşüşünden de rahatsız olmadığını dile getirdi.

Aynı zamanda Mali‘de gerçekleşen olayların ardından ülkeye yapılan dış yardımların doğuracağı sonuçlar ile ilgili tartışmalar olduğunu belirten İnsel, bu yardımların her ne kadar destek amacı taşıyor olurlarsa olsunlar devlet içinde ciddi yolsuzluklara sebep olabileceğinden şüphelenildiğini ifade etti.