Nilüfer Barajı tamamen kurudu

-
Aa
+
a
a
a

Kırmızı alarm: Su yok!

Gezegenin Geleceği: 02 Mart 2023
 

Gezegenin Geleceği: 02 Mart 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Bursa'nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı iki barajdan biri olan, 60 milyon metreküp su kapasiteli Nilüfer Barajı, bölgenin bir süredir yağış almaması nedeniyle tamamen kurudu. Nilüfer Çayı üzerinde kurulan ve 2007 yılından bu yana hizmet veren 1,47 kilometrekarelik baraj, son dönemdeki mevsimsel kuraklıktan olumsuz etkilendi ve yağışların yetersiz kalmasıyla su seviyesi sıfıra indi. Nilüfer Barajı'nın alt havzasında yer alan ve kentin diğer içme suyu kaynağı olan 125 milyon metreküp su kapasiteli Doğancı Barajı'nda ise seviye %27'ye geriledi. Kuraklık nedeniyle Bursa Büyükşehir Belediyesi vatandaşlara ‘suyu tasarruflu kullanın’ çağrısı yaptı. Geçen yıl aynı dönemde Doğancı Barajı'ndaki doluluk oranı %43, Nilüfer Barajı'nda ise %24 seviyesindeydi.

Hatay’da kültür varlıklarının hasar tespitine başlandı 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen Hatay Kültürel Mirasını Koruma Bilimsel Danışma Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklama yaptı. Ersoy, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geçen hafta kentte tarihi ve kültürel yapılarla ilgili inceleme gerçekleştirildiğinin bilgisini verdi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, bakanlık olarak 11 ildeki kültür varlıklarının hasarlarının tespitine ilişkin çalışma yürüttüklerini belirten Ersoy, “Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’müze bağlı 502 kişilik ekibimiz tespit çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor. Aynı zamanda Vakıflar Genel Müdürlüğü’müze bağlı 38 ekip ve 77 kişiden oluşan ayrı bir ekibimiz de vakıf mallarıyla ilgili tespitlerde bulunmaya devam ediyorlar.” dedi. Saha çalışmaları kapsamında mülkiyeti kamu ya da özel olmasına bakılmaksızın tüm tescilli kültür varlıklarının diğer yapılardan ayrılmasının sağlanacağı koruma levhalarının takıldığını belirten Ersoy, ulaşım sağlanabilen yerlere ise koruma bantlarının çekildiğini sözlerine ekledi. Destek verecek üniversitelerin de davet edileceğini söyleyen Ersoy, “Her üniversite yetkin olduğu konularda, eğer gönüllü olarak çalışmak istiyorlarsa onlara da çalışma ortamlarını yaratmak istiyoruz.” diye konuştu. Kurtarılabilecek kültür varlıkları üzerine çalışma yapılacağını da belirten Bakan Ersoy, “Çok sayıda yapı hasar gördü, yıkıldı. Tescilli yapıların enkazı içinde kurtarılabilecek değerli kültür varlıklarımız var. İlk etapta hızlı şekilde Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı oluşturuyoruz. Bu başkanlık ve ekipleri, bu işte uzman olanlardan oluşacak. Yıkılmış olan tescilli varlıkların enkazlarının içinden kurtarılabilecek değerleri, kültür varlıklarımızı çıkarıp koruma altına alacağız.” dedi.

Afet bölgesindeki 140 baraj ve gölet ivedilikle inceleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası afet bölgesinde yer alan 140 baraj ve göletin, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) alanındaki uzman personelinden oluşan 88 kişilik ekip tarafından ivedilikle incelendiğini aktardı. Sosyal medyadaki Erkenek Göleti ve Sulama Tesisi‘nin gövde bölümünde kaymalar olduğu iddiaları üzerine Bakanlık, yaptığı yazılı açıklamada deprem sonrasında gölete ilişkin tehlike arz eden veya çevre güvenliğini tehdit eden bir sorun bulunmadığını kaydetti. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi, “Sosyal medyada birtakım iddialara konu olan Erkenek Göleti ve Sulama Tesisi de diğer baraj ve göletler gibi yerinde kontrol edildi. 11 Şubat’ta DSİ Elazığ Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan heyet, Erkenek Göleti ve Sulama Tesisi’nde gölet gövdesi, dolusavak yapısı, kret ve vana odasında incelemelerde bulunmuş olup, tehlike arz edecek bir sorun olmadığını tespit etti. Gölette Aralık 2022’de su tutulmaya başlanmış olup, tesis henüz sulamaya açılmadı. Su seviyesi halihazırda minimum düzeyde olan Erkenek Göleti’nde, çevre güvenliğini tehdit eden bir sorun bulunmamakta. Deprem bölgesindeki tüm baraj ve göletler rutin olarak ve titizlikle incelenmekte” dendi. 

Deprem toplanma alanıma dokunma

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, İstanbul'daki birçok çevre örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu İstanbul Doğa Savunmaları, Ataşehir’deki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, ‘Deprem toplanma alanıma dokunma’ başlıklı bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklama Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi Sözcüsü Gülseren Onanç tarafından okundu. Onanç açıklamada, “1999 depremi sonrası AKUT ve valilik işbirliğiyle İstanbul’da binlerce toplanma ve 470 barınma alanı belirlenmiş, kentin her yeri afet müdahale konteynerleriyle donatılmıştı. Bugün ise, 470 barınma alanından geriye sadece 77 tane kaldı. 393 barınma alanında bugün alışveriş merkezi, otel ve rezidanslar yükseliyor.” ifadelerini kullandı. İstanbul’un deprem toplanma ve barınma alanına ihtiyacı olduğunu belirten Onanç, “Kent içinde mezarlıklar dışında yeşil alan kalmayınca küçücük parkların yanı sıra, viyadük altı, gökdelen avlusu, benzin istasyonu önü gibi çok riskli yerler toplanma alanı olarak gösteriliyor. Kaybedecek bir metrekare yeşil alana tahammülümüz yok.” dedi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a da çağrı yapılan açıklamada, “İstanbul kent ve doğa savunucuları olarak sizi, bakanlığınızın görev ve sorumluluklarını yerine getirerek, deprem toplanma ve barınma alanlarındaki talan projelerini derhal durdurmaya, ormanlardaki tahribata son vermeye davet ediyoruz. Aksi takdirde büyük İstanbul depremindeki kayıpların bir numaralı sorumlusu siz olacaksınız.” denildi.