Sığla Ormanlarıma Dokunma!

-
Aa
+
a
a
a

Köyceğiz'de Sığla ağaçları kesilmesine karşın başlatılan kampanyadan güzel haber geldi.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 21 Nisan 2023
 

Gezegenin Geleceği: 21 Nisan 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Muğla Köyceğiz’de koruma altında olan Sığla ağaçlarının kesilmek üzere işaretlenmesinden sonra, rant uğruna yok olmamaları için Bilge Cansu Saltık tarafından change.org/SiglaOrmanlarimaDokunma adresinde başlatılan kampanya, 22 bini aşkın imza topladı. “Açıkça dünya mirası kapsamında bulunan, 1984’te yürürlüğe giren ‘Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ ile 1994’te Resmi Gazete’de yayımlanarak koruma altına alınmış, endemik bir türe ait olan Sığla ağaçları katliamları konusunda kamu, kurum ve kuruluşlarının acilen gerekli koruma tedbirlerini alması şart,” mesajlarını içeren kampanyaya dair güzel haber geldi. Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı İl Müdürlüğünce, Köyceğiz halkının imza ve itirazları kabul edildi ve Sığla ağaçlarının kesiminin uygun görülmediği açıklandı. Kararın ivedilikle uygulanması için kampanya change.org/SiglaOrmanlarimaDokunma adresinde sürüyor.

İzmir, Gaziemir’deki Nükleer Atıkların Temizlenmesi için Yardım Et!

Birkan Koç, change.org/NukleerAtikTemizlensin adresinde ‘İzmir, Gaziemir’deki nükleer atıkların temizlenmesi için yardım et’ talepli imza kampanyası başlattı. Türkiye'ye girişi yasak olan nükleer atıkların nereden, nasıl geldiği ile ilgili hiçbir bilgi paylaşılmadığı gibi, yıllar önce tespit edilen atıklar hala temizlenmedi. Kampanyacı, “Gaziemir, İzmir'deki eski bir kurşun döküm fabrikasının bahçesinde 16 yıl önce tespit edilen nükleer atık ve radyoaktif maddelerin hala temizlenmemesi bölgeye ciddi zararlar veriyor. Alanda 500 bin tondan fazla nükleer atık olduğu biliniyor ve yapılan ölçümlerde normal değerin 7 bin 291 katı radyasyon oranı olduğu tespit edildi. Ama yıllardır çözüme dair bir adım atılmadı,” açıklamasında bulundu. Birçok yerel çevre aktivist gruplarının bu sorunun çözülmesi için uzun süredir mücadele ettiğini belirten Koç, “Son günlerde basında, bu sorunun çözüleceği yönünde haberler yer aldı fakat tartışmalar sürerken uzmanlar süreçle ilgili hiçbir detayın paylaşılmadığını belirtiyorlar. Bu nedenle, bu konunun ciddiyetinin anlaşılması ve gereken adımların atılması için bu imza kampanyasını başlattık ve buradan sesimizi daha fazla duyurabilmek için sizden yardım istiyoruz,” çağrısında bulundu. Taleplerini sıralayan kampanyacı, “Gaziemir'deki nükleer atıkların temizlenmesini ve sürecin bilimsel yöntemlerle; yerel yönetimlerin, üniversitelerin, akademik meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin de katılacağı şeffaf bir şekilde yürütülmesini, bu konuda Nükleer Düzenleme Kurulu'na atıkların bertarafı ile ilgili gelişmelerin resmi yazı ile de sorulmasını, bu sorunun çözümü için gerekli adımların atılması ve kamuoyuna detaylı bilgi verilmesini ve bunca yıldır yetkili kurumlarda görev alan ama görevlerini yerine getirmeyen sorumlular ile ilgili gerekli işlemlerin yapılmasını istiyoruz,” dedi. “Lütfen Gaziemir'deki nükleer atıkların temizlenmesi konusunda gereken adımları atın ve bu konuda bir çözüm bulunmasına yardımcı olun. Paylaşarak, bu konunun ciddiyetini daha fazla insana ulaştırın lütfen,” çağrısıyla kampanya change.org/NukleerAtikTemizlensin adresinde.

Köylerimizi ölüme terketme!

Balıkesir Altıeylül ilçesine bağlı Sarıalan’daki altın madeni için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararının iptalini isteyen Evrim Keser, change.org/Sarialan adresinde imza kampanyası başlattı. Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ve Mimarlar Odası yetkilileri, bölgedeki madenin 10 köyü olumsuz etkileyeceği vurguladı. Kampanyacı, “Köylerden biri de benim doğup büyüdüğüm Gökçeyazı. Madenin proje alanında fıstık çamları ile dolu biyolojik çeşitliliği olan orman alanı, tarım ve mera alanları, zengin su varlıkları, Dallımandıra Göleti var,” ifadelerini kullandı. “Daha nice doğa güzellikleri katledilmesin! Tarım alanlarımızı, yaşam alanlarımızı, geçmişimizi, hatıralarımızı ve de geleceğimizi yok etmesinler,” çağrısıyla kampanya change.org/Sarialan adresinde.

Phaselis'e dokunma!

Dünyaca ünlü Phaselis antik kentinde yapılması planlanan plaj projesine dur demek için change.org/PhaseliseDokunma adresinde başlatılan imza kampanyası devam ediyor. 16 Nisan Pazar günü, Phaselis’e Dokunma ve Phaselis İnisiyatifi projeye karşı Phaselis Bostanlık Koyu’nda basın açıklaması gerçekleştirdi ve eyleme birçok aktivist katıldı. Basın açıklamasında, depremin hemen ardından başlanan, 1. Derece Sit Alanı ve Beydağları Mili Parkı içerisinde yer alan Phaselis Antik Kenti’ndeki inşaat çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca devam edildiğine vurgu yapıldı. Ayrıca, 15 ve 16 Nisan’da Phaselis için bir de çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayda bölgenin değerli doğasının özelliklerine değinilirken 10 maddelik bir eylem planı duyuruldu. “Toplam 85 bin metrekarelik alanda uygulanması planlanan proje kapsamında günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, cankurtaran ünitesi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilecek. Bin metreküpten fazla beton malzemenin de kullanılacağı projenin inşası için PVC, demir ve alüminyum gibi malzemelerin yanı sıra yoğun olarak ahşap kullanılacak,” ifadelerinin bulunduğu kampanya, “Bu usulsüzlüğe bir an önce son verilsin. 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nı betona boğamazsınız. Projenin derhal durdurulmasını talep ediyoruz,” çağrısıyla change.org/PhaseliseDokunma adresinde.