Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 10

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

İklim, dünya ve Türkiye gündemi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

İklim ve doğa yazıları

Prof Mark Jacobson yeni kitabı Mucizelere İhtiyacımız Yok'da nasıl rüzgârın, güneşin ve suların dünyanın ihtiyacı olan enerjinin tamamını karşılama kapasitesine sahip olduğunu anlatıyor.

İskoçya’da bulunan St Andrews Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre insanlar, şempanzelerin ve bonoboların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları jest ve “işaretleri” anlıyor.

BBC Türkçe yazarı Merve Kara-Kaşka, Türkiye’de Gediz Deltası'ndan Torosların erişilmesi güç yükseltilerine ve Kafkaslara kadar gözden uzak noktalarda biriken çöp yığınlarının yaşam alanlarını ve yaban hayatı yok ettiğini anlatıyor.

Türkiye basınında bu hafta çok sayıda aşırı kuraklık haberi yayınlandı. Dr. Mustafa Akkuş, Van Gölü Havzası ve çevresini gösteren son 4 yılın ocak ayına ait Landsat uydu görüntülerini paylaşarak kuraklığa dikkat çekerken Göl uzmanı Dr. Erol Kesici, Salda'yı da Tuz Gölü'nü de kaybetmekte olduğumuzu açıklıyor. İznik Gölü’nde sular yüzlerce metre çekilirken İzmir'in bir bölümünün "çok şiddetli kuraklık", diğer bölümünün ise "şiddetli kuraklık" yaşadığı gözlemlendi. Tekirdağ ve İstanbul’da barajlardaki su oranları ise tehlikeli boyutta azalıyor.

Dünya yazıları

Mark Townsend, Birleşik Krallık’ta İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan ve mülteci çocukların konakladığı otellerden çocuklarının sokak ortasında kaçırıldığı ve bir kısmının insan kaçakçılarının eline düştüğünü yazıyor.

Açık Radyo programcısı Milat Bülent Kılıç, İran devrimi hakkındaki yazılarının devamında son haftalarda eylemlerin düşüşe geçmesinin arkasındaki nedenlerden biri olarak hareketin içerisinde özellikle Şah yanlısı grupların liderliği almak için verdikleri mücadele olduğunu anlatıyor.

Brett Wilkins, Common Dreams’teki yazısında iklim değişimi nedeniyle göç etmek zorunda olan milyonlarca insanın aşırı yoksulluk nedeniyle göç edecek imkânları dahi bulamadığına dair yeni yapılan bir araştırma sonucu anlatıyor.

Savaş karşıtı Code Pink üyesi yazarlar Medea Benjamin ve Nicolas J.S. Davies, Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmelerinin başlayabilmesi için ABD ve NATO’nun vermesi gereken tavizleri madde madde sıralıyor. Yazarlar, Batı’nın bunları yapmak yerine diplomatik görüşmeleri engelleyerek Ukrayna’yı silahlandırmayı ve savaşı uzatmayı tercih ettiği eleştirisi yapıyor.

Türkiye yazıları

Düşünce Suçu'na Karşı Girişim, 2000’den bu yana her 23 Ocak’ta düzenli olarak yayımladıkları ifade özgürlüğü rapor dizinlerinin sonuncusunu olan Düşünceye Özgürlük 2022’yi kamuoyuyla paylaştı. Rapor, “Türkiye’nin insan hakları karnesinin hâl ve gidişi yine sıfır” diyerek ihlallere dikkat çekiyor.

Birikim Dergisi yazarı Tanıl Bora, 17 Ocak’ta hayata gözlerini yuman tarih profesörü Ümit Hassan’ın ardından Hassan’ın özgün tarihçi kimliğini anlatıyor.