Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
Çevre ve İklim
C.J. Polychroniou, iklim krizi ve özellikle yoksul ve dar gelir kesimi için büyük kirlenme ve sağlık risklerini artırdığı bilinen petrokimya endüstrisinin aynı zamanda derin bir ırkçılık çürümesi içinde bulunduğunu ortaya koyan araştırmanın yazarlarından biriyle konuşuyor.
George Monbiot, İngiltere’nin 2025 yılındaki yeni yapay ve büyük su krizini ele alıyor.
George Cassidy Payne, kapitalizmin neden iklim değişikliğini durduramayacağını ve kapitalizmi aşmamız gerektiğini anlatıyor.
Bülent Korman, iklim değişikliği ile dünyanın farklı ülkelerinde görülen böcek, kene, sivri sinek, fare popülasyonları artışları arasındaki ilişkiyi açıklıyor.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir yangınlarının neden felaketin boyutunu anlatıyor.
Dünya
Chris Hedges, gazeteci, yazar ve aktivist Nick Bryant ile ABD siyasetinin salonundaki en büyük fil sayılan ve yüzyılın en büyük seks ve şantaj skandalı olan Jeffrey Epstein, Trump vb. ilişkilerini masaya yatırıyor.
İsrail-Filistin
Eski Birleşmiş Milletler özel raportörü Richard Falk, Birleşmiş Milletler Filistin özel raportörü Francesca Albanese’nin ABD yaptırımlarına maruz kalması değil, Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmesi gerektiğini vurguluyor.
İsrailli/Amerikalı Holokost ve soykırım araştırmaları uzmanı Prof. Omer Bartov, dünyada giderek yaygınlaşmakta olan kanıyı, İsrail’in soykırım suçu işlemesini ele alıyor ve “Ben bir Soykırım uzmanıyım. Gördüğümde onun soykırım olup olmadığını anlarım,” diyor.
Brett Wilkins, 15-16 Temmuz tarihlerinde Kolombiya’da toplanan ve 30 ülkenin katıldığı Filistin için Acil Zirve’de alınan altı maddelik İsrail’e yönelik somut yaptırım kararlarını anlatıyor.
Barış İçin Yahudiler aktivisti Medea Benjamin, İsrail’in İnsani Şehir adını verdiği Gazze’de 600 bin kişilik ‘toplama kampı’ kurma girişiminin acilen durdurulması gerektiğini anlatıyor.
Türkiye
Yalçın Doğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e birkaç ay içinde açılan 44 davanın bir dünya rekoru olduğunu, bunun tarihte ve günümüzde bir muhalefet liderine açılan en yüksek dava olduğunu, bunun da yürütülen etkili muhalefetin kanıtı olduğunu yazıyor.
Gökçer Tahincioğlu, birer gün arayla kaleme aldığı iki yazının ilkinde Süleymaniye’deki silah bırakma törenini değerlendiriyor, ikinci yazısında da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın barış süreci hakkında yaptığı tarihi konuşmayı yorumluyor.
Numedya24’e konuşan Süleymaniye’deki silah bırakma törenine öncülük eden Besê Hozat, barış sürecini ve demokratik toplum idealini değerlendiriyor.
Rıza Türmen, AİHM’in Türkiye’yi Selahattin Demirtaş’la ilgili davada dördüncü kez suçlu bulduğu kararını değerlendiriyor.