Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
İklim ve çevre
Damian Carrington, fosil yakıt şirketlerinin ve sağcı politikacıların yaydığı yanlış ve yalan bilgilendirmelerin krizi artık büyük bir felakete dönüştürmekte olduğunu ortaya koyan yeni raporu ele alıyor.
Nina Lakhani, ekonomilerin fosilsizleştirilmesini ve fosil yakıt şirketlerinin lobicilik faaliyetlerinin suç sayılarak yasaklanmasını savunan Birleşmiş Milletler raporunu ele alıyor.
Ünlü iklim bilimci Michael Mann, tahrip eden ve öldürücü olan ısı kubbelerinin Avrupa’da da, ABD’de de son 70 yılda 3 kat artarak çok ürkütücü bir hâl aldığını anlatıyor.
Brezilya’da yapılacak COP zirvesinin CEO’su Ana Toni, insanlığın en büyük savaşının iklim için verilmesinin mutlak gerekliliğini vurguluyor.
Stephen Prager, iklim değişikliğinin insanlık tarihindeki en yaygın ve en zararlı kuraklık dalgalarını tetiklediğini ortaya koyan Birleşmiş Milletler raporunu anlatıyor.
Lübnanlı sosyalist akademisyen ve yazar Gilbert Achcar, dünyanın dört bir yanında yükselen neo-faşizm dalgası ile iklim değişikliği arasındaki derin bağlantıyı anlatıyor.
Burcu Özkaya Günaydın, Hatay’daki orman yangınlarını, 6 Şubat depremlerine sonrasında yeniden inşa edilmekte olan kentin hâlâ afet dirençli bir altyapıyla planlanmaması üzerinden anlatıyor.
Dünya
Oxfam yardım kuruluşu, Dünya üzerinde %1’lik azınlığın servetinin son 10 yılda 33 trilyon dolarlık muazzam bir artık gösterdiğini ortaya koyan raporu açıklıyor.
Chris Hedges, Profesör Rob Larson ile kâinata parayla egemen olan zengin zümreden neden daha bile fazla nefret etmemiz gerektiğini anlatan yeni kitabı üzerine konuşuyor.
C.J Polychroniou, ABD Başkanı Trump’ın 'savaş karşıtı' bir başkan olduğu mitosunu olgu ve raporlarla yerle bir ediyor.
Filistin
İsrail askerleri muhalif Haaretz gazetesine ABD-İsrail kontrolündeki Gazze 'insani yardım' noktalarında aç sivillere ateş etme emri aldıklarını ve kendilerini Squid Game’deymiş gibi hissettiklerini anlatıyorlar.
Filistinli Ahmed Dremly, Middle East Eye’a 'insani yardım noktasına' gidip gelme sürecini ve alanı terk etmeleri gereken kırmızı ışığın yanmasından sonra üzerlerine açılan yaylım ateşte kendisini Squid Game oyuncuları gibi hissettiğini anlatıyor.
Chris Hedges de Gazze’de Açlık Oyunları başlıklı yazısında açlığın birçok diğer soykırımda olduğu gibi bir silah olarak kullanılmakta olduğunu anlatıyor.
Shraddha Joshi, Gazze insani yardım noktalarında dağıtılan un çuvallarının içerisinden beyaz toz haline getirilmiş uyuşturucu maddeler bulunduğunu anlatıyor.
Dania Akkad, Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese’nin Gazze’de 60’dan fazla şirketin kâr ettiği soykırımı anlattığı işgal ekonomisinden soykırım ekonomisine raporunu anlatıyor.
Chris Hedges de Albanese’nin yayınladığı ve soykırımından kâr sağlayan yüzlerce şirketi, bankayı, teknoloji firmasını, üniversiteyi, emeklilik fonunu ve hayır kurumunun isimlerini verdiği raporunu yorumluyor.
Jonathan Cook, Britanya’da Glastonbury Müzik Festivali’nde Bob Vylan ve diğer müzisyenlerin Filistin yanlısı konuşmalarına Britanya hükümeti ve medyasından gelen tepkileri eleştiriyor.
Türkiye
Çağatay Anadol, dünyanın dört köşesinde sivil aktörlerin öncülüğünde gerçekleştirilen, görünüşte yasal süreçlerle hayata geçirilen iktidarı ele geçirme hamlelerinin, yani "sivil darbe"lerin bir bilançosunu ortaya koyuyor.
Çiğdem Toker, ülkenin dört bir yanında orman yangınları ortalığı kasıp kavururken, gece mesaisi ile TBMM’den geçirilip yasalaşan İklim Kanunu’nun sınai kirlenme ile derin ilişkisini yazıyor.
Murat Sabuncu, Türkiye’de kurumsal olarak CHP’nin de hedefte olduğunu, iktidarın amacının 'sokaksız, ılımlı muhalefet' yaratmak olduğunu yazıyor.
Cafer Solgun, ülkede demokrasi, hukuk, adalet kavramları ölçü alınarak söylenecek olursa, sistem açısından 'oturmuş' hiçbir şey olmadığını yazıyor.
Namık Durukan, barış sürecinde son aşamasına gelen silah bırakma sürecini anlatıyor.