Burdur’da ‘Göller Yöresi’ olarak anılan bölgedeki birçok gölün kaybedildiği dile getirildi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, geçmişte ‘Göller Yöresi’ olarak anılan bölgedeki birçok gölün kaybedildiğini söyledi. Ercengiz, “Burdur Gölü’nün %45’ini yitirdik,” dedi. Son yıllarda su varlığının önemli kısmını kaybeden Burdur Gölü, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu yıl yağış düşüklüğüyle, gölü besleyen kaynaklar da azaldı. Kuraklık riskinin önemli boyuta ulaştığı gölde, su seviyesinin yarıya yakını yitirildi. DHA’nın haberine göre, geçmişte ‘Göller Yöresi’ olarak anılan bölgedeki birçok göl kaybedildi.
Topraktan vazgeçerek gıda fiyatlarını düşürmek mümkün değil
Türkiye'de son 20 yılda yaklaşık 3 milyon hektar tarım alanı kullanım amacı dışına çıkarıldı. Uzmanlara göre bu durum üretim alanlarını daraltırken gıda enflasyonunu da artırıyor. Türkiye'de bulunan tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı giderek artarken, bunun bir örneğini oluşturan bir yasa maddesi daha bu hafta TBMM'de tartışmalı bir şekilde kabul edildi. Çevre Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Meclis'ten geçen 3 ve 4'üncü maddelerine göre Adana Karataş'ta ‘Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi’ kurulacak. Türkiye'de son 20 yılda yaklaşık 3 milyon hektar tarım arazisinin amacı dışında kullanıldığına işaret eden uzmanlar ise tarım arazilerinin betonlaşmasının geri dönüşü olmadığını vurguluyor ve ekliyor, “Topraktan vazgeçerek gıda fiyatlarını düşürmek mümkün değil.” Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİ OSB), hayvansal veya bitkisel üretim yapan işletmelerin ve bu işletmelerde üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer aldığı mal ve hizmet üretim bölgesine verilen isim. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı kitapçığa göre TDİ OSB’leri için belirlenen toplam alanın en az %75’inin Hazine arazisi olma zorunluluğu bulunuyor. DW Türkçe'ye konuşan tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye'de TDİ OSB’lerin adeta bir moda gibi yayıldığını, birçok ilde valilikler ve belediyelerin bu konuda yarıştığını anlatıyor. Hazine arazisi bulununca, TDİ OSB’leri için uygun olsun olmasın böyle bir çalışma başlatıldığını söyleyen Yıldırım, “Ağırlıklı olarak mera alanı oluyor ya da çiftçilerin kullanmadığı bir alan gibi görünüyor. Ama aslında tarıma kazandırılması gereken alanlar bunlar,” diyor. Öte yandan bir bölgede TDİ OSB kurulmasıyla tarım dışına çıkarılan alan, tesisin kurulduğu yerle sınırlı kalmıyor. TDİ OSB çevresinde yapılaşma artıyor. Yıldırım, bunu şöyle açıklıyor, “Kurulduğu zaman orada çalışanlar nerede kalacak? ‘Haydi, onlara bir de konut yapalım. Onun altyapısı için gerekli olan alanı yine amaç dışı kullanıma çıkaralım’ gibi anlayışla, o bölge bir anda genişliyor."
Güneş Enerjisi sektörünün kalbi 15. kez İstanbul’da!
Enerjisini Güneş’ten alanların fuarı SolarEX İstanbul, 6 Nisan’da 15. kez küresel ziyaretçisine kapılarını açıyor. Güneş Enerjisi sektörünün kalbi 15. kez İstanbul’da atıyor. 6 – 7 - 8 Nisan 2023 tarihleri arasında, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı, 15. yılında da sınırlarını büyüterek rekor katılımcı ve ziyaretçi sayısına imza atacak. Türkiyeli üreticileri ve markaları dünya vizyonuyla buluşturan fuar, yenilikçi ve genç bakışı ile sektöre heyecan katarak sektör firmalarının dünya pazarındaki yerlerini belirlemelerine olanak tanıyacak. 2023 yılında dünya takviminde konusunda ilk ve Avrasya’nın en büyük Uluslararası İhtisas Fuarı özelliğine sahip olan fuar, son teknoloji ürünlerinin görücüye çıktığı milyonlarca dolarlık anlaşmalara imza atılarak ülke ekonomisine büyük ölçekte katkı sağlaması umuluyor. Son teknoloji ürünlerin küresel pazarda ilk kez görücüye çıkarılmasına öncülük eden fuar, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle ticari yatırımların yanı sıra ülke turizmine de önemli katkı sağlıyor.
Gezegenimiz için kaygılanan her bireyin bir araya geldiği iklimsalatasi.org yayında!
Dünyanın önündeki en önemli sorun olan iklim krizine karşı, Türkiye’nin dört bir köşesindeki gençlerin, iklim aktivistlerinin, greenfluencerların, uzmanların, sanatçıların ve gezegenimiz için kaygılanan her bireyin bir araya geldiği iklimsalatasi.org yayında! İklim krizi şüphesiz çağımızın en büyük ve kapsamlı problemi olarak kapıdan içeri girdi. Birçok farklı kaynaktan etkilenen ve beslenen iklim krizi, günbegün bir çığ gibi büyüyerek daha derin krizlere yol açıyor. İklim krizinin çözümü ise bir araya gelerek kolektif bir mücadele gerektiriyor. iklimsalatasi.org, İklim Salatası YouTube kanalı ve Instagram hesabı ile bu kolektif çabanın bir parçası olarak krize verilebilecek cevapları bu krizle mücadele eden farklı kesimlerden bireyler ile aktarıyor. İklim Salatası YouTube kanalında iklim krizine farklı açılardan bakan çok sayıda özgün video yer alıyor. Bir yandan gençler sorularını uzmanlara yönlendirip cevaplar arıyor, diğer yandan iklim aktivistleri kendi yerellerinde gösterdikleri mücadeleyi ve değişim hikayelerini paylaşıyor. Greenfluencerlar, atıksız ve ekolojik bir yaşam için ipuçları paylaşırken, videografikler kafa karıştıran iklim terimlerine açıklık getiriyor. Kurum ve kuruluşlardan bağımsız şekilde yürütülen ‘İklim Salatası’, değişim için çabalayan ve hikayesini paylaşmak isteyen herkesi bu salataya katılmaya davet ediyor.