Peki, suyumuz gerçekten pahalı mı? Uluslararası standartlar bu konuda ne diyor? Suyun fiyatının artması hayatımız için ne anlama geliyor? Akgün İlhan'ın paylaştığı güncel araştırmaların verileriyle, yani rakamlarla konuşurken Sudan Gelen'e konuk olan sanatçı Elmas Deniz araya giriyor. Su Yoksa Para Yok (2014) ve Satın Almak İstediğim Ağaç (2014) gibi çalışmalarıyla tanıdığımız Deniz, erişebildiği ve içtiği suyun temizliği ve kalitesiyle ilgili fikir yürütemeyecek hale gelmiş kentlilerin çaresizliğinden bahsediyor.
Her Kasım ayında olduğu gibi belediyeler yeni yılda suya gelecek zamlar konusunda kararlar alıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2019'dan itibaren şebeke suyuna yapılması planlanan %23,5 oranındaki zammı iptal etti. İstanbul’da bu sene suya zamda indirim olup olmayacağını önümüzdeki günlerde anlayacağız. İstanbul Su ve Kanalizasyon idaresi (İSKİ) geçen sene sadece yüzde 5’lik bir indirimle göz boyamayı tercih etmişti. Enflasyonun TÜİK verilerine göre bir önceki yılın Ekim ayına göre %25,24 olarak gerçekleştiği bu zamanlarda İSKİ’nin indirim yapacağını umut edebilecek miyiz?
Peki, suyumuz gerçekten pahalı mı? Uluslararası standartlar bu konuda ne diyor? Suyun fiyatının artması hayatımız için ne anlama geliyor? Akgün İlhan'ın paylaştığı güncel araştırmaların verileriyle, yani rakamlarla konuşurken Sudan Gelen'e konuk olan sanatçı Elmas Deniz araya giriyor. Su Yoksa Para Yok (2014) ve Satın Almak İstediğim Ağaç (2014) gibi çalışmalarıyla tanıdığımız Deniz, erişebildiği ve içtiği suyun temizliği ve kalitesiyle ilgili fikir yürütemeyecek hale gelmiş kentlilerin çaresizliğinden bahsediyor. Ve Anadolu'da halen musluktan içilebilir su akarken büyük kentlerde durum çok farklı diye ekliyor. Elmas Deniz, suyun pahalanmasını, içme suyuna ayrı kullanma suyuna ayrı ücret ödeniyor olmasını daha kente özgün bir yoksulluk olarak tanımlıyor. Güvenmediğimiz suyu ve gıdayı tüketiyor olmamızı sorguluyor.
Suyumuza dair bu keyifli sohbeti buyurun buradan dinleyin.