Danıştay, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin iki projesi için uygulanamaz kararı verdi.
Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) tarafından Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin iki projesinin iptali için açtığı dava sonunda Danıştay, itiraz yolu olmaksızın projenin uygulanamaz olduğuna karar verdi. Ordu Çevre Derneği tarafından yapılan açıklamada şu ifadeye yer verildi:
Ordu Büyükşehir Belediyesinin Melet Irmağı’nın doğu tarafında mendirek ve balıkçı barınağı, Cumhuriyet ve Turnasuyu Mahallesi kıyısında da deniz dolgusu ve bisiklet yolu projeleri vardı. Dernek olarak bu projelerinin ekosistem ve şehircilik kurallarına uygun olmadığı yönünde açtığımız davalar lehimize sonuçlanmıştı. İdarenin yaptığı temyiz sonucu Danıştay 6. Dairesi iki davayı da görüşerek iddiaların doğruluğunu teyit etti. İdare Mahkemesi’nin kararını onayladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi mahkeme kararına uymalı ve çalışmaları derhal durdurmalı.
Bekarlar ilkim krizini önemseyen partnerler arıyor
İklim değişimi ve çevresel faktörlerin insanlar üzerindeki olumsuz etkileri giderek artıyor. Bir eş/partner bulma uygulamasının verilerine göre, bekarların en önemsediği sorunların başında iklim değişikliği geliyor. Hatta bu konu, uygulamayı kullananlar için dünya barışından daha önemli. “Sizin için dünyadaki en önemli sorun nedir?” sorusuna “çevre” yanıtını verenlerin oranı, “tüm hastalıkları dünyadan silmek” yanıtını verenlerin iki katı ve “dünya barışı” yanıtı verenlerden de yüzde 30 fazla. Eşleştirme platformunda, son beş yılda, profillerinde çevre ve iklim değişikliğinden bahsedenlerin oranında yüzde 368’lik artış oldu. Son üç yılda, “İklim değişikliği konusunda endişeli misiniz?” sorusuna gelen yanıtlarda yüzde 36, bu konuda endişesini dile getirenler de yüzde 81’lik bir artış görüldü. 1980’den sonra doğan nesilde her 4 kişiden 3’ü tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasını savunurken, üçte ikisi “ne sıklıkla iklim değişikliği hakkında düşünüyorsun?” sorusuna “her gün” ya da “sık sık” şeklinde cevap verdi. “Tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasını istiyor musun?” sorusuna Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 75’i, Birleşik Krallık’ın yüzde 83’ü, Almanya’nın yüzde 85’i “evet” yanıtını verdi. Kullanıcıların yüzde 90'ı gezegenini önemseyen biriyle birlikte olmak istediğini söylerken, bu konuda endişe duyduğunu belirtenler, diğerlerine göre daha fazla beğeni ve eşleşme aldı.
Çimento fabrikası projesiyle mücadele devam ediyor
Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Akdeniz Yeşiller Derneği ile sekiz yurttaşın açtığı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Menteşe Belediye Başkanlığı’nın da müdahil olduğu ve Deştin’de yapılmak istenen çimento şirketinin projesine ilişkin Danıştay’dan karar çıktı. Firmanın Muğla, Menteşe’de Tekağaçsırtı mevkiinde kurulması planlanan Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesi’ne 2014’te verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’nın iptali istenmişti. Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından verilen karara itiraz süre aşımından dolayı reddedilmişti. Reddin ardından ekoloji aktivistleri davayı Danıştay’a taşıdı. Karar Danıştay’da temyiz edildi. Yerel mahkemede verilen karar Danıştay 6. Dairesi’nce bozuldu. Davanın esastan görüşülmesi için Danıştay, dosyayı Yerel İdare Mahkemesi’ne gönderdi. Söz konusu karara itiraz yolu da kapandı. Davanın Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde görülmesine devam edilecek.
Karadeniz’de 10 farklı zehirli metalin izine rastlandı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'ne göre Karadeniz'de 1.100 kilometrelik alandan toplanan tortu örneklerindeki analizlerde, 10 farklı zehirli metal izine rastlandı. Deniz tabanında en fazla kirlilik yükü oluşturan ağır metallerin ise bakır, kurşun, arsenik ve çinko olduğu tespit edildi. En fazla kurşun ve bakır oranı Trabzon'un Sürmene ilçesinde, en fazla arsenik oranı da Ordu kıyılarında belirlendi. Bilim insanları, Karadeniz'e kıyısı olan Sakarya ve Artvin arası 11 ili kapsayan 1.100 kilometrelik kıyı şeridi boyunca deniz tabanından tortu örnekleri topladı. 31 ayrı istasyondan alınan örneklerin kimyasal analizlerinde 10 farklı toksik metal izine rastlandı. Araştırmada, canlıyla temas etmesi halinde zararlı etkisi bulunan bakır, kurşun, çinko, nikel, kobalt, arsenik, stronsiyum, vanadyum, lantan ve alüminyumdan oluşan 10 toksik metal türünden bakır ve kurşunun birikiminin limitlerin üstünde, arsenik ve çinkonun limitlere yakın olduğu saptandı. Araştırmaya göre, litre başına en fazla bakır oranı 170 miligramla Sürmene'de, 162 miligramla Ordu'da, 135 miligramla Artvin’in Hopa ilçe kıyısında tespit edildi. Toksik metal türlerinden kurşun ise en fazla 62 miligramla Sürmene, 56 miligramla Hopa ve 54 miligramla Düzce’nin Akçakoca ilçesi kıyılarında belirlendi. En fazla kirlilik yükü oluşturan metallerden çinko ise 160 miligramla Sürmene, 150 miligramla Ordu kıyılarında görülürken, zehirleyici etkisi bulunan arsenik de en fazla 28 miligramla Ordu ile yakın ilçe kıyılarında görüldü.