Ülke ve dünya gündemi ve iklim krizi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.
İklim-Çevre
Yazar, akademisyen, iklim aktivisti Bill McKibben, yeryüzünün 120,000 yıldan beri gördüğü en büyük sıcaklık rekorlarının peş peşe kırılması karşısında iklim krizinin en âcil şekilde ele alınmasının şart olduğunu Democracy Now radyosu yayınında anlatıyor.
Bill McKibben, 3 ve 4 Temmuz Pazartesi ve Salı günlerinde gezegen genelinde ölçümlerin başladığından bu yana görülen en yüksek sıcaklıklarla arka arkaya iki gün rekor kırmasını anlatarak başlattığı yazısında güneşin aslında küresel ısınmaya çözüm olduğunu anlatıyor.
Yine McKibben, 33 yıl önce dünyaya küresel ısınma krizini sıradan ilk olarak anlattığı yazısının yayımlandığı New Yorker dergisinde 33 yıl sonra yazdığı yeni yazısında dünyayı büyük iklim krizinden kurtarabilmek için son şanslarımızı kullandığımızı anlatıyor: yenilenebilir enerjiye acilen geçişin yanı sıra kapitalist sistemin temel önermesi olan sürekli büyüme ekonomisine son verilmesinin de şart olduğunu belirtiyor.
Dünyanın en sıcak iki gününün ilan edildiği sıralarda Dünya Meteoroloji Örgütü, okyanus suyu sıcaklıklarına bağlı hava olayı El Niño’nun başladığını ilan etti. El Niño küresel sıcaklıkları da birkaç yıl boyunca ekstra yükseltecek.
Birleşmiş Milletler, muhtemelen tarihteki en sıcak haftanın sonunda iklim değişikliğinin “kontroldan çıktığını” dünyaya ilan etti.
Bilim insanları sıcaklık rekorları kırılırken buzullardaki erime hızı ve okyanus sıcaklıklarındaki yükseklerin “kusursuz fırtına” olup olmadığı tartışıyor.
Yeni bir araştırma, küresel ısınmanın insan beynini küçülttüğünü keşfetti.
İklim aktivistleri alarm halinde. Kuraklığın ortasındaki İspanya’da aktivistler, elit bir kesimin zevki için her gün binlerce ton su harcayan golf sahalarında delikleri ağaç ve betonla kapadılar. Son 140 yılın en sıcak Haziran ayını yaşayan İngiltere’de Wimbledon tenis turnuvasında korta fırladılar ve 100. Yıldönümünde Wimbledon tenis turnuvası için satılan 1000 parçalık yapboz parçalarını korta serptiler.
İklim bilimci Profesör ve Açık Radyo programcılarından Levent Kurnaz, 2023'ün insanlığın yaşadığı en sıcak sene olacağını, Türkiye'de bu sene çok en yüksek sıcaklık rekorunu kıracağımızı belirtti,kömür, petrol ve doğalgazdan vazgeçmenin krizin tek çaresi olduğunu, “geri kalan her şeyin detay” olduğunu söyledi.
Dünya
Independent Türkçe yazarı Gökçen Tuncer, IMF analizleri üzerinden "Enflasyonun en büyük nedeni artık maaş zamları değil, şirket kârları" olduğunu tartışıyor.
BBC Türkçe yazarı Günce Akpamuk, Paris’in banliyösünde polis kurşunuyla öldürülen Nahel M.’nin ardından Fransa genelinde, özellikle banliyölerde başlayan isyanın sosyolojik kökenlerini uzmanlarla konuşarak inceliyor.
Oxfam ve ActionAid’in hazırladığı rapor, dünyanın en büyük 722 şirketinin aşırı kârlarının 1 trilyon doları bulduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan Bloomberg’in Milyarderler Endeksi de en zengin 500 kişinin 2023’ün ilk 6 ayında kişisel servetlerine toplam 852 milyar dolar daha eklediğini gösteriyor.
Birleşmiş Milletler, bünyesinde yeni kurulan bir organın Suriye”de 12 yıl süren İç Savaş ardından mağdur olan 4 milyondan fazla insana yardım örgütleyeceğini ve ayrıca bu iç savaşta “ortadan kaybolan” 130,000 küsur sayıda insanın akıbetini araştıracağını açıkladı.
Türkiye
Artı Gerçek yazarı Hale Gönültaş, Süleymancıların Amazon'daki yoksul ailelerin çocuklarını dini eğitimden geçirip Türkiye'de yurtlara yerleştirmesinin yol açtığı uluslararası krizi anlatıyor.
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) Küresel Haklar Endeksi’ne göre Türkiye 149 ülke arasında işçi haklarının en kötü olduğu 10’uncu sıradaki yerini koruyor.
Kolombiya’da organize suçları araştıran Insight Crime, Türkiye menşeli uyuşturucu mafyasıyla ilgili bulguları açıkladı. Türkiye’nin kıtalararası kokain ticaretindeki rolü artıyor, Ortadoğu’ya giden kokainin yaklaşık yüzde 20’si Türk grupların kontrolünde.