14 Ocak'ta Lützerath’ta binlerce aktivistin katılımıyla linyit madenciliğine karşı düzenlenen gösteri hakkında Meriç Gök'ün kaleme aldığı derlemeyi sizinle paylaşıyoruz.
Cumartesi günü Lützerath’ta binlerce insan linyit madenciliğine karşı gösteri yaptı. Gençler, yaşlı insanlar, maskeli protestocular, hatta tekerlekli sandalyeleriyle engelliler bile yağmurdan balçık hâle gelmiş bir arazide güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi. Kalabalık, heterojen ve sayıca belirgin biçimde polisten üstündü. İki grubun karşılaşmasıyla barışçıl gösteri sona erdi ve şiddet başladı.
Sürekli yağmura, fırtınaya ve soğuğa rağmen Almanya'nın her yerinden kömür muhalifleri protesto için Lützerath’a gelmişti. Federal hükümet ile enerji şirketi RWE arasındaki bir anlaşmanın parçası olarak yıkılmaktan son anda kurtarılan küçük köye insanlar yaya olarak akın etmişti. Ancak göstericiler boşaltılan Lützerath köyünün altındaki yaklaşık 280 milyon tonluk linyitin kazılarak çıkarılmasını engellemek istiyordu. Çarpıcı olan, Aşağı Ren’deki bir köyün gerekli şekilde kurtarılmasının çok ötesine geçen taleplerdi: Flama ve bayraklarda “sistem değişikliği”, “Tek çözüm – devrim”, “A - Anti – Antikapitalista” veya “Adalet yoksa barış da yok - polisi ortadan kaldırın.” yazıyordu. Ayrıca kadınlardan çok erkeklerin olduğu feminist bir blok dikkati çekiyordu.
Göstericiler Lützerath’ta dev bir kazı makinesinin önünde.
Berlin’den otobüsle gelen bir biyoloji öğrencisi aktivist, “Lützerath düşerse, Alman iklim hedefleri de düşecek” diyor. İlk kez bu kadar büyük bir gösteriye katıldığını ve Lützerath’ta gösteride olmak için gece yarısı yola çıktığını söylüyor. Göstericilerin sürekli vurguladıkları şey şu: “Mesele sadece bir köy değil, altındaki 280 milyon ton kömür. Bu kömür yakılarak atmosfere girerse, dünya çapında geçim kaynaklarını tehlikeye atacaktır.” Protestocular gösteri boyunca sık sık “Bütün köyler kalacak, Lützi yaşayacak” sloganları attı.
Gösteriye katılan iklim aktivisti Greta Thunberg (kahverengi şapkalı) ve diğer aktivistler.
Greta Thunberg konuşuyor
Gösterilerde polisle yaşanan çatışmaların ardından çok sayıda protestocu gözaltına alındı. Komşu kasaba Keyenberg’deki miting başlangıçta barışçıldı. Göstericiler arasında “iklim hareketinin simgesi” olan 20 yaşındaki Greta Thunberg de vardı. Konuşmasına planlanandan bir hayli geç başlamasına rağmen binlerce kişi, o konuşurken hâlâ miting alanına akmaya devam ediyordu. Şiddetli rüzgârlar, Thunberg’in tezahüratlarla kesintiye uğrayan öfkeli İngilizce sözcüklerini miting alanının farklı köşelerine taşıyordu. Almanya’nın iklim sorunu konusundaki utancından, iklim tahribatına dair tüm bilgilere rağmen kömür çıkarmaya devam etmenin “kesinlikle saçma” olduğundan söz etti. Thunberg, “Gerçek liderler orada: Ağaç evlerde oturan ve yıllardır Lützerath’ı savunan insanlar” dedi. Harap olmuş Garzweiler Maden Dağı'nı, “Yüzüklerin Efendisi”ndeki “Hüküm Dağı yani Mordor” ile karşılaştırdığında protestocu kitleden yeni ve uzun bir tezahürat dalgası yükseldi. Thunberg konuşmasını “Burada kömür hâlâ yerin altında olduğu sürece mücadele bitmez. Asla pes etmeyin!” diyerek tamamladı.
Bir atlı polis birliği göstericilere müdahale ediyor.
Akşam saatlerinde durumun sakinleştiği ve gece boyunca başkaca olayın yaşanmadığı bildiriliyor. Ancak Keyenberg kasabasında kamp kuran yaklaşık bin aktivist, protestoların önümüzdeki günlerde devam edeceğini duyurdu. Enerji şirketi RWE’nin yer altındaki kömürü çıkarabilmesi için Çarşamba gününden beri polis tarafından boşaltılan Lützerath’ta bugüne kadar birçok ev yıkıldı. Polis, gösteride yaklaşık 15 bin katılımcı olduğunu tahmin ediyor. Ancak mitingi düzenleyen organizatörler, içlerinde çok sayıda çocuklu aile ve emekliler de olduğu 35 bin kadar insanın gösteriye katıldığını belirtiyor.
Çeviren: Meriç Gök
Kaynak: taz, Frankfurter Rundschau ve Deutschlandfunk