Gıda güvencesi ve güvenliği üzerine...
Şu ana kadar yer aldıkları bütün yayın dönemleri;
Gıda hayati bir konudur. Hayata nasıl baktığımız ve nasıl bir gelecekte yaşamak istediğimize ilişkin son derece net tavırlar almayı gerektirir.
Gıda güvencesi ve güvenliği üzerine...
Gıda hayati bir konudur. Hayata nasıl baktığımız ve nasıl bir gelecekte yaşamak istediğimize ilişkin son derece net tavırlar almayı gerektirir.
Obez olmak sadece fazla yemek yemekle ilgili değil kuşkusuz. Dünyanın işleyişine baktığımızda obez olmamak için hiçbir neden yok
Açık Sofra'da bu hafta, obeziteyi konuştuk. Gıda politikaları ve abur cuburun insan yaşamı üzerine olan olumsuz etkileri, obezitenin önüne geçmenin mantıklı açıklamaları.
Ya da Türkiye TZOB'un açıkladığı rapora göre buğday ve domatesle beslenirken, obezite nasıl yükseliyor?
Açık Sofra'da bu kez, insanlığın planları içindeki uzaya gitme arzusunun beslenme tarafını konuştuk. Uzayda hayat mümkün olursa, beslenmek nasıl mümkün olacak?
Laboratuarlarda üretilen kırmızı etin zararları neler olacak? Üretimi için hangi aşamalar gerekiyor?
Peki dünyayı koruyacağı iddiasında bulunan bu etleri kimler üretiyor?
Açık Sofra'nın bu haftaki bölümünde gündeme kısa bir ara verip, gıda ve evren üzerine okunabilecek kitapları listeledik.
AB ülkelerinde ortaya çıkan toksik fipronil bulaşan yumurta krizi Türkiye'ye sıçradı. Programda değerlendirdik
Gıdaların üretim sürecinden itibaren önemle üzerinde durulması gereken detaylı analizler nerede, nasıl ve hangi şartlarda yapılıyor?
Sofra'da, tam da hasat zamanı gelmişken gümrük vergisi sıfırlanan mısırdan yola çıkıp 15 gün önce izni verilen yeni Genetiği Değiştirilmiş Organizmaları ve soyaları konuşuyoruz.
İnsan vücudundaki hücre sayısı 10 trilyon iken, bağırsakta yaşayan bakteri sayısı toplamda 100 trilyon. Bu durum insanları hücrelerin yaşattığı gerçeğinin yanına, bakterilerin de bu yaşam sürecinde ciddi bir katkısı olduğunu koyuyor.
85 bin toksik kimyasaldan sadece yüzde 7'si için bir araştırma yapılmış durumda. Hollanda ve Almanya ise Romanya'dan ithal ettiği yumurtalarda sinek ilacı ya da bit öldürücü ilaç kalıntısı olduğu için hepsini iade ediyor, toplatıyor. AB'nin kısıtlı sayıdaki ülkesi şimdilik bu skandalla çalkalanırken, Türkiye bu zincirden uzak kalabilir mi? Açık Sofra'da konuştuk
Brusella ismini yeniden duymaya başladığımız bu günlerde, onu yeniden konuşmamız bir gereklilik haline gelmişti. Öncesinde ise elbette bakteriler dünyasına daldık.
Plastikler hayatımıza girdiğinden beri onların ne kadarını yedik? Açık Sofra'da bu hafta mikroplastikleri konuştuk.
Klorpirifos isimli tarım ilacı Mayıs 2016'da yasaklanmasına rağmen, ihracatında o zamandan bu zamana artan bir ivme var. Kanser ettiği kanıtlanan bir kimyasal bu durumda kimin sofrasına geliyor?
Asker zehirlenmelerinin Salmonella virüsü nedeniyle olduğu ortaya çıkarken, yediklerimizde bulunan bir başka zehri, Glifosatları konuştuk. Ve atrazinleri de ekledik.
Asker zehirlenmeleri dalgası neredeyse Haziran ayı boyunca Türkiye gündeminde kalırken, konunun kriz yönetimi havada kaldı, yine kamuya detaylı bilgi verilmesinden kaçınıldı.
Gıda güvenliği çalışması yapılıyor olması tam da güvende olduğumuz anlamına gelmiyor. Günümüzde 'güvenlik' konuyu piyasa ve sermaye lehine geliştirmenin bir yolu olarak kullanılıyor.
Mersin'nde bir kışlada binden fazla askerin zehirlenmesi, 1 kişinin hayatını kaybetmesi ya da Haziran ayının başında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde zehirlenen yüzden fazla personel. Yaza girerken basına yansıyan büyük vakalar şimdilik bunlar.
Peki ama neden zehirleniyoruz?
TBMM'de Sanayi Komisyonu içinde görüşülen 76 maddelik Torba Yasa kanunlarından 3 tanesi dikkat çekiyor. Bütün yasaların üreticiyi kalkındırmak içn yapıldığı savunulsa da hatta ismi "Üretici Reform Paketi" olsa da bu işte bir terslik var.
Mesele sadece yediklerimiz değil, o yediklerimizin saframıza nasıl ulaştığı da elbette. Açık Sofra'da bu hafta Gıda Kilometresi kavramını konuştuk.